Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Συγκεκριμένα στοιχεία, που συνηγορούν ότι σε θαλάσσια περιοχή πλησίον της Κρήτης υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για  μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, έχει στη διάθεσή της η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη παραχώρηση. Τα στοιχεία αυτά περιήλθαν αρχικά στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων το Χριστούγεννα του 2015 και προέρχονται από τις σεισμικές καταγραφές που έκανε η νορβηγική εταιρεία PGS  στην περιοχή της Κρήτης. (εδώ)

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο των διεθνών επενδυτών, αλλά και της Ευρώπης, βρίσκεται το σχέδιο "Ηρακλής" της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Η πορεία και η μελλοντική επιτυχία του προγράμματος "Ηρακλής" θα παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον σε όλη την Ευρώπη, καθώς συναρτάται άμεσα με τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της Τραπεζικής ή της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. (εδώ)

Oυραγός στη χρήση και αξιοποίηση της τεχνολογίας μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. εμφανίζεται από το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ η Ελλάδα. Η χώρα, με βάση τον δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας (SEV Digital Maturity Index), κατατάσσεται στην 28η θέση, έχοντας μπροστά της τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πρώτη χώρα είναι η Δανία με επίδοση 6,5, ο μέσος όρος της Ενωμένης Ευρώπης ανέρχεται σε 5,2, ενώ η Ελλάδα λαμβάνει αξιολόγηση 3,7. Με την επίδοση αυτή η χώρα είναι η λιγότερο καλά προετοιμασμένη για την 4η βιομηχανική επανάσταση (Industry 4.0). (εδώ)

Θετικά αποτιμά η Moody’s την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ (από τα 8,4 δισ. ευρώ που οφείλει συνολικά). Σημειώνει ότι η κίνηση θα μειώσει το κόστος επιτοκίου και οριακά θα βελτιώσει τη μέση ωρίμανση του χρέους.Η πρόωρη αποπληρωμή θα οδηγήσει σε εξόφληση των πληρωμών για το 2019 και το 2020 προς το Ταμείο. Το τελευταίο αντιπροσωπεύει μικρό μέρος των χρεών της χώρας (2,3%) αλλά η κίνηση είναι πιστωτικά θετική, γιατί το επιτόκιο που χρεώνει είναι κατά μέσο όρο 4,9%, σημαντικά υψηλότερο από αυτό που επιβάλλει ο ESM και ο EFSF (μέσος όρος 1,4%). Είναι επίσης υψηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε η χώρα από τις αγορές (1,5% στην τελευταία έκδοση 10ετούς). Η χώρα θα εξοικονομήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ από την κίνηση ή περίπου 1,2% από τα κόστη για τόκους. (εδώ)

Τη θετική της πορεία, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί στο εξάμηνο του έτους, συνέχισε η ElvalHalcor η οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου που ανακοινώθηκαν εμφανίζει αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 3,1% σε σχέση με πέρυσι και προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία EBITDA (δηλαδή χωρίς την επίπτωση των τιμών των μετάλλων) αυξημένη κατά 16,4 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 15,3%, φτάνοντας τα 123,5 εκατ. ευρώ από 107,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. (εδώ)

Μετά την ψήφιση τις προηγούμενες μέρες του αναπτυξιακού νόμου, θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται η παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για δύο από τις τρεις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις που έχει μπροστά του το υπουργείο Ενέργειας. Πρόκειται για τη διπλή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, αλλά και τη μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής ηλεκτρισμού με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ. (εδώ)

Αύξηση παρουσίασαν τα μεγέθη της εταιρείας CPI κατά την οικονομική χρήση 1/7/2018 – 30/6/2019.Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, τα έσοδα παρουσίασαν σημαντική αύξηση 8,5% και διαμορφώθηκαν σε €16,14 εκατ. έναντι €14,85 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.Η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας (EBITDA) ανήλθε σε €490 χιλ., έναντι €403 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή χρήση. Παράλληλα, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €95 χιλ. έναντι ζημιών €15 χιλ. την αντίστοιχη περυσινή χρήση. (εδώ)

Εταιρικό σχήμα συμφερόντων του ομίλου Ιβάν Σαββίδη είναι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο επενδυτής με τον οποίο εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς η Τεχνική Ολυμπιακή. Την εξέλιξη, αλλά όχι και την ταυτότητα του επενδυτή, ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο η Τεχνική Ολυμπιακή προχθές Τρίτη. Τόσο η Τεχνική Ολυμπιακή όσο και κύκλοι του ομίλου Σαββίδη, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την είδηση, με την πρώτη να σημειώνει πως κάθε πληροφορία που χρήζει γνωστοποίησης θα ανακοινωθεί διά του Χρηματιστηρίου και τους δεύτερους να αρνούνται να σχολιάσουν. (εδώ)

