Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 210 | Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς

Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε και πάλι πάνω απο τις 880 μονάδες, δηλαδή στην υψηλότερη τιμή του από τις 2 Αυγούστου 2019. Αυτό ήταν σημαντικό επειδή φανερώνει ότι η αγορά ξεφεύγει από τη “μετεκλογική προσαρμογή”, όπου πρακτικά δοκιμάζονταν οι διαθέσεις της νέας κυβέρνησης. Σήμερα και αφού η Κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσει στην οικονομία, αλλά και μετά από δύο αναβαθμίσεις από οίκους του εξωτερικού (S&P στις 25/10 και DBRS στις 3/11),  η αγορά κινείται με μεγαλύτερη βεβαιότητα και άνεση. Βεβαίως, όπως ήδη φάνηκε από τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές, στην αγορά δεν υπάρχει κάποιος “μετεκλογικός ενθουσιασμός”. Όμως, υπάρχει μία σαφής βελτίωση των οικονομικών και επενδυτικών προσδοκιων, ενώ παράλληλα σταδιακά περιορίζονται οι επιφυλάξεις.

Σε όλο αυτό το διάστημα -στην ουσία στο διάστημα μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου- η αγορά δημιούργησε μία νέα “βάση” τιμών, η οποία στο μέλλον θα αποδειχθεί (αν χρειαστεί) αρκετά ισχυρή. Οι τομείς από τους οποίους, η αγορά θα μπορέσει να πάρει ώθηση για να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα είναι η οικονομική πολιτική, οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, η εξέλιξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και η κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον. Όμως, όσο και αν το κλίμα φαίνεται ως θετικό, σήμερα εξακολουθούν να εκλείπουν τα απαραίτητα κεφάλαια που θα διοχετευθούν στη χρηματιστήριο, ο αναγκαίος αριθμός -και η ποιότητα- εισηγμένων εταιριών και ένα περισσότερο πολυάριθμο επενδυτικό κοινό. Σ’ αυτό το περιβάλλον, η τάση μπορεί να παραμένει ανοδική, πλην όμως, οι εξελίξεις και η -όποια- άνοδος θα είναι αργές.

Συνεπώς, παραμένουμε θετικοί για την αγορά -τουλάχιστον από το εσωτερικό δε βλέπουμε κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει τη σημερινή πορεία- όμως, οι προβλέψεις μας εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται ως “συντηρητικές”. Ο πρώτος στόχος είναι βεβαίως οι 1.000 μονάδες και μπορεί να επιτευχθεί κατά τους επόμενους 2 ή 3 μήνες.


 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text