Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | IHS Markit: Σε τέλμα η Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, παρά τα νέα μέτρα της ΕΚΤ

IHS Markit: Σε τέλμα η Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, παρά τα νέα μέτρα της ΕΚΤ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
IHS Markit: Σε τέλμα η Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, παρά τα νέα μέτρα της ΕΚΤ

H οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης παραμένει εν πολλοίς σε τέλμα, σε μία απογοητευτική εξέλιξη, που σίγουρα θα ληφθεί υπόψη στη σημερινή- τελευταία για τον Μάριο Ντράγκι- συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που παρακολουθεί την δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες αυξήθηκε οριακά στις 50,2 μονάδες τον Οκτώβριο από το χαμηλό έξι ετών των 50,1 μονάδων το Σεπτέμβριο. Aυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ (μείωση του καταθετικού επιτοκίου στο -0,5% και προαναγγελία δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης) δεν έχουν προλάβει να γίνουν αισθητά στην αγορά.

«Η οριακή άνοδος του Σύνθετου Δείκτη για την Ευρωζώνη είναι αρκετά απογοητευτική, αφού έρχεται ύστερα από μεγάλη κάμψη τον Σεπτέμβριο και ενισχύει την εκτίμηση ότι η οικονομία της νομισματικής ένωσης είναι σε τέλμα. Ήταν δε αισθητά μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, που έβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 51,2 μονάδες» σχολιάζει στο σημείωμά της η Capital Economics.

Σε επίπεδο κρατών- μελών τώρα, εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλη απόκλιση ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία. Στην άλλοτε ατμομηχανή της Ευρώπης και σήμερα μεγάλο ασθενή είχαμε οριακή βελτίωση του δείκτη μετά την βουτιά του Σεπτεμβρίου. Διαμορφώθηκε στις 49,9 μονάδες από 49,7 τον προηγούμενο μήνα, μένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διακρίνει την επέκταση από την ύφεση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το γερμανικό ΑΕΠ πιθανότατα συρρικνώθηκε στις αρχές του τέταρτου τριμήνου. Στη Γαλλία έχουμε σημαντική ανάκαμψη με τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση να αυξάνονται.

Ο Μάριο Ντράγκι θα προεδρεύσει σήμερα για τελευταία φορά της συνεδρίασης της ΕΚΤ εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης για τα αντισυμβατικά όπλα της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Η Societe Generale σχολίαζε χθες πως συνειδητοποιούμε πια πως αυτά ήρθαν να μείνουν για μία δεκαετία. Η JPMorgan πριν από λίγο καιρό προειδοποιούσε πως τα αρνητικά επιτόκια θα είναι «κανονικότητα» στην ζώνη του ευρώ για ακόμη οκτώ χρόνια. Και αυτή όσο και εάν θεωρείται ευλογία από κάποιους, φοβίζει περισσότερους.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text