Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Χρηματιστήριο: Οι 8+1 λόγοι που οδηγούν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Χρηματιστήριο: Οι 8+1 λόγοι που οδηγούν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρηματιστήριο: Οι 8+1 λόγοι που οδηγούν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η επιστροφή του τραπεζικού δείκτη στα επίπεδα που "σταμάτησε" το ράλι της ελληνικής αγοράς, την παραμονή των γενικών εκλογών στην Ελλάδα, έχει αναζωογονήσει τις προσδοκίες επαναπροσέγγισης του Γενικού Δείκτη στις 900 μονάδες και την πιθανότητα ενός year-end ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, τόσο γύρω από την ελληνική οικονομία όσο, κυρίως, και γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, έχουν οδηγήσει τις μετοχές του σε ένα "ήρεμο" και σχεδόν αθόρυβο ράλι, ξεφεύγοντας από τις πιέσεις του διαστήματος που ακολούθησαν τις εκλογές και έως τα μέσα περίπου του Αυγούστου. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το θετικό momentum των τραπεζών αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι καταλύτες για την περαιτέρω ανοδική του πορεία είναι "εδώ", έστω και αν δεν θα λείψουν οι αναταράξεις, καθώς το γεγονός παραμένει πως έχουν προσφέρει φέτος από τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς και είναι, έτσι, σχετικά "ευάλωτες" σε ρευστοποιήσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε πως από τα χαμηλά 52 εβδομάδων τα οποία σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη άνω του 127%, η μετοχή της Πειραιώς έχει καταγράψει άλμα της τάξης του 437%, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στο +213%, η Alpha Bank στο +105%, ενώ η Eurobank (η οποία σημείωσε τα δικά της χαμηλά 52 εβδομάδων τον Νοέμβριο του 2018) σημειώνει άνοδο άνω του 100%.

Κάλυψε το έδαφος

Έπειτα από ένα διάστημα έντονης μεταβλητότητας και νευρικότητας λόγω –κυρίως– των διεθνών οικονομικών, πολιτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, στα μέσα του καλοκαιριού, ο τραπεζικός κλάδος έχει καταφέρει χωρίς πυροτεχνήματα να καλύψει όλο το χαμένο έδαφος των τελευταίων τρεισήμισι μηνών.

Στις αρχές Ιουλίου ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό 52 εβδομάδων, μετά το ιλιγγιώδες ράλι από τις αρχές του έτους. Εκεί, στις 837,74 μονάδες, σταμάτησε την ανοδική του φόρα και κινήθηκε στη συνέχεια με έντονη νευρικότητα και αρκετά... πάνω-κάτω, καταλήγοντας στα μέσα του Αυγούστου στις 617 μονάδες. Από τότε ξεκίνησε μια φάση αργής ανάκαμψης, η οποία σημαδεύτηκε από εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις για την Ελλάδα αλλά και τις τράπεζες ειδικότερα, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει την περασμένη εβδομάδα νέα υψηλά έτους και νέα υψηλά 52 εβδομάδων, στις 847 μονάδες.

Όπως σημειώνει η Axia, το ευρύτερο περιβάλλον γύρω από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζει να είναι θετικό. Οι τιμές των ακινήτων κινούνται σταθερά ανοδικά, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τα σχέδια των τραπεζών προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Από την πλευρά της, η Wood έχει επισημάνει πως oι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αποτελούν το απόλυτο "στοίχημα" για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές και έχουν σημαντικά περαιτέρω περιθώρια ανόδου, ενώ είναι ξεκάθαρο πως μπορούν να ανταποκριθούν ή να υπερβούν τους στόχους του SSM.

Αλλαγή σελίδας

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που οδήγησε σε αυτή την άνοδο 230 μονάδων στον τραπεζικό δείκτη μέσα σε περίπου ένα δίμηνο; "Οι επενδυτές αισθάνονται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αλλάξει σελίδα", όπως σημειώνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, ενώ και το διεθνές περιβάλλον είναι υποστηρικτικό. Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτές αναφέρουν στο "Κεφάλαιο" τους λόγους που λειτουργούν ως καταλύτες για την πορεία των τραπεζικών τίτλων:

