Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Μείωση κόκκινων δανείων κατά 22 δισ. εντός του 2020

Μείωση κόκκινων δανείων κατά 22 δισ. εντός του 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μείωση κόκκινων δανείων κατά 22 δισ. εντός του 2020

Ο «Ηρακλής» θα κάνει τις τιτλοποιήσεις ένα πιο ελκυστικό εργαλείο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών, σημειώνει η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings επισημαίνει πως οι συνθήκες για τιτλοποιήσεις στην Ελλάδα βελτιώνονται.

Η Morgan Stanley εκτιμά πως το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να απαλλάξει τις τράπεζες από κόκκινα δάνεια ύψους 22 δισ. ευρώ το 2020, μειώνοντας τον δείκτη NPE στο 23% από 36% το 2019, ενώ οι οργανικές μειώσεις NPEs θα φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η Alpha Bank θα πετύχει δείκτη NPE στο 18% το επόμενο έτος από 40% το 2019, η Eurobank 10% από 16%, ενώ η Πειραιώς 42% από 48% φέτος.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, εκτός από τον «Ηρακλή», μακροοικονομικοί, πολιτικοί και νομικοί παράγοντες επίσης λειτουργούν υποστηρικτικά για την οργανική μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, στήριξη στις προσπάθειες των τραπεζών θα παρέχουν τα εξής: η δέσμευση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση, η ανάκαμψη του ΑΕΠ, οι τιμές των ακινήτων οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν 7%-8% ετησίως την επόμενη τριετία, καθώς και η φιλική προς τις τράπεζες νομοθεσία (νέος νόμος Κατσέλη, επιδότηση δανειοληπτών). Ετσι, η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η μείωση των επισφαλειών και από τις τέσσερις τράπεζες τα επόμενα τρίμηνα.

Ωστόσο, όπως τονίζει, η μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών έχει αποτιμηθεί από την αγορά και έτσι δεν βλέπει περαιτέρω περιθώρια ανόδου των μετοχών τους, μετά και το ράλι το οποίο φτάνει το 67%-267% από τις αρχές του έτους. Για την Alpha Bank αναφέρει πως αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από τον «Ηρακλή», με τον βασικό κεφαλαιακό δείκτη CET1 να ενισχύεται κατά 70 μονάδες βάσης, ενώ σε ό,τι αφορά τη Eurobank εκτιμά ότι «τα καλά νέα» έχουν ήδη αποτιμηθεί στην πορεία της μετοχής της. Η Εθνική, όπως τονίζει, είναι η κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει πως, παρά τη βελτίωση στα κεφάλαια φέτος, ίσως δυσκολευτεί να μειώσει τα NPEs.

Από την πλευρά της η Scope Ratings αναφέρει πως η μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών μέσω τιτλοποιήσεων θα αποτελέσει παράγοντα-κλειδί στη στήριξη της ευάλωτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα ενισχύσει τη χρηματοδοτική ικανότητα του τραπεζικού κλάδου καθώς και τις επενδύσεις. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί για τη δημιουργία μιας εγχώριας δευτερογενούς αγοράς NPL και τη μείωση του μεγάλου αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σε συνδυασμό με το πιο ευνοϊκό περιβάλλον που υπάρχει πλέον στην Ελλάδα, έχουν βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες για τιτλοποιήσεις, ειδικά εκείνες που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, τονίζει ο οίκος.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text