Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Εντάχθηκε στην κίνηση «17+1», μια συνεργασία Ευρώπης - Κίνας

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Εντάχθηκε στην κίνηση «17+1», μια συνεργασία Ευρώπης - Κίνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Εντάχθηκε στην κίνηση «17+1», μια συνεργασία Ευρώπης - Κίνας

Το Ε.Ε.Α. πρωτοστατεί στην εξωστρέφεια με τη συμμετοχή του στην κίνηση «17+1»

Πρωτόκολλο ένταξης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην «Πρωτοβουλία 17+1», μία συνεργασία Ευρώπης-Κίνας, υπέγραψε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στη διάρκεια του «Φόρουμ Επιχειρηματικότητας» που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα της Αλβανίας, το διάστημα 24-26 Οκτωβρίου 2019.

Το πρωτόκολλο υπεγράφη παρουσία Αλβανών και Κινέζων επισήμων και των προέδρων των επιμελητηρίων από τις χώρες Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσέχικη Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία και Σλοβενία, δηλαδή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που τα επιμελητήριά τους συμμετέχουν στην κίνηση αυτή.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας για την προώθηση επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεών της με χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Απόδειξη της σημασίας που έδωσε η αλβανική πλευρά στο «Φόρουμ Επιχειρηματικότητας», ήταν η παρουσία του πρωθυπουργού Έντι Rama, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών και ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κίνα μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, «η συμμετοχή του ΕΕΑ στην κίνηση αυτή αποδεικνύει τη βαρύτητα που δίνει το επιμελητήριο στην εξωστρέφεια και στην συνεργασία του με άλλα επιμελητήρια της Ευρώπης και βεβαίως με την κινέζικη πλευρά. Παρουσιάζονται πλέον σημαντικές ευκαιρίες σε τομείς όπως υποδομές, μεταφορές, εμπόριο, επενδύσεις, κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά τις οικονομίες χωρών της Ηπείρου μας και βεβαίως και της Ελλάδας και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας αποτελεί μέλος της μεγάλης αυτής συμμαχίας».

Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής της στα Τίρανα, η αποστολή του επιμελητηρίου πραγματοποίησε σειρά επαφών, με στόχο την τόνωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ της ελληνικής και της αλβανικής πλευράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, μία πολύ σημαντική συνάντηση ήταν με τον υπουργό διασποράς της Αλβανίας, P Majko. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε έμφαση στην παρουσία Αλβανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα, πολλοί από τους οποίους είναι και μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Εξαιρετικά θερμή ήταν η υποδοχή της ελληνικής αποστολής στο υπουργείο Προστασίας Επιχειρηματικότητας από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ε. Shalsi, ενώ από την συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τιράνων, κ. Ν. Jaka διαπιστώθηκε η προοπτική της συνεργασίας του ΕΕΑ με το Επιμελητήριο Τιράνων και όπως τονίστηκε, το Φόρουμ "17+1" είναι μόνο η αρχή» όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Ως ξεχωριστή στιγμή για όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, αναφέρεται ότι ήταν η συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο. Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας στην Αλβανία και στην στήριξη που προσφέρει στην κοινωνία, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του επιμελητηρίου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Σοφία Φιλιππίδου, τη νέα πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα.

Πηγή: www.bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text