Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Αύξηση παραβιάσεων, εμπλοκών

Αύξηση παραβιάσεων, εμπλοκών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση παραβιάσεων, εμπλοκών

Του Βασίλη Νέδου

Την κατακόρυφη αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων στο πρώτο εννιάμηνο του 2019 με κύριο ποιοτικό στοιχείο τον υπερδιπλασιασμό των εμπλοκών που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεων, υποδηλώνουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ). Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι ότι στο εννιάμηνο του 2019 έχουν ήδη πολλαπλασιαστεί παραβιάσεις, εμπλοκές και υπερπτήσεις, όπως φαίνεται και στον παρακείμενο πίνακα. Συγκεκριμένα, στους εννέα πρώτους μήνες του 2019 καταγράφηκαν 267 εμπλοκές σε σύγκριση με 128 που έγιναν το 2018 και 176 το 2017. Κατά την προηγούμενη περίοδο 2010-2016 οι αριθμοί αυτοί ήταν πολλές φορές μικρότεροι. Εως τώρα έχουν καταγραφεί 50 υπερπτήσεις εθνικού εδάφους έναντι 47 το 2018, και 39 το 2017. Οι συνολικές παραβιάσεις έχουν αγγίξει τις 3.520 και θεωρείται δεδομένο ότι στο τέλος του χρόνου ο αριθμός θα σπάσει το περυσινό ρεκόρ των 3.705 παραβιάσεων ξεπερνώντας κατά πολύ τις 4.000. Οι ίδιες πηγές του ΓΕΑ έκαναν και έναν αρχικό απολογισμό για εκκρεμή προγράμματα, όπως η αναβάθμιση των F-16. Υπολογίζεται ότι το πρωτότυπο αεροσκάφος τύπου F-16 Block 52 Plus Advanced θα βρεθεί στις ΗΠΑ για δοκιμές που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2021.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να ενταχθούν στην ΕΑΒ και τα πρώτα τέσσερα πιλοτικά F-16. Τόνιζαν, ακόμη, ότι αναμένεται να καταρτιστούν οι συμβάσεις για την υποστήριξη (Follow On Support) των μαχητικών Μιράζ 2000-5. Επίσης έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη συντήρηση των ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα και την υποστήριξη των αεροσκαφών C-130 και C-27J. Για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη συνεχίζεται η διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα ελικοφόρα T-6 και τα αεριωθούμενα T-2. Οι ίδιες πηγές του ΓΕΑ επισήμαιναν ότι τελεί υπό τροποποίηση διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παροχή άνευ κόστους για την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) αεροσκαφών τύπου T-2. Εντός του 2020 αναμένεται επίσης η ολοκλήρωση ακόμα τεσσάρων ελληνικής κατασκευής UAV τύπου ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ, αλλά και η προμήθεια νέων. Στόχος είναι, ακόμα, η χρονομίσθωση ενός UAV αλλά και η προμήθεια άλλων που έχουν χαμηλό ίχνος εντοπισμού από ραντάρ.

Ως προς τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και συγκεκριμένα για το έγγραφο που απέστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την ετοιμότητα της Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οπως είναι γνωστό, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Νοεμβρίου τριμερής συνάντηση υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Βερολίνο και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και πενταμερής, η οποία ενδέχεται να υλοποιηθεί ακόμα και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα της τριμερούς στο Βερολίνο ανάμεσα στον κ. Γκουτέρες, τον κ. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα κρίνουν τη δυνατότητα υλοποίησης της πενταμερούς. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία καθώς και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει. Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος επισήμανε ότι το Κυπριακό δεν είναι διμερές αλλά ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα και η επίλυσή του πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text