Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Υπουργικό συμβούλιο, με αιχμή την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Υπουργικό συμβούλιο, με αιχμή την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υπουργικό συμβούλιο, με αιχμή την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Υπουργικό συμβούλιο με γεμάτη ατζέντα συγκαλεί σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα εικοσιτετράωρο πριν αναχωρήσει για την τετραήμερη επίσκεψή του στην Κίνα.

Σημείο-αιχμή της σημερινής συνεδρίασης θα αποτελέσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με την κυβέρνηση να εισέρχεται στην τελική ευθεία, προκειμένου να λάβει…σάρκα και οστά το όλο εγχείρημα.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, το όλο μοτίβο των τριών συνεδριάσεων ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τους εκπροσώπους των κομμάτων, αποτέλεσε μία "άσκηση συναίνεσης".

Μία άσκηση, την οποία ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να αποτελέσει και τη βάση για ένα γενικότερο πλαίσιο συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, γύρω από ζητήματα που έχουν και εθνική διάσταση.

"Για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα προχωρήσαμε σε κάποιους συμβιβασμούς. Όπως, για παράδειγμα, στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου. Σε διαφορετική περίπτωση, δε θα συγκεντρωνόταν η πλειοψηφία των 200 και το θέμα θα παραπεμπόταν ξανά στις ελληνικές καλένδες. Δεν είμαστε της λογικής "όλα ή τίποτα”", τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος, άλλωστε, στο μήνυμα του, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, έσπευσε να αναδείξει το γεγονός ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην πρωτοβουλία για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν μόνιμα εκτός των ελληνικών συνόρων.

"Είναι μία έμπρακτη απόδειξη του πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού. Γνωρίζω καλά ότι η λύση η οποία έχει συμφωνηθεί μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή, αποτελεί, όμως, μία πρώτη έμπρακτη απόδειξη της συναίνεσης την οποία απαιτείται να αποδεικνύει το πολιτικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και πολλές δεκαετίες. Και, επιτέλους, πιστεύω ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορέσουμε να το λύσουμε", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Το χρονοδιάγραμμα

Κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, είναι το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφιστεί μέσα στο Νοέμβριο. Σε χρόνο παράλληλο, συνεχίζονται οι ζυμώσεις, ώστε να διασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προσεγγίζει τις 300 έδρες. Το πρώτο βήμα, πριν κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή, είναι η εξέταση των αξόνων του από την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Εκεί, δηλαδή, που ουσιαστικά θα "θωρακιστεί" καθώς θα εξασφαλιστεί ότι οι πρόνοιές του θα καλύπτονται πλήρως από την αναμόρφωση του άρθρου 54. Χθες, στην Επιτροπή Αναθεώρησης έφτασε η τελική διατύπωση της προσθήκης στο άρθρο 54 που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

"Με το νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με το νόμο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου", αναφέρεται.

Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί ο κύκλος που σχετίζεται με τη συνταγματική αναθεώρηση, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

407.000 Έλληνες θα μπορούν να ψηφίζουν

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η κατ’ αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιτρέψει σε περίπου 407.000 πολίτες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, δίχως να είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν εκτάκτως στην Ελλάδα σε περίπτωση εκλογών.

Ο "κόφτης" που προκρίθηκε, με στόχο να αποφευχθεί άτυπη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της ψήφου όσων μετανάστευσαν προ πολλών δεκαετιών, είναι ότι οι εκτός επικράτειας εκλογείς θα δικαιούνται να ψηφίσουν σε πρεσβείες και προξενεία εφόσον διατηρούν ελληνικό ΑΦΜ κι έχουν ζήσει στη χώρα μας τουλάχιστον δύο χρόνια σε βάθος 35ετίας ως εργαζόμενοι, φοιτητές ή στρατεύσιμοι. Τα δύο χρόνια δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχή, αλλά σωρευτικά.

"Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει απλώς να μπουν στο Taxis ώστε να δηλώσουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στο εξωτερικό και να "ανεβάσουν" σχετικό έγγραφο. Στην συνέχεια θα παραμένουν εγγεγραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους που θα συγκροτηθούν για τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός συνόρων", σημειώνουν στελέχη, τη στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό οικοσύστημα επικρατεί αισιοδοξία, με πηγές να επισημαίνουν πως δρομολογείται η επίλυση μιας Συνταγματικής υποχρέωσης, η οποία εκκρεμεί επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες μεταπολιτευτικής ιστορίας, και μάλιστα σε κλίμα διακομματικής συνεννόησης.

"Στεκόμαστε, κυρίως, στην ατμόσφαιρα ειλικρίνειας και συναίνεσης που καλλιέργησε ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με την καιροσκοπική στάση που τήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το δρόμο της συναίνεσης, όταν βρέθηκε ενώπιον της άρνησης του ΚΚΕ για δυνατότητα επιστολικής ψήφου. Εμείς θέλαμε την επιστολική, όμως όταν έγινε σαφές πως τυχόν επιμονή σε αυτό το μέτωπο θα "βύθιζε" την όλη προσπάθεια, διαλέξαμε το συμβιβασμό, ώστε να μην κολλήσει το ζήτημα", αναφέρουν πηγές.

Τα υπόλοιπα θέματα στο υπουργικό

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Μεγάρου Μαξίμου θα τεθούν, παράλληλα, επί τάπητος:

-Το νομοσχέδιο για ΔΕΗ - ΔΕΠΑ - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

-Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

-Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit.

-Η επιλογή προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

-Η παρουσίαση του προγράμματος "ΜΑΖΙ" για την υποστήριξη και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text