Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Πονοκέφαλος το σχέδιο «Ηρακλής» για τράπεζες και κυβέρνηση

Πονοκέφαλος το σχέδιο «Ηρακλής» για τράπεζες και κυβέρνηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πονοκέφαλος το σχέδιο «Ηρακλής» για τράπεζες και κυβέρνηση

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και για τις τράπεζες είναι οι λεπτομέρειες του σχεδίου τιτλοποίησης κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις, με την επωνυμία «Ηρακλής». Για την κυβέρνηση, η βασική εκκρεμότητα είναι το εάν η εγγύηση του Δημοσίου είναι αρκετή για να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θεωρούν πως εάν δεν είναι μηδενικού ρίσκου και επηρεάσουν αρνητικά τα κεφάλαιά τους, το όλο σχέδιο δεν συμφέρει. Με δεδομένο ότι ο SSM έχει απαιτήσει να συμμετάσχουν στο APS και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Alpha και η Eurobank, που έχουν δρομολογήσει ήδη τις δικές τους τιτλοποιήσεις, θα πρέπει να σταθμίσουν εάν οι όροι βάσει των οποίων θα λειτουργήσει ο «Ηρακλής» τους συμφέρουν ή όχι.

Στη συνάντηση της Πέμπτης που είχαν οι επικεφαλής των τραπεζών με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι οι ομολογίες που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της τιτλοποίησης θα θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του SSM δεν έχουν αποφανθεί οριστικά επί του θέματος. Το γεγονός πως το ελληνικό Δημόσιο δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα καθιστά λιγότερο ισχυρές τις εγγυήσεις του. Ετσι, τόσο ο SSM όσο και οι νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει την ελληνική πλευρά ότι ο χαρακτηρισμός ως μηδενικού ρίσκου των τίτλων που θα διατηρήσουν οι τράπεζες και θα έχουν την εγγύηση του κράτους, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Επί της ουσίας, ζητούν να βελτιωθεί η ποιότητα των κρατικών εγγυήσεων και εν είδει εναλλακτικής έχουν προτείνει να είναι κατά ένα μέρος τους σε μετρητά. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σταθμίζει τις εναλλακτικές που έχει και τις επιπτώσεις τους σε δημοσιονομικό και σε πολιτικό επίπεδο. Εάν οι εποπτικές αρχές επιμείνουν στην άποψη για αναβάθμιση της ποιότητας της κρατικής εγγύησης, οι προτάσεις που υπάρχουν είναι να δοθούν είτε μετρητά είτε ομόλογα. Διαθέσιμα μετρητά που ήδη μετρούν στο χρέος και δεν το επιβαρύνουν περαιτέρω υπάρχουν στο cash buffer. Επίσης, η έκδοση ενός ειδικού ομόλογου μπορεί να μην επιβαρύνει το χρέος, εάν δεν καταπέσει η εγγύηση.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι αντιμετωπίσιμο, λένε πηγές τόσο στην Αθήνα όσο και στη Φρανκφούρτη. Υπάρχει εξάλλου χρόνος για να βρεθεί η βέλτιστη λύση, στην κατεύθυνση να χαρακτηριστεί ως μηδενικού ρίσκου η εγγύηση του Δημοσίου.

Για τις τράπεζες, πέραν αυτού, άλλος πονοκέφαλος είναι να χωρέσουν οι τιτλοποιήσεις που «τρέχουν» στα μέτρα του «Ηρακλή». Σημειώνεται ότι η κρατική εγγύηση των 9 δισ. ευρώ που θα δοθεί για το τμήμα των ομολογιών υψηλής εξασφάλισης (senior note) που θα εκδοθούν και το οποίο οι τράπεζες θα κρατήσουν στους ισολογισμούς τους, θα τίθεται σε ισχύ μόνον εάν το ήμισυ και πλέον των άλλων δύο κατηγοριών ομολογιών (mezzanine και junior notes) έχει πωληθεί επιτυχώς σε ιδιώτες.

Αλλη βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον «Ηρακλή» είναι το senior τμήμα του ομολόγου που θα εκδοθεί και το οποίο θα εγγυάται το Δημόσιο, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένης επενδυτικής βαθμίδας και συγκεκριμένα BB-. Καμία ωστόσο τιτλοποίηση από αυτές που έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα, πλην της πρώτης τιτλοποίησης, δηλαδή το χαρτοφυλάκιο Pillar ύψους 2 δισ. ευρώ που έχει πραγματοποιήσει η Eurobank, δεν έχει ανάλογη αξιολόγηση. Στη βάση αυτή, εξάλλου, η διοίκηση της Eurobank που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με την Pimco για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τηρεί στάση αναμονής έως ότου οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες, προκειμένου να αποφασίσει ότι θα ενταχθεί στο σχήμα. Μια τέτοια προοπτική ενδέχεται να αλλάξει, ωστόσο, τη δομή του χαρτοφυλακίου που πρόκειται να τιτλοποιήσει και η οποία δεν συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά του «Ηρακλή».

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text