Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Kέρδη για hedge funds από τη χρεοκοπία της Thomas Cook

Kέρδη για hedge funds από τη χρεοκοπία της Thomas Cook

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Kέρδη για hedge funds από τη χρεοκοπία της Thomas Cook

Εσοδα περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να αποκομίσουν κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που είχαν στοιχηματίσει ότι θα χρεοκοπήσει η βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Thomas Cook, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Επενδυτές όπως η Sona Asset Management και η XAIA Investment που είχαν αγοράσει ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (cds), αναμένεται να λάβουν το 90% του ποσού που καλύπτεται από τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοπρασίας που διενεργήθηκε χθες. Τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας ενεργοποιούνται όταν μια εταιρεία αποτυγχάνει να εξυπηρετήσει το χρέος της και χρησιμοποιούνται από τους επενδυτές για να στοιχηματίσουν στη δυνητική αποτυχία ενός δανειστή ή για να προστατεύσουν μια επένδυσή τους σε ομόλογα.

Η εταιρεία Thomas Cook, η οποία απασχολούσε 21.000 υπαλλήλους και ήταν το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, καθώς είχε ιδρυθεί πριν από 178 χρόνια, χρεοκόπησε τον Σεπτέμβριο όταν απέτυχε η διάσωσή του από την κινεζική εταιρεία Fosun. Η κατάρρευση της Thomas Cook ήταν μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές χρεοκοπίες στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας και ανάγκασε το βρετανικό κράτος να οργανώσει τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού 150.000 Βρετανών πελατών της που είχαν αποκλειστεί στον τόπο διακοπών τους.

Αν και σήμερα τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και άλλοι επενδυτές που είχαν αγοράσει τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας για την Thomas Cook θα λάβουν τα χρήματα που κέρδισαν, δεν ήταν σίγουρο ότι θα απέδιδε το στοίχημά τους. Η πρόταση διάσωσης της Thomas Cook που είχε καταθέσει η Fosun περιελάμβανε σχέδιο για τη μετατροπή των ομολόγων που είχε εκδώσει η εταιρεία σε μετοχές της. Αν είχε επιτύχει το σχέδιο διάσωσης, τότε δεν θα υπήρχε ασφαλισμένο ακάλυπτο ποσό από τα ομόλογα με αποτέλεσμα να μηδενιστεί η αξία των σχετικών ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας.

Μια ομάδα επενδυτικών ταμείων που διακρατούσε συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων (swap) της Thomas Cook, είχε προσλάβει δικηγόρο που είχε συλλάβει σχέδιο ώστε να εκτροχιάσει τη συμφωνία διάσωσης ύψους 1,1 δισ. δολαρίων της Fosun αν σε αυτή δεν περιλαμβανόταν η πληρωμή των swap. Τελικά, ούτε αυτό το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή διότι κατέρρευσε η προσπάθεια διάσωσης της Thomas Cook όταν είχαν ζητήσει οι πιστωτές της επιπλέον 200 εκατομμύρια λίρες στερλίνες. Η Citigroup είναι μια από τις εταιρείες που είχαν πουλήσει ασφάλιστρα για την περίπτωση της Thomas Cook και τώρα θα κληθεί να πληρώσει τη σχετική αποζημίωση.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text