Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Καθυστερήσεις φέρνει ο «Ηρακλής» στα σχέδια των τραπεζών

Καθυστερήσεις φέρνει ο «Ηρακλής» στα σχέδια των τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καθυστερήσεις φέρνει ο «Ηρακλής» στα σχέδια των τραπεζών

Πίσω πηγαίνουν οι τιτλοποιήσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τη Eurobank να είναι η πιο άμεσα «ενδιαφερόμενη» εν μέσω συζητήσεων με την PIMCO.

Αλλάζει τα δεδομένα η απαίτηση του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) να ενταχθούν υποχρεωτικά στη συστημική λύση «Ηρακλής» όλες οι τιτλοποιήσεις που θα υλοποιήσουν στο εξής, ή έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούν, οι ελληνικές τράπεζες.

Ανώτατες τραπεζικές πηγές επιβεβαιώνουν στο insider.gr ότι η Φρανκφούρτη ζήτησε να ενταχθούν στο σχέδιο όλες οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών, ακόμη και αυτές που έχουν ήδη μπει σε τροχιά, όπως το Pillar και το Cairo της Eurobank και το Orion της Alpha Bank. Σημειώνεται ότι και η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες διάρθρωσης τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων 2 δισ. ευρώ, ενώ σε ανάλογες ενέργειες αναμένεται να προβεί και η Εθνική Τράπεζα το πρώτο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Η διάρκεια του σχεδίου θα είναι 18 μήνες αλλά το πιθανότερο είναι πως θα δοθεί παράταση 12 μηνών, όπως συνέβη και με το σχέδιο GACs στην Ιταλία. Τονίζεται ότι, πέραν της κατάθεσης του νομοσχεδίου που αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου από το Υπουργείο Οικονομικών, θα χρειαστούν πολλοί μήνες «σκληρής δουλειάς» τόσο από το ΥΠΟΙΚ όσο και από τις τράπεζες προκειμένου ο «Ηρακλής» να τεθεί σε εφαρμογή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζικές διοικήσεις αναμένουν καθυστερήσεις στις τιτλοποιήσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τη Eurobank να είναι η πιο άμεσα «ενδιαφερόμενη» καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με την PIMCO για την πώληση της τιτλοποίησης Cairo και του servicer FPS. «Εάν δεν προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου Ηρακλής, η συναλλαγή δεν μπορεί να κλείσει», αναφέρει στο insider.gr πηγή με γνώση των διαδικασιών.

Αισιοδοξία διατυπώνουν, ωστόσο, αρμόδιες εποπτικές αρχές ότι ο σκόπελος του δημοσιονομικού κόστους των κρατικών εγγυήσεων θα ξεπεραστεί και ότι ο SSM θα αποδεχθεί την παραδοχή του μηδενικού ρίσκου για τους senior τίτλους που διακρατούν οι τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι τα εγχώρια ιδρύματα θα δουν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα των κεφαλαίων τους χωρίς δημοσιονομική επίπτωση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το «αγκάθι» των κρατικών εγγυήσεων θα ήταν δύσκολο να ξεπεραστεί.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί, πάντως, είναι κατά πόσο οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να εγγράψουν ως υποχρέωση την προμήθεια που θα καταβάλλουν για τη χρήση των κρατικών εγγυήσεων. Αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν στο insider.gr ότι το κόστος αυτό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στις 170 μονάδες βάσης, αλλά εάν απαιτηθεί η εμπροσθοβαρής καταβολή του από τις τράπεζες, η επίπτωση στα αποτελέσματά τους θα είναι σημαντική και δυσμενής. Η εκτίμηση, πάντως, είναι ότι θα μπορεί να επιμεριστεί σε βάθος μερικών ετών.

Πηγή: www.insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text