Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία σε πρωτοφανή επίπεδα

Κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία σε πρωτοφανή επίπεδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία σε πρωτοφανή επίπεδα

Δέκα ευρήματα τα οποία σκιαγραφούν μία νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα αναδεικνύονται μέσα από τη νέα διαχρονική έρευνα της Κάπα Research για την οικονομία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα.  Το κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία καταγράφεται σε πρωτοφανή επίπεδα για την τρέχουσα δεκαετία, ενώ επικρατεί η αντίληψη περί  υψηλών ρυθμών ανάπτυξης την προσεχή 5ετία. Η μεσαία τάξη είναι αυτή που κρατά τα σκήπτρα της αισιοδοξίας, το ίδιο και οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη και το έργο της αξιολογείται ιδιαίτερα θετικά. Η ψήφος καταλληλότητας είναι συντριπτική, ειδικά στην οικονομία, στον Πρωθυπουργό και στους επικεφαλής των βασικών "οικονομικών" υπουργείων. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην κυβέρνηση αλλά και στους κρατικούς θεσμούς.

Στο οικονομικό πεδίο, ο φιλελευθερισμός κερδίζει "πόντους" μέσα από την εντεινόμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική και κυρίως στην εξαγωγική επιχειρηματικότητα.  Ο τουρισμός ανάγεται σε "Ναυαρχίδα" της ανάπτυξης, ενώ αναδεικνύονται μέσα από τη δημοσκόπηση ως μεγάλες "απαιτήσεις" της κοινωνίας η κάλυψη του επενδυτικού κενού, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος.

Η έρευνα

Η διαχρονική έρευνα για τα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα διενεργήθηκε από την Κάπα Research σε 1.003 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Το χρονικό διάστημα συλλογής των στοιχείων ήταν μεταξύ 12 και 21 Οκτωβρίου 2019. Η συλλογή έγινε με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, "στο τέλος της δεκαετίας, τη θέση της κατάργησης του μνημονίου - ως κεντρικό αίτημα - έχουν λάβει οι μεγάλες ξένες επενδύσεις και η επιστροφή στην κανονικότητα. Οι κοινωνικοί συσχετισμοί μοιάζουν με τα ποσοστά του δημοψηφίσματος αντεστραμμένα. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν δείχνει στρατευμένη σε μια μακρόπνοη προσπάθεια βελτίωσης της χώρας. Περισσότερο έχει επενδύσει στα οικονομικο-πολιτικά εργαλεία της Νέας Δημοκρατίας με την ίδια προσδοκία του 2015: την άμεση διανομή πλούτου "μ’ ένα νόμο κι ένα άρθρο". Ο χρόνος θα δείξει αν θα αξιολογηθεί το παραδοτέο μόνο στο συγκεκριμένο ‘πρότζεκτ’ ή αν θα συνεκτιμηθούν οι προσπάθειες που γίνονται για εθνική οικονομική ανάπτυξη".

Τα 10 ευρήματα

Τα δέκα βασικά συμπεράσματα από τη διαχρονική έρευνα της Κάπα Research για την οικονομία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι:

1.  Επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία, το οποίο φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα για τα δεδομένα της τρέχουσας δεκαετίας: Εμπεδώνεται η αίσθηση ότι, τελικά, παρά την κρίση και τα μεγάλα εθνικά προβλήματα, οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε. Αυτό απαντά το 61% των ερωτηθέντων.  Επιπλέον, το 55% θεωρεί ότι βγαίνουμε από την κρίση του 2010. Όσοι βλέπουν τη χώρα ακόμη σε κρίση αποτελούν για πρώτη φορά τη μειοψηφία (34%).

Αίσθημα αισιοδοξίας επικρατεί και για τις προοπτικές ανάπτυξης. Οι 6 στους 10 εκτιμούν ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης τα επόμενα 5 χρόνια

Η θετική εικόνα της οικονομίας εντοπίζεται κυρίως ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις, στους πιο μορφωμένους και στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.  Για το μέλλον και στο ερώτημα αν σε πέντε χρόνια από σήμερα, πιστεύετε ότι η κατάσταση της οικονομίας θα είναι καλύτερη ή όχι και πάλι πιο αισιόδοξη είναι η μεσαία τάξη με αρνητική απάντηση μόνο το 15%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του προηγούμενου Ιουλίου, ιδιαίτερα αισιόδοξοι είναι αυτοί της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ (μόνο το 4% πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερη).

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text