Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ισχυρότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου, οι εμπορικές σχέσεις τους κερδίζουν διαρκώς δυναμική και αναβαθμίζονται, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, Νίκος Μπακατσέλος.Αποτυπώνοντας σε αριθμούς το θετικό κλίμα στο διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ανέφερε πως το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,17% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγουμένου έτους, φθάνοντας, από 628,06 εκατ. ευρώ στα 673,06 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι το ισοζύγιο μπορεί να βελτιωθεί μέσα από ακόμη πιο οργανωμένα επιχειρηματικά πλάνα, στόχευση και εξειδίκευση. (εδώ)

Μικρή κάμψη παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο, στις 106,7 από 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Όπως επισημαίνεται σε έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, με εξαίρεση τη βιομηχανία και τις κατασκευές, οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί τομείς, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη διορθώνουν ελαφρά την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, με μικρή αναδίπλωση των αντίστοιχων προσδοκιών. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ "ήταν αναμενόμενο η προεκλογική και μετεκλογική ευφορία να μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, όμως ο δείκτης συνολικά κινείται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όταν μάλιστα ο αντίστοιχος δείκτης στο σύνολο της Ευρώπης υποχωρεί επί αρκετούς μήνες. (εδώ)
Δείτε το Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας εδώ.

«Βγαίνουμε από τα σκοτεινά χρόνια πιο δυνατοί, σοφότεροι και πιο πραγματιστές. Έπειτα από 10 πολύ δύσκολα χρόνια η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης China International Import Expo 2019 στη Σαγκάη. (εδώ)

Μετά από δέκα χρόνια δυσχερών οικονομικών συνθηκών, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αισθάνονται αισιόδοξες για τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης και τις προοπτικές τους για το διεθνές εμπόριο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της HSBC με τίτλο «Navigator: Now, next and how». Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερες από 9.100 εταιρείες σε 35 χώρες και γεωγραφικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα φαίνεται να υιοθετούν μια «αργή και σταθερή» στρατηγική προκειμένου να σταθεροποιήσουν την πορεία τους μετά από μια ταραχώδη δεκαετία. (εδώ)

Δύο από τις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική ενημέρωση, με το από 31 Οκτωβρίου έγγραφο της Διεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος (ΔΕΠΣ), η ΤτΕ ενημέρωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης για την εγκατάσταση στην Ελλάδα υποκαταστήματος της Bank of China (Europe) Luxembourg. (εδώ)

O όμιλος Καράτζη μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένει την ολοκλήρωση της απόκτησης άδειας δυο αιολικών σταθμών 3 MW έκαστος, αλλά και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 150 MW στην κεντρική Ελλάδα, με προϋπολογισμό άλλων 83 εκατ. ευρώ. Στόχος του ομίλου είναι να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς όλες οι διαδικασίες και για τα νέα φ/β, για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς της PAE και να ξεκινήσει η υλοποίηση των σχεδίων μέσα στο 2020. (εδώ)

Περίπου δέκα σχήματα εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για τα τέσσερα ακίνητα που διαθέτει προς πώληση η Prodea Investments, διαδικασία της οποίας η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε χθες. Η λίστα των ενδιαφερομένων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Trastor, την Orilina, τη Brook Lane και τη Dromeus Capital, ενώ η διαδικασία θα κριθεί στις 22 Νοεμβρίου, οπότε οι υποψήφιοι αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. (εδώ)

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον κ. Θεοδωρόπουλο  η Creta Farms παρουσιάζει ανυπέρβλητα προβλήματα που καθιστούν την επένδυση μη αποδοτική για τον όμιλο ΝΙΚΑΣ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η μελέτη των στοιχείων, μετά το άνοιγμα του data room σε όσους υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές κατά την πρώτη φάση της διαδικασίας, αποκάλυψε την πραγματική κατάσταση της εταιρίας και απογοήτευσε το επιτελείο της ΝΙΚΑΣ το οποίο προχώρησε σε αρνητική εισήγηση, η οποία  έγινε αποδεκτή από τον Mr Chipita. (εδώ)

Ανοικτά παραμένουν για τις τράπεζες κάποια κρίσιμα θέματα σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Ηρακλής», με βασικότερο το κατά πόσον η εγγύηση του Δημοσίου είναι αρκετή για να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Το θέμα αυτό δεν θα προβλεφθεί στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς είναι θέμα που θα απαντηθεί από τον SSM στην πράξη, δηλαδή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και αφού οι τράπεζες προετοιμάσουν και αποστείλουν στον επόπτη τον φάκελο με την προτεινόμενη τιτλοποίηση, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση. (εδώ)

H επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι πιο απότομη από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ελλοχεύει ύφεση. Αυτό επεσήμανε ο Κλάους Ρέγκλινγκ από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία.  «Είμαστε στη φάση της επιβράδυνσης, αλλά όχι σε ύφεση» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σχολιάζοντας τα στοιχεία, που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης το δεύτερο τρίμηνο επεκτάθηκε μόλις 0,2% ύστερα από ανάπτυξη 0,4% το πρώτο τρίμηνο. (εδώ)

Πτώση 0,6% σημείωσαν σε μηνιαία βάση οι βιομηχανικές παραγγελίες το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των $496,7 δισ. όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.Για το εννεάμηνο του έτους οι παραγγελίες υποχώρησαν 0,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. (εδώ)

Ο Αύγουστος και ειδικά η τελευταία εβδομάδα του έγινε το πεδίο πάνω στο οποίο συνέπεσαν τέσσερις ιδιαίτερα άσχημες συγκυρίες, προκαλώντας έναν -όχι και το τόσο - "μίνι” σεισμό στις διεθνείς αγορές, στέλνοντας ταυτόχρονα στα ύψη τον χρυσό και τα γερμανικά/αμερικάνικα ομόλογα. Σήμερα δύο μήνες μετά, όσοι έσπευσαν να προφυλαχθούν από την καταιγίδα που φαινόταν να ξεσπά, έχουν ...κάψει τα δάχτυλά τους, πληρώνοντας πολύ ακριβό "ενοίκιο” στα καταφύγια χρυσού και ομολόγων που έτρεξαν να προφυλαχθούν. (εδώ)

Στελέχη της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συζητούν την ενδεχόμενη άρση επιπλέον δασμών σε αγαθά που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα εν είδει παραχώρησης για να οριστικοποιηθεί η σύναψη διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο, έγραψε η εφημερίδα Financial Times χθες Δευτέρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας, ο Λευκός Οίκος εξετάζει πιο συγκεκριμένα την ακύρωση δασμών που έχουν επιβληθεί ήδη σε εισαγόμενα αγαθά κινεζικής προέλευσης όπως ρούχα, οικιακές συσκευές και οθόνες υπολογιστών, που ανέρχονται στο 15% και τέθηκαν σε εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου. (εδώ)

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν τριών ετών υποχώρησε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός της Τουρκίας, καθώς η τουρκική λίρα σταθεροποιείται και η ανάπτυξη επιβραδύνεται στη γειτονική χώρα. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,6% σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2016. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text