Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το αξιόχρεο της Ελλάδας αναβάθμισε σε "BB-", από "Β+" προηγουμένως, η Standard & Poor's και έτσι γίνεται ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που προχωρά μετεκλογικά σε αναβάθμιση της χώρας. Παράλληλα, η S&P επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "B" της Ελλάδας.Το outlook της αξιολόγησης είναι θετικό, κάτι που σημαίνει ότι ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αναβάθμισης στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. "Θα εξετάζαμε μια αναβάθμιση στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στις εναπομείνασες διαρθρωτικές προκλήσεις της οικονομίας. (εδώ)

Στη δημιουργία ενός υπερυπολογιστικού κέντρου, που θα καλύψει τις ανάγκες όλου του δημόσιου τομέα, προτίθεται να προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσίου Τομέα (ΓΓΠΣΔΤ). Ο νέος υπερυπολογιστής αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες για ψηφιακό μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. (εδώ)

Στο χθεσινό Euroworking Group οι ευχάριστες ειδήσεις για την Ελλάδα δεν είχαν να κάνουν μόνο με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM (σ.σ. απαρτίζεται από τα μέλη του EWG και συνεδρίασε παράλληλα), αναφορικά με το δικαίωμα της χώρας να αποπληρώσει πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ από το δάνειο του Δ.Ν.Τ. χωρίς να ενεργοποιηθεί η ανάλογη υποχρέωση προεξόφλησης των ευρωπαϊκών δανείων. Είχαν σχέση και με την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο S&P. (εδώ)

Αυξημένα κατά 125 εκατ. ευρώ ήταν τα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά, την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 547 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 36,238 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 35,691 δισ. ευρώ. (εδώ)

Αν και καταγράφεται επενδυτική κινητικότητα, ειδικά στον κλάδο της φιλοξενίας και στην αγορά ακινήτων κι επιπλέον οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις έχουν κινητοποιήσει ενδιαφέρον επενδυτικών οίκων, οι εθνικοί λογαριασμοί που δείχνουν το ποσοστό του ΑΕΠ που επενδύεται στην οικονομία αποκαλύπτουν ότι η χώρα απέχει πολύ από το να ικανοποιήσει τις φιλόδοξες προσδοκίες για έκρηξη επενδύσεων. (εδώ)

Μπορεί η Pasal Development να επικύρωσε, πρόσφατα, ύστερα από διάστημα τριών περίπου ετών τη συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της, όμως, είναι κοινό μυστικό ότι η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων θα εξακολουθούσε να… βρίσκεται στη μέγγενη επί μακρόν. Αυτή, εξάλλου, είναι η πορεία των περισσότερων εταιρειών που εντάχθηκαν σε καθεστώς εξυγίανσης, ενώ το αναθεωρημένο business plan προβλέπει για την Pasal τη βελτίωση των μεγεθών σε ορίζοντα τετραετίας. Ως εκ τούτου, η συμφωνία με τη Sterner Stenhus, του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη αλλάζει τα δεδομένα, καθώς η κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους έως 23 εκατ. ευρώ, που θα λάβει η εισηγμένη, θα της επιτρέψει να αποπληρώσει άμεσα τις οφειλές, διατηρώντας στην κυριότητά της σημαντικό αριθμό ακινήτων της, τα οποία θα πωλούνταν. (εδώ)

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Trust Ανδρομεδα ΑΕΕΧ θα πραγματοποιηθεί την 18η Νοεμβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €300.852,00 με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, η οποία θα κατέλθει από €15,25 σε €14,50 η κάθε μία, με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ποσού €0,75 ανά μετοχή. (εδώ)

Χρόνο, αλλά όχι και λύση κέρδισαν Marfin Investment Group και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς μπορεί να αντιμετωπίστηκε το βραχυχρόνιο ζήτημα της αναχρηματοδότησης δανείων της πρώτης, ύψους 228 εκατ. ευρώ, αλλά ο υψηλός δανεισμός της, όπως και η έκθεση της τράπεζας σε αυτή, παραμένουν θέματα προς αντιμετώπιση. Και αυτό διότι η οριστικοποίηση των όρων αναχρηματοδότησης της MIG από την Πειραιώς μένει να αποσαφηνιστεί εντός του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι η Πειραιώς αυξάνει την έκθεσή της στη MIG κατά 142 εκατ., ενώ μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ανέμενε το αντίθετο –μέσω αναχρηματοδότησης από τρίτο σχήμα–, συνάγεται από τραπεζικές πηγές πως η λύση που υιοθετήθηκε δεν είναι μακροπρόθεσμη. (εδώ)