1. "Ηρακλής". Η έγκριση του σχεδίου "Ηρακλής" από την Κομισιόν δίνει "καύσιμα" στους επενδυτές, καθώς θα λειτουργήσει θετικά στην αξιολόγηση της Ελλάδας και των τραπεζών, αφού έχει χαρακτηριστεί "πιστωτικά θετική" από τους οίκους. Ο "Ηρακλής" αποτελεί ένα πρόσθετο εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, επιταχύνοντας τη μείωση του μεγάλου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέσω τιτλοποιήσεων. Αυτό θα διευρύνει, με τη σειρά του, τη δυνατότητα των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια, στηρίζοντας τα έσοδα και την κερδοφορία. Σύμφωνα με την HSBC, οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν τα υφιστάμενα σχέδιά τους για τη μείωση των NPEs και ο "Ηρακλής" θα βοηθήσει να αφαιρεθούν κάποιες ανησυχίες και αβεβαιότητες που διατηρούν πολλοί επενδυτές.

2. Αγορά "κόκκινων" δανείων. Παράλληλα, στην Ελλάδα αναμένεται να δημιουργηθεί μια ελκυστική δευτερογενής αγορά τίτλων μέσα από τα "κόκκινα" δάνεια που θα μεταφερθούν στον "Ηρακλή". Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην περίπτωση της Ιταλίας, που είναι και ο μεγάλος ανταγωνιστής της Ελλάδας στην αγορά των NPLs. Τα funds θα μετακινηθούν μακριά από την Ιταλία και προς την Ελλάδα, με το ενδιαφέρον τους να γίνεται άλλωστε έντονο την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ.

Περαιτέρω, οι συμφωνίες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με τα πρώτα τραπεζικά carve-out (απόσχιση δραστηριοτήτων και προσωπικού) που πραγματοποιούνται οδηγούν σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους και θετική επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζικών ομίλων.

3. Κυβερνητικές πολιτικές. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η συμφωνία με τους "θεσμούς" ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2019 θα επιτευχθούν, η παραδοχή επίσης ότι θα "πιαστεί" και ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα το 2020, είναι και αυτοί σημαντικοί καταλύτες που, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, "πείθουν" τους επενδυτές για το bull story της Ελλάδας αλλά και των ελληνικών τραπεζών ειδικότερα.

4. Βουτιά επιτοκίων. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που έχει επίσης στρέψει το ραντάρ των ξένων επενδυτών στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι η βουτιά που έχουν σημειώσει τα επιτόκια σε ΗΠΑ σε Ευρώπη. Αυτό έχει κάνει τους επενδυτές να διψούν για assets υψηλών αποδόσεων, κάτι που κάνει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών ελκυστικές, δεδομένης και της προόδου που έχει σημειωθεί γύρω από τη μείωση των NPLs/NPEs.

5. Αναβαθμίσεις. Ενισχύονται οι προσδοκίες για επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης το επόμενο διάστημα, μετά την έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου "Ηρακλής", τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, καθώς και τη βελτίωση στο προφίλ του ελληνικού χρέους μετά και το ισχυρό ράλι των ομολόγων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι καταλύτες που δικαιολογούν την αναβάθμιση της Ελλάδας έχουν εδραιωθεί, έτσι το "στοίχημα" της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες φαντάζει εφικτό, κάτι που θα φέρει την Ελλάδα στην πόρτα του προγράμματος QE της ΕΚΤ. Παράλληλα, αυτές οι κινήσεις από τους οίκους θα ενισχύσουν και τις ελληνικές τράπεζες, καθώς, εκτός από τα άμεσα οφέλη της υψηλότερης βαθμολογίας της χώρας για τον κλάδο, η οποία και θα μαγνητίσει τους επενδυτές, ανοίγουν τον δρόμο των αναβαθμίσεων και για τις τράπεζες.

6. Άρση capital controls. H πλήρης άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών, όπως έχουν επισημάνει οι οίκοι αξιολόγησης, καθώς αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και να βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν τα χρηματοδοτικά προφίλ και τα έσοδά τους. Η άρση των capital controls σημαίνει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ελλάδας δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον περιορισμούς για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό και αυτό θα ενθαρρύνει την επιστροφή των καταθέσεων, η οποία έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται, ενώ θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών με την ευκολότερη πρόσβασή τους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

7. Αγορά ακινήτων. Η αγορά ακινήτων αποτελεί άλλο ένα "όπλο" ελκυστικότητας των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Οι τιμές των ακινήτων είχαν σημειώσει βουτιά της τάξης του 40% κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Η αγορά σταμάτησε να συρρικνώνεται το 2018 και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το α' εξάμηνο του 2019, οι τιμές των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων σημειώνουν αύξηση σε ετήσια βάση της τάξης του 7%. Η άνοδος της αγοράς ακινήτων ενισχύει το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών και, για αυτόν τον λόγο, το real estate ήταν στο επίκεντρο των ερωτήσεων των funds στα πρόσφατα τραπεζικά roadshows σε ΗΠΑ και Λονδίνο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους τραπεζίτες, οι υψηλότερες τιμές των ακινήτων σημαίνουν ότι οι συνθήκες για πώληση των εξασφαλισμένων δανείων, που είχαν προγραμματιστεί για αργότερα, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα.

