Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μόλις 13 εκατ. ευρώ έσοδα από διαφημίσεις είχε η ΕΡΤ το 2018

Μόλις 13 εκατ. ευρώ έσοδα από διαφημίσεις είχε η ΕΡΤ το 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μόλις 13 εκατ. ευρώ έσοδα από διαφημίσεις είχε η ΕΡΤ το 2018

Πενιχρά είναι τα έσοδα της ΕΡΤ από τις διαφημίσεις. Η εταιρεία ανακοίνωσε ενοποιημένα έσοδα ύψους 194,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 13 εκατ. ευρώ ήταν έσοδα από διαφημίσεις. Αντίθετα, τα 181,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν υπέρ της ΕΡΤ οι καταναλωτές της ΔΕΗ.

Πιο αναλυτικά, οι οικονομικές καταστάσεις του 2018 για την ΕΡΤ έδειξαν μικρή αύξηση εσόδων της τάξης του 2%. Ανήλθαν σε 194,5 εκατ. ευρώ, έναντι 190,8 εκατ. ευρώ το 2017. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εσόδων αποδόθηκε από τη διοίκηση της επιχείρησης στα αυξημένα έσοδα από τους αγώνες ποδοσφαίρου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΡΤ, η μεγαλύτερη αύξηση εσόδων προήλθε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2018 στη Ρωσία. Η ΕΡΤ αν και ξόδεψε 10 εκατ. ευρώ για τα σχετικά δικαιώματα, είχε έσοδα πέρυσι ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Επίσης, παρόλο που δεν αποσαφηνίζεται, πενιχρή εκτιμάται ότι είναι και η συμβολή του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Αναφορικά με τα έσοδα, οι ορκωτοί λογιστές της εταιρείας αμφισβητούν το ύψος τους, καθώς φέρεται ότι η ΔΕΗ δεν αποδίδει στην ΕΡΤ το ακριβές ύψος του ανταποδοτικού τέλους που εισπράττει. Σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές, αμφισβητείται τόσο το έσοδο των 181,5 εκατ. ευρώ για το 2018, όσο και η επάρκεια «της σχηματιζόμενης πρόβλεψης της επιχείρησης, ύψους 44,2 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη ζημιών από τη μη είσπραξη μέρους των απαιτήσεων από το ανταποδοτικό τέλος συνολικού ποσού 99,8 εκατ. ευρώ».

Από την άλλη πλευρά, παρά την αύξηση των εσόδων, τα λειτουργικά κέρδη της ΕΡΤ μειώθηκαν στα 95,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά περίπου 5% σε σχέση με το 2017. Επίσης, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 47,6 εκατ. ευρώ, έναντι 61,8 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 23%) κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των αποσβέσεων.

Για το 2019, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, ο ισολογισμός της εταιρείας θα επιβαρυνθεί με περίπου 69 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε αποζημιώσεις εργαζομένων και ασφαλιστικών εισφορών, για το κλείσιμο της εταιρείας το 2013. Στις 14.03.2019 δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ που προσδιορίζει τον υπολογισμό των τελικώς οφειλόμενων ποσών που προκύπτουν από την αναβίωση των συμβάσεων εργασίας ή έμμισθης εντολής του προσωπικού της ΕΡΤ. «Η εταιρεία εκτιμά ότι η επιβάρυνση από την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης θα ανέλθει στο ποσό των 69 εκατ. ευρώ περίπου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text