Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Επενδυτικό κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ δημιουργεί ο Ν. Καραμούζης

Επενδυτικό κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ δημιουργεί ο Ν. Καραμούζης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδυτικό κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ δημιουργεί ο Ν. Καραμούζης

Στα σχέδιά του για τη δημιουργία του SMER-emedium Cap, ενός επενδυτικού κεφαλαίου που θα επενδύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέρεται σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Ελληνας τραπεζίτης και πρόεδρος σήμερα της Grant Thornton, Νίκος Καραμούζης.

Στην προσπάθειά του αυτή, ο κ. Καραμούζης ενώνει τις δυνάμεις του με ειδικούς από τον χώρο των ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) και έμπειρους μάνατζερ και στόχος είναι να εξασφαλίσουν 100 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος του έτους. Ως πρώτο βήμα σχεδιάζουν να αγοράσουν έως και 10 εταιρείες από τις συνολικά 160 επιχειρήσεις που θεωρούν ότι έχουν τις δυνατότητες που αναζητούν. «Αναμένουμε ότι τα πρώτα δύο deals θα έχουν οριστικοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020», λέει ο κ. Καραμούζης. Ηγετικές θέσεις στο fund έχουν επίσης ο κ. Κώστας Καραφωτάκης, πρώην επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Olympia Group, και ο κ. Θεόδωρος Μόσχος, πρώην κορυφαίο στέλεχος στην «Ελλάκτωρ». Το σχέδιο του κ. Καραμούζη έχει επίσης τη στήριξη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, επιχειρηματιών, αλλά και φορέων όπως το Ιδρυμα Ωνάση, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Ο 67χρονος τραπεζίτης εξηγεί πως σήμερα υπάρχουν περίπου 3.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ. «Επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα σήμερα είναι να κοιτάξει κανείς προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να εντοπίσει εταιρείες που ναι μεν αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά εξακολουθούν να έχουν ένα επιχειρηματικό story και δυνατότητες, εφόσον κάποιος καταφέρει να τις αναδιαρθρώσει επιτυχώς», σημειώνει ο κ. Καραμούζης.

Οι περισσότερες από τις εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο του fund έκαναν σημαντικές επενδύσεις προ κρίσης χρηματοδοτούμενες από τραπεζικά δάνεια. Οταν κατέρρευσε όμως η ελληνική οικονομία, οι πωλήσεις τους έκαναν «βουτιά» και πολλές βρέθηκαν να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Το SMER-emedium Cap στοχεύει στην αναδιάρθρωση αυτών των δανείων, στη διοχέτευση νέων κεφαλαίων και στην τοποθέτηση μάνατζερ που θα έχουν οικονομική συμμετοχή στην επιχείρηση. Οπως επισημαίνει ο κ. Καραμούζης, στο εγχείρημα «μπορούν να συμμετέχουν και οι σημερινοί μέτοχοι». «Δεν θα κάνουμε επιθετικές εξαγορές, ούτε θα πουλήσουμε κόκκινα δάνεια. Θέλουμε να επενδύσουμε στα προϊόντα τους και να ξανακάνουμε βιώσιμες τις επιχειρήσεις», εξηγεί.

Το fund επικεντρώνεται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως τα κατεψυγμένα θαλασσινά, η παραγωγή αυγών, η μεταποίηση, τα τρόφιμα και τα ποτά, τα οικοδομικά υλικά, η φιλοξενία, δίκτυα λιανικής και η χονδρική πώληση.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text