8. Ράλι ομολόγων. Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για τη βελτίωση των ελληνικών τραπεζών και την ενίσχυση των μετοχών τους έχει παίξει, και συνεχίζει να παίζει, το ράλι των ελληνικών ομολόγων. Τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να καταγράφουν εντυπωσιακές επιδόσεις, με το ράλι να μοιάζει ασταμάτητο τις τελευταίες ημέρες έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα που σημειώθηκε το διάστημα γύρω από το "άνοιγμα" της έκδοσης του 10ετούς.

Η πορεία της αγοράς δείχνει πως οι επενδυτές προεξοφλούν ακόμα περισσότερες θετικές εξελίξεις. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρέθηκε την Παρασκευή σε νέο ιστορικό χαμηλό και στο 1,26%, με πτώση άνω του 5% από τα επίπεδα της Δευτέρας, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 165 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009. Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου έχει υποχωρήσει κατά 71% από τις αρχές του έτους, όταν η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν στο 4,4%. Το ράλι των ομολόγων έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών λόγω των θέσεων που κατέχουν σε αυτά, όπως άλλωστε φάνηκε και στα αποτελέσματα β' τριμήνου. Επίσης, αναμένεται στο επόμενο διάστημα να αξιοποιήσουν κάθε παράθυρο ευκαιρίας για την άντληση ρευστότητας και την ενίσχυση των κεφαλαίων τους.

Η Πειραιώς και η Εθνική άνοιξαν ουσιαστικά τις αγορές για τον κλάδο, με τις εκδόσεις Tier II ομολόγων στις οποίες προχώρησαν, ενώ και η Alpha Bank εξετάζει επίσης τη δυνατότητα έκδοσης ανάλογου τίτλου στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς αναμένεται το 2020 να προβεί σε νέα έκδοση τίτλου επίσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, το όφελος στα κεφάλαια των τραπεζών από το ράλι των ελληνικών ομολόγων στο β' τρίμηνο του έτους τοποθετείται στις 97 μ.β. για την Alpha Βank, στις 93 μ.β. για τη Eurobank, στις 192 μ.β. για την Εθνική και στις 45 μ.β. για την Πειραιώς.

Οι shorts sellers χάθηκαν από το προσκήνιο

Αίσθηση προκαλεί και η συμπεριφορά των shorts το τελευταίο διάστημα, και ειδικά από τα τέλη περίπου του Σεπτεμβρίου έως και σήμερα, οι οποίοι μετά την έντονη κινητικότητα στα τέλη του καλοκαιριού με αφορμή και τις διεθνείς αναταράξεις λόγω της κορύφωσης των ανησυχιών γύρω από τις εμπορικές διαμάχες, έχουν ουσιαστικά σιωπήσει, περιμένοντας τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα τρία γνωστά στο Χ.Α. βρετανικά short fund που κατέχουν θέσεις στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών –Oceanwood Capital Management, Marshall Wace και Lansdowne Partners– δεν έχουν "κουνηθεί" τον Οκτώβριο και αυτό αποτελεί ένα επίσης σημαντικό σήμα αλλαγής του κλίματος των επενδυτών, προσφέροντας, έτσι, ανακούφιση στην αγορά, η οποία έχει "ταλαιπωρηθεί" έντονα το προηγούμενο διάστημα από τις διαθέσεις των shorts. Από τότε που έγινε γνωστό το "λουκέτο" του Oceanwood, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, το οποίο οδηγήθηκε από την... αστοχία των στοιχημάτων του (και) στις ελληνικές τράπεζες, τα υπόλοιπα short funds δείχνουν να είναι επιφυλακτικά σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις τους, βάζοντας "στοπ" στην άνοδο των επιθετικών τους στοιχημάτων.

Αν ακολουθήσουν αναβαθμίσεις της Ελλάδας και, άρα, των τραπεζών, η αγορά αναμένει περαιτέρω μείωση των shorts το επόμενο διάστημα.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text