Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τρίτη μείωση επιτοκίων από τη Fed εντός του 2019

Τρίτη μείωση επιτοκίων από τη Fed εντός του 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρίτη μείωση επιτοκίων από τη Fed εντός του 2019

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, που προεξοφλούσε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα προχώρησε χθες σε μία ακόμη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, σε ένα εύρος διακύμανσης από 1,5% έως 1,75%. Διεμήνυσε, ωστόσο, εμμέσως στις αγορές ότι διακόπτει, προς το παρόν τουλάχιστον, τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μετά τρεις μειώσεις που αποφάσισε μέσα στο τρέχον έτος.

Το μήνυμα έγινε σαφές καθώς η Federal Reserve δεν επανέλαβε δήλωση που συμπεριλάμβανε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε όλες τις ανακοινώσεις μετά τον Ιούνιο, και συγκεκριμένα τη δέσμευση ότι «θα δράσει όπως πρέπει για να διατηρήσει την επέκταση της οικονομίας». Αυτή τη φορά αρκέστηκε να τονίσει πως η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας «θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τι καταδεικνύουν τα στοιχεία για την εικόνα της οικονομίας όταν θα αποτιμά το κατάλληλο επίπεδο των επιτοκίων». Ετσι, ενώ η χθεσινή κίνηση είχε προεξοφληθεί πλήρως από την αγορά, τώρα παράγοντές της δίνουν μόλις 25% πιθανότητα νέας μεταβολής στα επίπεδα των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Εν ολίγοις, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εφεξής οι επόμενες κινήσεις της Fed θα εξαρτώνται κυρίως από το τι θα καταδεικνύουν τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Fed τονίζει πως η αμερικανική αγορά εργασίας «παραμένει ισχυρή» και η οικονομική δραστηριότητα «αυξάνεται με ήπιο ρυθμό». Οι αναφορές σε όλους σχεδόν τους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας παραμένουν πανομοιότυπες με προηγούμενες ανακοινώσεις της. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι «παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα» οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές. Η απόφαση της Fed συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση στοιχείων που φέρουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας σε επιβράδυνση. Στους κόλπους της Fed εκδηλώθηκε, άλλωστε, διχογνωμία σχετικά με το κατά πόσον χρειαζόταν μία ακόμη μείωση των επιτοκίων του δολαρίου. Ορισμένα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας ψήφισαν κατά της νέας μείωσης, υποστηρίζοντας πως η πορεία προς τη χαλάρωση έπρεπε να έχει ήδη σταματήσει στην προηγούμενη κίνηση της τράπεζας.

Η Federal Reserve, πάντως, έχει δεχθεί συστηματικές πιέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ζητεί συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων και επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι να παραμείνει η ανάπτυξη ισχυρή στη διάρκεια του επόμενου έτους, καθώς τον Νοέμβριο του 2020 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην υπερδύναμη.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text