Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αν η Ελλάδα θέλει να επανακάμψει στα Βαλκάνια, από όπου «απέχει» από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ίσως τώρα να είναι η καταλληλότερη στιγμή. Μια πρωτοβουλία της Αθήνας για εκ νέου συζήτηση στο αμέσως επόμενο διάστημα στα όργανα της Ε.Ε. του αιτήματος για εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, θα ανέβαζε κατακόρυφα το κύρος της Ελλάδας και θα την επανέφερε σε θέση αξιόπιστου Ευρωπαίου παίκτη στη βαλκανική σκακιέρα, εκτιμούν διπλωματικές πηγές πίσω από τα σύνορά μας. (εδώ)

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται μαζί με δεκάδες Ελληνες επιχειρηματίες στη Σαγκάη, όπου η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα στην China International Import Expo 2019, και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να έρχεται στην Αθήνα την επόμενη Κυριακή για επίσημη επίσκεψη, οι ήδη σημαντικότατες ελληνοκινεζικές οικονομικές σχέσεις εμφανίζονται ώριμες να αναπτυχθούν έτι περαιτέρω. (εδώ)

Από τους πιο συνεπείς και σταθερούς επενδυτές στην ελληνική οικονομία, η ElvalHalcor υλοποιεί διαχρονικά σημαντικές επενδύσεις, που την κατατάσσουν ως μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Ξεχωριστή θέση έχει η νέα μεγάλη επένδυση στον τομέα έλασης αλουμινίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση του τετραπλού θερμού ελάστρου, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2020.Η νέα μεγάλη επένδυση είναι καθαρά εξαγωγική και αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα θα τονώσει σημαντικά την άμεση και έμμεση απασχόληση. (εδώ)

Ένα βήμα πριν την υπογραφή των βασικών όρων συμφωνίας (term sheet) για την αναδιάρθρωση δανεισμού του ομίλου Αλουμύλ βρίσκονται η διοίκησή του με τις πιστώτριες τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει τη χορήγηση νέου κοινοπρακτικού δανείου, λήξης 2030, με επιτόκιο πέριξ του 3%, μέσω του οποίου θα αναχρηματοδοτηθεί το συντριπτικό μέρος του βραχυπρόθεσμου σήμερα δανεισμού, που βαρύνει τον όμιλο. (εδώ)

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την Άλτερ Έγκο κάνει ένα ακόμη, πολύ μεγάλο βήμα, στην αγορά των Media. Είναι επισήμως ο νέος ιδιοκτήτης του σήματος και της ταινιοθήκης του MEGA, καθώς πλειοδότησε στον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. που έγινε το πρωί της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Η προσφορά της εταιρείας του (Alter Ego) ανήλθε στα 33.999.999 ευρώ, έναντι 33.000.000 που προσέφερε κοινοπραξία με έδρα την Κύπρο, υπό το όνομα Liquorina Ltd. Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής, ποιά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Ελλάδα ίσως εκπροσωπεί αυτό το σχήμα. (εδώ)

Αυξημένη κατά 80% κερδοφορία εμφανίζει η Παπουτσάνης στο εννεάμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ αυξημένος κατά 23% εμφανίζεται και ο τζίρος της εταιρείας.Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €22,4 εκατ.Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €1,33 εκατ. (έναντι 0,76 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018) αυξημένα κατά 76% σε σχέση με το πρώτους εννέα μήνες του 2018.Οι προοπτικές παραμένουν θετικές για το υπόλοιπο του 2019. Το 2020, η ανάπτυξη αναμένεται ανάλογη με την τρέχουσα ανάπτυξη του εννιαμήνου. (εδώ)

