Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δέκα ευρήματα τα οποία σκιαγραφούν μία νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα αναδεικνύονται μέσα από τη νέα διαχρονική έρευνα της Κάπα Research για την οικονομία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα.  Το κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία καταγράφεται σε πρωτοφανή επίπεδα για την τρέχουσα δεκαετία, ενώ επικρατεί η αντίληψη περί υψηλών ρυθμών ανάπτυξης την προσεχή 5ετία. (εδώ)

Δείτε την ανάλυση “Οικονομία και Ανάπτυξη στην Ελλάδα” εδώ.

 

Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές, από το καλοκαίρι έχει νέα κυβέρνηση και η πρόσβαση την αγορά είναι ακόμη καλύτερη, είπε χθες ο Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτ.), απαντώντας σε ερώτηση για τη χώρα μας, στο πλαίσιο της παρουσίασης, στις Βρυξέλλες, του βιβλίου του ΕSM «Διαφύλαξη του ευρώ σε περιόδους κρίσης. Η εσωτερική ιστορία του ESM». Ο επικεφαλής του μηχανισμού, που –όπως ο ίδιος επεσήμανε χθες– έχει διαθέσει στην Ελλάδα τα 2/3 των συνολικών χορηγήσεών του (πάνω από 200 δισ. ευρώ από τα 295 δισ. ευρώ), μίλησε επίσης για στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τo 2020. (εδώ)

Τη δέσμευση να εξοφλήσει μέρος του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, με κονδύλια από τις πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων και όχι από το «μαξιλάρι» ασφαλείας, ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει πιθανές αντιδράσεις από κράτη-μέλη και να κυλήσει γρήγορα και ομαλά η διαδικασία έγκρισης της προεξόφλησης, όπως και έγινε. Η επιλογή αυτή, για μη χρήση του «μαξιλαριού», αποτυπώθηκε και στην εισήγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στα εθνικά Κοινοβούλια, των οποίων απαιτείτο η έγκριση, όπως π.χ. το γερμανικό. (εδώ)

Ιστορικό υψηλό σημείωσε στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2019 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η εταιρεία ερευνών αγοράς Nielsen. Ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις 84 μονάδες, από τις 72 το δεύτερο τρίμηνο του 2019, καταγράφοντας άνοδο 12 μονάδων, ενώ για πρώτη φορά πλησίασε σημαντικά τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη, ο οποίος το τρίτο τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκε στις 88 μονάδες. (εδώ)

Μείωση 2,0% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2018, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2018 με το 2017 είχε σημειωθεί αύξηση 6,8%. Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2019, παρουσίασε αύξηση 1,3% έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. (εδώ)

 

Στην έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου "Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου Ρεθύμνου" που προωθεί η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προχώρησε πρόσφατα με απόφασή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.  Κωστής Χατζηδάκης. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου αποτελεί μία μεγάλη πρότυπη πράσινη επένδυση. Το συνολικό ύψος της αναμένεται να φτάσει τα 280 εκατ. ευρώ και κατά την περίοδο κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. (εδώ)

Τα 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να ξεπεράσει η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Trastor έως το τέλος του 2020, με την ΑΕΕΑΠ να εξασφαλίζει το αμέσως προσεχές διάστημα ρευστότητα έως 41 εκατ. ευρώ μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ).Χθες, σε έκτακτη γενική συνέλευση, το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 72,6 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως περίπου 41 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Στην αναβάθμιση του ΟΤΕ στην κατηγορία της "επενδυτικής βαθμίδας" προχώρησε σήμερα η S&P καθώς ανέβασε την αξιολόγηση της ελληνικής επιχείρησης στο "ΒΒΒ-" από ΒΒ+" που ήταν πριν. Ο οίκος δίνει παράλληλα σταθερές προοπτικές για τον ΟΤΕ. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε νέα της έκθεση η JP Morgan (στην οποία δίνει σύσταση "overweight" με τιμή - στόχο τα 16 ευρώ) χαρακτήρισε τη μετοχή του ΟΤΕ ως "ελκυστική επενδυτική επιλογή", τονίζοντας πως σε περίπτωση πώλησης της θυγατρικής στη Ρουμανία Telekom Romania ως τα τέλη του έτους, την οποία και θεωρεί πιθανή, αναμένεται ράλι στη μετοχή του τηλεπικοινωνιακού ομίλου. (εδώ)

Πίσω πηγαίνουν οι τιτλοποιήσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τη Eurobank να είναι η πιο άμεσα «ενδιαφερόμενη» εν μέσω συζητήσεων με την PIMCO. Αλλάζει τα δεδομένα η απαίτηση του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ (SSM) να ενταχθούν υποχρεωτικά στη συστημική λύση «Ηρακλής» όλες οι τιτλοποιήσεις που θα υλοποιήσουν στο εξής, ή έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούν, οι ελληνικές τράπεζες.  (εδώ)

Το φάντασμα της ύφεσης πλανάται και πάλι πάνω από την Ευρωζώνη, με τις αναλύσεις που προσπαθούν να εξηγήσουν τις ζοφερές οικονομικές επιδόσεις να εστιάζουν σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως το Brexit, οι εμπορικοί πόλεμοι και οι γεωπολιτικές εντάσεις. Ωστόσο, υπάρχει ένας τοπικός παράγοντας ο οποίος φέρει ίσως μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης. Και αυτός δεν είναι άλλος από την τάση των νοικοκυριών να δημιουργούν ένα «μαξιλάρι ασφαλείας». (εδώ)

Υποχώρησε ελαφρώς τον Οκτώβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, αν και παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στις 125,9 μονάδες από το αναθεωρημένο μέγεθος των 126,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. (εδώ)

Το Ιράν και η Ρωσία επέκριναν χθες Τρίτη την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατηρήσει αμερικανικά στρατεύματα κοντά σε πετρελαιοπηγές στη βορειοανατολική Συρία, με τον Ρώσο υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης τους θα είναι παράνομη. Η πρόταση του Τραμπ την Κυριακή για την εμπλοκή της Exxon Mobil Corp ή άλλης αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας ώστε να αναλάβει τη διαχείριση των πετρελαιοπηγών στην Συρία προκάλεσε τις επικρίσεις νομικών και ειδικών στην ενέργεια. (εδώ)

Με συντριπτική πλειοψηφία η ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής επικύρωσε διακομματικό ψήφισμα που ζητά την επιβολή ευρέων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ως αντίποινα για την στρατιωτική επέμβαση της στη βορειοανατολική Συρία. Το συγκεκριμένο ψήφισμα εγκρίθηκε από 403 βουλευτές, 225 Δημοκρατικούς και 176 Ρεπουμπλικάνους, ενώ καταψηφίστηκε από μόλις 16 βουλευτές. Οι νομοθέτες και των δύο κομμάτων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει με αφορμή την τουρκική εισβολή στη Συρία. (εδώ)

Επιβραδύνθηκε ελαφρώς ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ στο γ΄ τρίμηνο καθώς μειώθηκαν οι επιχειρηματικές επενδύσεις, αν και οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και μια βελτίωση στον τομέα της στέγασης, διατήρησε σε τροχιά την οικονομική ανάπτυξη. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% και αποτελεί μικρή επιβράδυνση από το 2% του β΄ τριμήνου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 1,6% για το γ΄ τρίμηνο. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text