Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | ΕΛΠΕ: Νωρίς ακόμη για το κοίτασμα στην Κρήτη

ΕΛΠΕ: Νωρίς ακόμη για το κοίτασμα στην Κρήτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΛΠΕ: Νωρίς ακόμη για το κοίτασμα στην Κρήτη

Τις προσδοκίες σχετικά με τα ίχνη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κρήτη επιχειρεί να συγκρατήσει ο επικεφαλής των Ελληνικών Πετρελαίων, εξηγώντας πως ο δρόμος των ερευνών είναι μακρύς ακόμη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Σιαμίσης εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πολύ αισιόδοξο» και «ακραίο» σενάριο τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν σε επιστημονική συνάντηση και οι οποίες έκαναν λόγο για ένα κοίτασμα ανάλογο του Ζορ της Αιγύπτου.

«Κάλο θα ήταν να περιμένουμε λίγο» ήταν η συμβουλή του. Όπως είπε το πρόγραμμα ερευνών των ΕΛΠΕ θα πάρει τρία με πέντε χρονιά για να ωριμάσει.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ίχνη ύπαρξης ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου εντός των παραχωρήσεων στην κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ στην Κρήτη από την επεξεργασία των σχετικών σεισμικών δεδομένων.

Ο στόχος έχει πάρει την κωδική ονομασία «Τάλως». Είναι ενδεικτικό ότι οι ποσότητες θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για περίπου 70 χρόνια. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τα 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Στην κοινοπραξία έχουν παραχωρηθεί δύο υπεράκτια μπλοκ στην Κρήτη, δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού, οι συμβάσεις των οποίων κυρώθηκαν από τη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου. Έτσι, τα στοιχεία που έχουν ήδη στη διάθεσή τους οι εταιρείες, και τα οποία προέρχονται από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε η νορβηγική PGS, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εμπλουτιστούν από τις σεισμικές καταγραφές που θα πραγματοποιήσουν στα «οικόπεδα» κατά την πρώτη φάση των ερευνών.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text