Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μέσα από λεπτές νομικές διατυπώσεις και την «απειλή» αποκλεισμού από τα δημόσια έργα εάν επαναληφθούν πρακτικές «καρτέλ» μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, το υπουργείο Υποδομών προσπαθεί να επιλύσει το «μπλοκάρισμα» όλων των διαγωνισμών. Η τροπολογία που κατέθεσε χθες, ωστόσο, δεν αφορά τους μεγάλους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη και σταμάτησαν λόγω δικαστικών προσφυγών: οι πρόδρομες και οι κυρίως εργασίες της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας και η εργολαβία «σκούπα» για την ολοκλήρωση του άξονα Ακτίου - Αμβρακίας. Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα στην ανάθεση δημοσίων έργων κατατέθηκε χθες στο «αναπτυξιακό» σχέδιο νόμου. (εδώ)

Ένα βήμα μπρος - δύο πίσω φαίνεται ότι κάνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με συνέπεια να υποχωρεί περαιτέρω η θέση της στην κατάταξη του Doing Business, γεγονός αποτρεπτικό κυρίως για τους ξένους επενδυτές. Ετσι, η καθιέρωση της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης (ΥΜΣ), που κάνει δυνατή την έναρξη μιας επιχείρησης μέσα σε λίγα λεπτά και μόνο με μερικά κλικ στον υπολογιστή, δεν ήταν αρκετή για να βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας, καθώς την ίδια ώρα επανήλθε για παράδειγμα η υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού μη οφειλής τέλους ακίνητης περιουσίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, δυσκολεύοντας τις αγοραπωλησίες. (εδώ)

Ρυθμό ανάπτυξης έως 1,8% φέτος και κλιμάκωσή του στο 2,3%-2,5% το 2020 προβλέπει το ΙΟΒΕ, σε μια ελαφρώς πιο συγκρατημένη εκτίμηση από αυτήν της κυβέρνησης, που τοποθετεί το ποσοστό στο 2% φέτος και στο 2,8% το 2020.Ρυθμό ανάπτυξης έως 1,8% φέτος και κλιμάκωσή του στο 2,3%-2,5% το 2020 προβλέπει το ΙΟΒΕ, σε μια ελαφρώς πιο συγκρατημένη εκτίμηση από αυτήν της κυβέρνησης, που τοποθετεί το ποσοστό στο 2% φέτος και στο 2,8% το 2020. (εδώ)
Δείτε την τριμηνιαία έκθεση του ινστιτούτου για την ελληνική οικονομία εδώ.

Πακέτο ρυθμίσεων για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Οπως αποκάλυψε χθες, στο συνέδριο που διοργάνωσε το Energypress, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, το υπουργείο θα προωθήσει ρύθμιση που θα προβλέπει την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ με ισχύ άνω των 250 MW εκτός της προβλεπόμενης από τον νόμο διαγωνιστικής διαδικασίας. Το μέτρο, όπως είπε ο υπουργός, λαμβάνεται προς αποφυγήν νόθευσης του ανταγωνισμού, αφού στις δημοπρασίες συμμετέχουν έργα χαμηλότερης ισχύος που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα έργα αιολικών και φωτοβολταϊκών. (εδώ)

Εντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί από εγχώριους και ξένους θεσμικούς επενδυτές, όπως τα επενδυτικά funds Brooklane Capital και Dromeus Capital, οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων Orilina Properties και Trastor, ακόμη και η Grivalia του ομίλου Eurobank, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την πώληση τεσσάρων ακινήτων της Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ). Σε μια ιδιαίτερη κίνηση, η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ της χώρας με χαρτοφυλάκιο αξίας πλησίον των 2,2 δισ. ευρώ δρομολογεί την πώληση τεσσάρων κτιρίων γραφείων, που μισθώνονται από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. (εδώ)

Το σχέδιο σύμβασης διάσπασης της Inform Π. Λύκος και ΑΜΚ 4.321.458,54 ευρώ καλείται να εγκρίνει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας που θα λάβει χώρα στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00 π.μ., στην έδρα της εταιρείας. Συγκεκριμένα, αναμένεται να εγκριθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση μέρους του αποθεματικού ""διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο" ποσού ευρώ 4.321.458,54 με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά ευρώ 0,21 και ταυτόχρονη ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών. (εδώ)

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους ότι έως το τέλος του έτους θα έχει οριστικοποιηθεί το deal μεταξύ των εισηγμένων ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος, προκειμένου αυτό να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, εκφράζουν στελέχη του κλάδου εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα. Ήταν στις 8 Μαΐου του 2019, όταν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών και οι έξι πιστώτριες τράπεζες είχαν υπογράψει MoU (μνημόνιο συνεργασίας), στο οποίο δεσμεύονταν ότι «εντός εύλογου χρονικού διαστήματος» θα δρούσαν καλόπιστα, με στόχο να οριστικοποιήσουν τους όρους με τους οποίους η ΣΙΔΜΑ θα απορροφούσε τη μεταλλουργική δραστηριότητα της Μπήτρος και τμήμα των υποχρεώσεών της. (εδώ)

Συστήματα ανάλογα με εκείνα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών ετοιμάζονται να μελετήσουν οι τράπεζες για να λύσουν τον δύσκολο γρίφο της μείωσης των χρεώσεων, θέμα για το οποίο δεσμεύτηκαν στη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν, εκτός από την αύξηση των προμηθειών, οι πρωτοβουλίες για το ιδιωτικό χρέος, το σχέδιο «Ηρακλής» και η κατάπτωση των εγγυήσεων του Δημοσίου. Η μείωση των προμηθειών δεν αποτελεί εύκολο θέμα για τις τράπεζες, κατ' αρχήν διότι έχουν ανάγκη από έσοδα και κατά δεύτερον διότι ένα σημαντικό κομμάτι των χρεώσεων είναι ανελαστικές. Οι περισσότερες χρεώσεις αφορούν διατραπεζικές συναλλαγές και πάνω σε αυτές τα πιστωτικά ιδρύματα χτίζουν περαιτέρω τα τιμολόγιά τους. (εδώ)

H οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης παραμένει εν πολλοίς σε τέλμα, σε μία απογοητευτική εξέλιξη, που σίγουρα θα ληφθεί υπόψη στη σημερινή- τελευταία για τον Μάριο Ντράγκι- συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που παρακολουθεί την δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες αυξήθηκε οριακά στις 50,2 μονάδες τον Οκτώβριο από το χαμηλό έξι ετών των 50,1 μονάδων το Σεπτέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ (μείωση του καταθετικού επιτοκίου στο -0,5% και προαναγγελία δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης) δεν έχουν προλάβει να γίνουν αισθητά στην αγορά. (εδώ)

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει την "Φάση 1" της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα για τα αγροτικά προϊόντα τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια να αντιμετωπίζει το ζήτημα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο έχει φέρει αντιμέτωπες τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. (εδώ)

Η Κίνα ανακοίνωσε χθες ότι θα υλοποιήσει άμεσα τις υποσχέσεις της για απελευθέρωση της αγοράς της στην παγκόσμια βιομηχανία και στα ξένα κεφάλαια, χωρίς να επηρεαστεί από τον εμπορικό πόλεμο και τις κατά καιρούς απειλές της Ουάσιγκτον. Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, ο κρατικός φορέας οικονομικού σχεδιασμού, ανακοίνωσε πως από την 1η Ιανουαρίου 2020 στη δεύτερη οικονομία του κόσμου θα ισχύσουν νέοι κανόνες που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα τόσο για τις εγχώριες όσο και για τις ξένες επιχειρήσεις. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text