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης, τόνισε ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προωθεί νέες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα έργα ΑΠΕ και σε δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης στην Κρήτη και την Αμφιλοχία, τα οποία εφόσον ξεκινήσουν θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασία. (εδώ)

Την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως 41,084 εκατ. ευρώ και την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 72,62 εκατ. ευρώ, καλείται να εγκρίνει η σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της TRASTOR. (εδώ)

Tο σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία απορρίπτει την προσφυγή της εταιρείας Μυτιληναίος αλλά και τα ασφαλιστικά μέτρα της ΤΕΡΝΑ, θα μελετήσει η Αττικό Μετρό για να χαράξει την πορεία του μεγάλου διαγωνισμού για την γραμμή 4 του μετρό, η οποία υπολογίζεται να φτάσει το 1,8 δις. ευρώ. Για το έργο έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Ιούλιο η τεχνική αξιολόγηση των δύο τελικών μονομάχων: της Αβαξ-Ghella-Alstom Transport και της κοινοπραξίας Ακτωρ ΑΤΕ-Ansaldo STP SpA-Hitachi Rail Italy Spa. (εδώ)

Με ούριο άνεμο, μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ-, από τη Standard and Poor's, την περασμένη Παρασκευή, προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου "Ηρακλής" για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Η πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας βελτιώνει περαιτέρω το κλίμα στις συζητήσεις με τον SSM για την απόδοση μηδενικού RWA (στάθμιση κινδύνου στο ενεργητικό) στις τράπεζες για τη διακράτηση των senior ομολόγων των τιτλοποιήσεων που θα εκδώσει το ελληνικό Asset Protection Scheme, αλλά και αυξάνει το ήδη ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τιτλοποιήσεις. (εδώ)

Η επιστροφή του τραπεζικού δείκτη στα επίπεδα που "σταμάτησε" το ράλι της ελληνικής αγοράς, την παραμονή των γενικών εκλογών στην Ελλάδα, έχει αναζωογονήσει τις προσδοκίες επαναπροσέγγισης του Γενικού Δείκτη στις 900 μονάδες και την πιθανότητα ενός year-end ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τα χαμηλά 52 εβδομάδων τα οποία σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη άνω του 127%, η μετοχή της Πειραιώς έχει καταγράψει άλμα της τάξης του 437%, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στο +213%, η Alpha Bank στο +105%, ενώ η Eurobank (η οποία σημείωσε τα δικά της χαμηλά 52 εβδομάδων τον Νοέμβριο του 2018) σημειώνει άνοδο άνω του 100%. (εδώ)

Το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε αμετάβλητο τον Οκτώβριο, ενώ οι προσδοκίες των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν, υποδηλώνοντας σταθεροποίηση της οικονομίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo διαμορφώθηκε στις 94,6 μονάδες τον Οκτώβριο, αμετάβλητος από τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα διαμορφωνόταν στις 94,5 μονάδες. (εδώ)

Σε νέα, τρίμηνη παράταση του Brexit, έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020, συμφώνησαν οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. "Οι 27 της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα αποδεχθούν το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για ευέλικτη αναβολή του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί και με γραπτή διαδικασία", ανέφερε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter. (εδώ)

Η αρμόδια επιτροπή εποπτείας των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ αναμένεται να διεξάγει μία ψηφοφορία μέσα στο Νοέμβριο χαρακτηρίζοντας τις κινεζικές εταιρίες Huawei και ZTE ως απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, απαγορεύοντας στους συνεργάτες τους στις αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε πρόγραμμα οικονομικού ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αγορά εξοπλισμού ή υπηρεσιών. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) προγραμματίζει επίσης, να απαιτήσει την απομάκρυνση ή την αντικατάσταση εξοπλισμού των δύο εταιριών που χαρακτηρίζονται ως απειλές και ο εξοπλισμός αυτός, χρησιμοποιείται από άλλες εταιρίες. (εδώ)

Οι μετοχές του σαουδαραβικού κολοσσού Aramco θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στις 11 Δεκεμβρίου στο τοπικό χρηματιστήριο, όπως μετέδωσε το Al Arabiya, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του.  Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο η αρμόδια αρχή θα ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας της αρχικής δημόσιας εγγραφής την ερχόμενη Κυριακή και η εγγραφή για αγορά μετοχών θα αρχίσει στις 4 Δεκεμβρίου. Το Reuters επίσης μεταδίδει πως η εταιρεία θα πραγματοποιήσει ανακοινώσεις για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text