Η BofAML ξεκινά εκ νέου κάλυψη των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, «με μια σχετικά επιφυλακτική άποψη» όπως επισημαίνει, λέγοντας πως προτιμά τη Eurobank, η οποία θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα δει μονοψήφιο δείκτη NPE (περίπου 9% το 2021). Για τη Eurobank δίνει σύσταση Buy με τιμή-στόχο 1,12 ευρώ ανά μετοχή (από 1,19 ευρώ στις 14 Σεπτεμβρίου), ενώ για την Alpha Bank δίνει σύσταση Neutral με τιμή-στόχο 2,04 ευρώ ανά μετοχή (από 1,25 ευρώ), για την Εθνική Τράπεζα Underperform με τιμή 3,04 ευρώ ανά μετοχή (από 2,89 ευρώ), το ίδιο και για την Τράπεζα Πειραιώς (από 2 ευρώ). (εδώ)

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Ένωση θα δώσει στη Βρετανία μετά το Brexit τόση πρόσβαση στην ενιαία αγορά της όση θα δικαιολογεί η εξασφάλιση εκ μέρους του Λονδίνου ότι οι κανόνες και οι προδιαγραφές της ΕΕ τηρούνται. Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η πρόσβαση θα είναι "αναλογική" και ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενδέχεται να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο μιας νέας εμπορικής σχέσης με μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις. (εδώ)

Στο 7,5% διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σταθερή σε σχέση με τον Αύγουστο και χαμηλότερα από το 8% του Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008. Η ανεργία στην ΕΕ των 28 διαμορφώθηκε στο 6,3% τον Σεπτέμβριο, σταθερή σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 και χαμηλότερα από το 6,7% του Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται επίσης για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2000. (εδώ)

Στο 0,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, χαμηλότερα από το 0,8% του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές (1,6% σε σχέση με 1,5% τον Σεπτέμβριο), ενώ ακολουθεί ο κλάδος των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (1,6% σταθερός σε σχέση με τον Σεπτέμβριο), μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,3% σε σχέση με 0,2% τον Σεπτέμβριο) και ενέργειας (-3,2% έναντι του -1,8% τον Σεπτέμβριο). (εδώ)

Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης συνεχίστηκε με αναιμικούς ρυθμούς το γ΄ τρίμηνο όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2%, ενώ το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 0,3% το γ΄ τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το β΄ τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,2% και στις δύο ζώνες. (εδώ)

Χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση η γαλλική οικονομία ενισχύθηκε με ήπιο ρυθμό στο τρίτο τρίμηνο, αψηφώντας τις εξωτερικές απειλές και το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη. Σε αντίθεση με τη γειτονική Γερμανία, η οποία οδεύει προς τεχνική ύφεση, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3%. Οι Γάλλοι καταναλωτές φαίνεται πως ανταποκρίνονται στις οικονομικές πολιτικές του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των «Κίτρινων Γιλέκων» προχώρησε σε περικοπές φορολογίας, ανακουφίζοντας κυρίως τους χαμηλόμισθους, και διοχέτευσε δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία. (εδώ)

Μόνο με μια σημαντική επιδείνωση στις οικονομικές προοπτικές θα δικαιολογείτο πλέον η Fed να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων, μετά και τη σημερινή, τρίτη για το 2019 μείωσή τους κατά 25 μονάδες βάσης, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζέρομ Πάουελ, στη συνέντευξή του μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. Ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι οι κίνδυνοι υφεσιακής στροφής, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, έχουν σημειώσει μια κάποια μείωση, καθώς, όπως είπε, οι καταναλωτές βρίσκονται σε καλή κατάσταση και με τις δαπάνες τους αιμοδοτούν την οικονομία των ΗΠΑ. (εδώ)

ΗΠΑ και Κίνα είχαν πραγματοποιήσει πρόοδο ως προς τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση του πρώτου σκέλους της συμφωνίας, ύστερα και από τις επαφές του κ. Λαϊτχάιζερ και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούσιν με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, οι Κινέζοι αξιωματούχοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μιας συμφωνίας "phase one". (εδώ)

Περαιτέρω επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Κίνα για τον κλάδο των υπηρεσιών και την μεταποίηση, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των αναλυτών ότι ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ συνεχίζει να πλήττει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο 49,3 τον Οκτώβριο από 49,8 τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας σε χαμηλό οκτώ μηνών και παραμένοντας σε τροχιά συρρίκνωσης για έκτο διαδοχικό μήνα. (εδώ)

 

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter δεν θα δέχεται πλέον καμία πολιτική διαφήμιση στον ιστότοπο της, όπως ανακοίνωσε ο συνιδρυτής της, Τζακ Ντόρσεϊ. «Λάβαμε την απόφαση να βάλουμε τέλος σε όλες τις πολιτικές διαφημίσεις στο Twitter σε όλον τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι η εμβέλεια ενός πολιτικού μηνύματος πρέπει να κερδίζεται, όχι να αγοράζεται», τόνισε χαρακτηριστικά. (εδώ)

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Fiat Chrysler Automobiles (FCA) και Peugeot Citroen (PSA) κατέληξαν σε συμφωνία να συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους, όπως δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι με τη συνένωση δυνάμεων θα δημιουργηθεί  μία αυτοκινητοβιομηχανία αξίας άνω των 48,4 δισ. δολαρίων, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σήμερα. Πρόεδρος του Δ.Σ. του νέου ομίλου θα αναλάβει ο Τζον Ελκαν, νυν πρόεδρος του Δ.Σ. της Fiat Chrysler και μέλος της οικογένειας των Ανιέλι, που ίδρυσαν τη Fiat. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text