Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανοδος για ευρώ μετά την αύξηση ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Ανοδος για ευρώ μετά την αύξηση ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανοδος για ευρώ μετά την αύξηση ΑΕΠ στην Ευρωζώνη

Οι εξελίξεις σχετικά με το Brexit και την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας συνεχίζουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις κινήσεις των αγορών. Εχοντας ήδη λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) για νέα παράταση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε τη Δευτέρα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν σημαντικό προβάδισμα για τους Συντηρητικούς, με τις αγορές να εκτιμούν ότι πιθανή επικράτηση του κόμματος του Μπόρις Τζόνσον στις  εκλογές αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για έγκριση από τη Βουλή της σχετικής νομοθεσίας για το σχέδιο εξόδου που έχει συμφωνήσει ο πρωθυπουργός με την Ε.Ε., ώστε να αποφευχθεί το σενάριο μιας άτακτης εξόδου. Παράλληλα, μετά την πρώτη φάση της συμφωνίας για τον τερματισμό της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται. Αν και υπάρχουν ακόμα σημαντικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν πριν οι δύο χώρες καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία, οι ανησυχίες των επενδυτών για νέα όξυνση του εμπορικού πολέμου έχουν προς το παρόν μετριαστεί.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις συνέβαλαν στην αλλαγή της στάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τη νομισματική πολιτική της, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που διανύσαμε. Συγκεκριμένα, η Fed αποφάσισε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β., η τρίτη εντός του τρέχοντος έτους, όπως άλλωστε αναμενόταν. Εντούτοις, το ύφος της επίσημης ανακοίνωσης και σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου έκαναν σαφές ότι η Fed δεν βιάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, εκτός εάν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ παρουσιάσουν σημαντική επιδείνωση σε σχέση με τις εκτιμήσεις της.

Με τις αγορές να θεωρούν ότι, παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις, οι κίνδυνοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζουν να υφίστανται –καθώς τα θέματα σχετικά με το Brexit και την εμπορική διαμάχη δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και συνεπώς η Fed είναι πιθανό να υποχρεωθεί σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων–, το δολάριο ΗΠΑ κινήθηκε πτωτικά. Το γεγονός αυτό, αλλά και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου της Ευρωζώνης, ευνόησαν το ευρώ, το οποίο βρέθηκε στο 1,1174 δολ. την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων περίπου, πριν υποχωρήσει στην περιοχή του 1,1150 δολ. την επόμενη ημέρα, παραμένοντας όμως 0,7% υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text