Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | H Ελλάδα επανασυστήθηκε στην αγορά της Κίνας

H Ελλάδα επανασυστήθηκε στην αγορά της Κίνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H Ελλάδα επανασυστήθηκε στην αγορά της Κίνας

Στόχος της τετραήμερης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη ήταν να επανασυστήσει την Ελλάδα στην αγορά τις Κίνας αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν μετά τη δεκαετή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε συνεχείς συναντήσεις στις οποίες μίλησε για το νέο οικονομικό κλίμα και τις μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση του επιχειρείν.

Τα αρνητικά επιτόκια των ελληνικών γραμματίων, η άνοδος του χρηματιστηρίου, η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση του δείκτη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία ήταν τα όπλα στη φαρέτρα του πρωθυπουργού, με κυβερνητικούς κύκλους να εκφράζουν την ικανοποίηση που επικρατεί από τις εξελίξεις.

Ενδεικτικό της επιτυχίας που σημείωσε η επίσκεψη είναι και το γεγονός πως σε λίγες ημέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Κινέζος πρόεδρος, με τον οποίο αναμένεται να υπογραφούν και σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας.

Οι ανακοινώσεις για την λειτουργία υποκαταστημάτων στην Αθήνα από δύο μεγάλες κινεζικές τράπεζες χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως σημαντικές εξελίξεις. Αρκεί να σημειωθεί πως η Bank of China άμεσα, αναμένεται να ανοίξει το υποκατάστημα εντός του Νοεμβρίου ενώ θα ακολουθήσει η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα (ICBC) με τον πρόεδρο της οποίας ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Σαγκάη.

Αντίστοιχα σημαντική εξέλιξη βγήκε και από το διάλογο του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κορυφαίας πλατφόρμας στον κόσμο Alibaba, ενώ εξαιρετικής σημασίας ήταν η επίσκεψη στην Cosco. Εκεί, από κοινού ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας στον κόσμο έθεσαν το στόχο να κάνουν τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Εξάλλου, το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά καταδεικνύουν οι επαφές του πρωθυπουργού με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ αλλά και με εκπροσώπους άλλων μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων στη Σαγκάη.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε:

- Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ali Baba Daniel Yong Zhang, από τον οποίο ζήτησε  την προώθηση του ελληνικού τουρισμού μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, μια και αυτή προσφέρει και τουριστικές υπηρεσίες. «Μπορείτε να πουλάτε ελληνικά προϊόντα στην Κίνα και να συμβάλλετε ώστε να έρχονται οι κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Μητσοτάκη προς τον πρόεδρο της εταιρίας που το ρεκόρ πωλήσεων μιας μόνο μέρας έφτασε τα 30 δισ. δολάρια.

- Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC) Chen Siqing. Η συγκεκριμένη τράπεζα θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες και αυτό το τετ α  τετ δεν περιορίστηκε σε μία «φιλολογική» συζήτηση, αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο της ICBC να υπάρξει εμπλοκή της τράπεζας και σε άλλους επενδυτικούς τομείς, εκτός από τα ηλιοθερμικά συστήματα στην Κρήτη, στα οποία ήδη επενδύει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

- Συνάντηση με τον πρόεδρο της ισχυρής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE Li Zixue. Η κουβέντα εστιάστηκε στη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου και ενός εργαστηρίου μεταποίησης, το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

- Συνάντηση με τον πρόεδρο της Bank of China, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις γύρω από το υποκατάστημα που θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο η τράπεζα στην Αθήνα προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.

Πηγή: www.liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text