Την υλοποίηση νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους 27 εκατ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια, την τριετία 2019 - 2021 προγραμματίζει η ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι - Κρι στοχεύοντας στην επέκταση της παραγωγικής της δραστηριότητας στο γιαούρτι και την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων παγωτού. Παράλληλα η διοίκηση διερευνά την είσοδο της εταιρείας σε άλλες κατηγορίες τροφίμων που θα είναι ελληνικά, παραδοσιακά και υγιεινά.Αναφορικά με το brexit και τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργήσει στην εταιρεία, ο επικεφαλής της Κρι - Κρι επεσήμανε ότι έχει γίνει ειδική μελέτη για την αντιμετώπισή τους και εκτίμησε ότι η ομαλή έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα επιβαρύνει το κόστος κατά 2-3% ( π.χ. μεταφορικά κόστη), επιβάρυνση η οποία έχει ήδη συνυπολογιστεί. Σημειώνεται ότι στις εξαγωγές γιαουρτιού, πρώτη αγορά για την Κρι - Κρι είναι η βρετανική, με πωλήσεις 18-20 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Μπορεί ο δείκτης των τραπεζών να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 52 εβδομάδων και η αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές των τραπεζών να βρίσκεται στο ζενίθ, ωστόσο, το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», που έχει κομβικό ρόλο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παραμένει μετέωρο.Το σχέδιο έχει μεν λάβει την έκκριση της DG Comp, αλλά ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει θέσει μια σειρά σοβαρών ενστάσεων με σημαντικότερο ότι δεν μπορούν να αξιολογηθούν ως μηδενικού κινδύνου τίτλοι που θα φέρουν την εγγύηση ενός κράτους με πιστοληπτική διαβάθμιση χαμηλότερη του investment grade. Ωστόσο, αν αυτό δεν συμβεί ή έστω αν η στάθμιση του κινδύνου δεν είναι κοντά στο μηδέν τότε οι επιπτώσεις για τις τράπεζες και τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις θα είναι μεγάλες ανατρέποντας τα σχέδια των τραπεζών. (εδώ)

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της IHS Markit, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε ελαφρά στις 45,9 από 45,7 μονάδες τον Οκτώβριο, παραμένοντας ωστόσο για έννατο μήνα μακριά από το όριο των 50 μονάδων που διακρίνει την επέκταση από τη συρρίκνωση. Ο επιμέρους δείκτης της παραγωγής, ανέκαμψε ελαφρά στο 46,6 από τα χαμηλά επτά ετών του 46,1 τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης των παραγγελιών αυξήθηκε στις 45,3 από 43,4 μονάδες, αλλά παρέμεινε για 13ο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων.Ζοφερή είναι η εικόνα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία. Ο δείκτης PMI αυξηθηκε μεν στις 42,1 από 41,7 μονάδες, αλλά και πάλι κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2009. Η παρατεταμένη ύφεση της γερμανικής βιομηχανίας συνιστά σοβαρή απειλή για την οικονομία, αφού τα εργοστάσια μειώνουν συνεχώς το ανθρώπινο δυναμικό τους.   (εδώ)

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας παρέμεινε κάτω από το 10% για δεύτερο συνεχή μήνα, σε συνάρτηση με τις προσδοκίες, χάρη σε ένα σταθερότερο νόμισμα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 8,55% σε ετήσια βάση, με τη χαμηλότερη ένδειξη από το Δεκέμβριο του 2016, σε σύγκριση με 9,3% του Σεπτεμβρίου.Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 2% σε σύγκριση με άνοδο 0,99% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας. (εδώ)

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στην Κίνα, που αποτελεί το βασικό δεδομένο μέτρησης της πορείας του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα κινηθεί υψηλότερα για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με πρόσφατη ερευνητική αναφορά. Ο αναφερόμενος δείκτης εκτιμάται ότι θα καταγράψει ετήσια αύξηση 3,2% για τον μήνα Οκτώβριο, αυξημένος κατά 0,2% από την τιμή του, τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οικονομική έρευνα της τράπεζας Bank of Communications. (εδώ)

Σκανδαλωδώς κακή είναι συχνά η μεταχείριση που επιφυλάσσουν στο προσωπικό τους επιχειρηματικοί κολοσσοί με ιλιγγιώδη κέρδη και δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά. Ο λόγος για κολοσσούς όπως η κινεζική εταιρεία εξοπλισμού Huawei, που τόσο έχει απασχολήσει τα διεθνή ΜΜΕ μετά τον αποκλεισμό της από την αμερικανική αγορά και τις κατηγορίες του προέδρου Τραμπ, όπως η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου της Σαουδικής Αραβίας, η Aramco, που επίσης έχει γνωρίσει ασυνήθιστη δημοσιότητα τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας της επικείμενης εισαγωγής της στο χρηματιστήριο, και όπως η τόσο οικεία σε όλους μας Google, που τείνει να μονοπωλήσει την έρευνα στο Διαδίκτυο και κατά συνέπεια έχει βρεθεί στο στόχαστρο της Κομισιόν. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text