Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να υποδεικνύουν σταθερή βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, παρότι ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε στη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούνιο.Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 53.5 μονάδες τον Οκτώβριο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 53.6 μονάδες του Σεπτεμβρίου, και υπέδειξε σταθερή βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα στο ξεκίνημα του τελευταίου τριμήνου του 2019. (εδώ)

Δείτε το δελτίο τύπου από την IHS Markit εδώ

Στην TRASTOR ΑΕΕΑΠ καταλήγει σύμφωνια με πληροφορίες το πρώην κτήριο γραφείων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στην οδό Μιχαλακοπούλου. Η εισηγμένη υπέβαλε σήμερα την μεγαλύτερη προσφορά στη διαγωνιστική διασικασία που έτρεχε η ιδιοκτήτρια Εθνική Leasing προσφέροντας τίμημα 25 εκατ. ευρώ, 3 εκατ. ευρώ παραπάνω έναντι των 22 εκατ. ευρώ που είχε θέσει ως ελάχιστο τίμημα η ιδιοκτήτρια. (εδώ)

Στην ξεκάθαρη ισχυροποίηση της θέσης της SAZKA Group στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ οδήγησε η ολοκλήρωση της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που κατέθεσε ο όμιλος, συμφερόντων του Τσέχου επιχειρηματία Karel Komarek, προς τους μετόχους της εταιρείας για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών τους, έναντι ανταλλάγματος 9,12 ευρώ ανά μετοχή.Όταν ολοκληρωθεί η (εξωχρηματιστηριακή) μεταβίβαση των μετοχών που προσφέρθηκαν, το SAZKA Group και τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα (σ.σ. το Valea Foundation και οι οντότητες που ελέγχονται από αυτό, ο Κ. Komarek, εταιρείες υπό τον απώτατο έλεγχο του Γ. Μελισσανίδη, του Δ. Κοπελούζου κ.α. ) θα ελέγχει, άμεσα ή έμμεσα, το περίπου 40,21% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ (ή το περίπου 39,98%, περιλαμβανομένων των ίδιων μετοχών). Προ της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο προτείνων κατείχε ποσοστό 32,73%. (εδώ)

Συνεχίζει την κερδοφόρα πορεία της η εταιρεία Paperpack ΑΒΕΕ, και στην περίοδο του εννεαμήνου από 1/1/2019 έως 30/09/2019.Πιο συγκεκριμένα, o κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 14.156  χιλ.€ έναντι 12.469 χιλ.€ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,53%.Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 3.378 χιλ.€ έναντι 1.756 χιλ.€  την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.Tα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 1.930 χιλ.€ έναντι 986 χιλ.€ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 1.358 χιλ.€ έναντι 650 χιλ.€ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. (εδώ)

Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, διευκρινίζουν τα ΕΛΠΕ μετά το μπαράζ των δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε "ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος" στον ελληνικό χώρο.Σαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα".  (εδώ)

Κερδοφόρο αποτέλεσμα με τη συνδρομή έκτακτων κερδών σημείωσε η Επίλεκτος κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 306/2019. Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε από τα 28,3 στα 30,5 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στις πωλήσεις ιδιοπαραγόμενου βάμβακος (2,9 εκατ. ευρώ έναντι μηδενικών εσόδων) και ηλεκτρικού ρεύματος (4,8 έναντι 3,38 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, οι πωλήσεις νημάτων υποχώρησαν.Το EBITDA ανέβηκε από το 1,45 στα 6,73 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε κέρδη 3,44 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,07 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν αρχίσει και μπαίνουν όλο και πιο έντονα στο ραντάρ των μεγάλων διεθνών οίκων, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές-πελάτες τους. Μετά την JP Morgan πριν από περίπου έναν μήνα, και η Bank of America Merrill Lynch αποφάσισε να ξεκινήσει εκ νέου κάλυψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, καθώς όπως επισημαίνει σε έκθεσή της, οι προοπτικές των συστημικών τραπεζών βελτιώνονται. (εδώ)

Περιορίστηκε η επιβράδυνση του μεταποιητικού κλάδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έσπευσαν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους εν όψει της αποχώρησης από την ΕΕ τον προηγούμενο μήνα, αν και όχι αρκετά για να αποτρέψουν τη συρρίκνωση για έκτο μήνα. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Markit σημείωσε άνοδο στις 49,6 μονάδες από τις 48,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 48,1 μονάδες. (εδώ)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον κατασκευαστικό τομέα του Ιράν και απαγόρευσε την πώληση τεσσάρων υλικών που χρησιμοποιούνται από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, ή εντός των ορίων του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας και του προγράμματος ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες Πέμπτη. (εδώ)

Ευθεία επίθεση για ακόμα μία φορά εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, ισχυριζόμενος ότι οι πολιτικές του βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και ζητώντας περαιτέρω μείωση επιτοκίων. «Η Fed μας δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Δεν είναι η Κίνα το πρόβλημά μας, αλλά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter. Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα έπρεπε να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα στη Γερμανία, την Ιαπωνία και όλες τις άλλες χώρες.(εδώ)

Το Πεκίνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα ακανθώδη ζητήματα που υπάρχουν στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως τόνισαν Κινέζοι αξιωματούχοι στο Bloomberg. Η Κίνα παραμένει επιφυλακτική ως προς την κατάληξη της λεγόμενης «πρώτης φάσης» και εάν θα οδηγήσει πράγματι σε σύναψη περιορισμένου εύρους συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι η απρόβλεπτη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και η απροθυμία του να άρει, έστω σταδιακά, όλους τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ. (εδώ)

Ανέβασε ρυθμό τον Οκτώβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τρεις διαδοχικούς μήνες επέκτασης, σύμφωνα με την έρευνα των Caixin Media Co. και Markit για τον κλάδο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Caixin σκαρφάλωσε σε υψηλό 32 μηνών τον Οκτώβριο στις 51,7 μονάδες από 51,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο των 50 μονάδων χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. (εδώ)

Σε τροχιά συρρίκνωσης επέστρεψε τον Οκτώβριο ο τουρκικός μεταποιητικός κλάδος, εξαιτίας της επιβράδυνσης των νέων παραγγελιών. Παρόλα αυτά η απασχόληση αυξήθηκε. Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Τουρκία ήταν σε ύφεση επί 17 μήνες έως και τον Σεπτέμβριο, όταν και σταθεροποιήθηκε. Οι ελπίδες για ανάκαμψη δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο δείκτης PMI της IHS Markit υποχώρησε στις 49 μονάδες τον περασμένο μήνα, κάτω δηλαδή από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την επέκταση από τη συρρίκνωση. (εδώ)

Ο δείκτης PMI για την μεταποίηση στις ΗΠΑ του ISM, ο οποίος συνήθως επηρεάζει ισχυρά το κλίμα στην αγορά, διαμορφώθηκε στις 48,3 μονάδες για τον Οκτώβριο, χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών, οι οποίοι τον ανέμεναν στις 48,9, αλλά με ανοδική τάση εν σχέσει με τον Σεπτέμβριο (47,8). Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit, εξάλλου, ο οποίος ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα, διαμορφώθηκε για τον Οκτώβριο στις 51,3 μονάδες, κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που τον ανέμεναν στις 51,5, πάνω όμως από το όριο του 50. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text