Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Χρονιά των ακινήτων μπορεί να θεωρηθεί το 2020 καθώς οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλά και αυτές που προωθούνται αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας. Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα κινητοποιήσουν σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν στην αγορά ακινήτων τόσο σε ό,τι αφορά αγοραπωλησίες όσο και σε δαπάνες ανακατασκευών και ανακαινίσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατη μελέτη του, το ΙΟΒΕ έχει σημειώσει ότι μια μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα προσέφερε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης για νέες κατοικίες ειδικά από το εξωτερικό. (εδώ)

Στόχος της τετραήμερης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη ήταν να επανασυστήσει την Ελλάδα στην αγορά της Κίνας αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν μετά τη δεκαετή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε συνεχείς συναντήσεις στις οποίες μίλησε για το νέο οικονομικό κλίμα και τις μεταρρυθμίσεις για τη διευκόλυνση του επιχειρείν. Σημειώνεται πως σε λίγες ημέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Κινέζος πρόεδρος, με τον οποίο αναμένεται να υπογραφούν και σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας. (εδώ)

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, στη Μόσχα με στόχο να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου εγκάρδιων διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία. Στα πλαίσια της συνάντησης υπεγράφη το Προγράμματος Διαβουλεύσεων Ελλάδας και Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. (εδώ)

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε η συγκρίσιμη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων σύμφωνα με τα αποτελέσματα γ' τριμήνου και 9μήνου που ανακοινώθηκαν. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιευμένα μεγέθη οι πωλήσεις στο γ' τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα € 2,438 δισ. και στο 9μηνο στα € 6,805 δισ., τα δημοσιευμένα EBITDA στα € 141 εκατ. στο γ' τρίμηνο και στα € 463 εκατ. στο 9μηνο, ενώ τα καθαρά κέρδη στα € 46 εκατ. στο γ' τρίμηνο και στα 167 εκατ. ευρώ στο 9μηνο. Το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα, αλλά και τις ευνοϊκές προοπτικές που διαγράφονται για τον Όμιλο, αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, που θα πραγματοποιηθεί εντός Ιανουαρίου 2020. (εδώ)
Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων έδειξε ότι ακόμη και σε ένα ασθενές περιβάλλον αγοράς, διαθέτει ένα σύστημα διυλιστηρίων που μπορεί να λειτουργήσει καλά και να ανταμείψει τους μετόχους. Το 2020 θα είναι ένα έτος θετικών προκλήσεων λόγω του νέου κανονισμού ΙΜΟ για τα ναυτιλιακά καύσιμα και η διοίκηση εκτιμά ότι θα αξιοποιήσει πλήρως τα πάγια των Ελληνικών Πετρελαίων, τόνισε κατά την παρουσίαση στους αναλυτές των αποτελεσμάτων Γ τριμήνου και 9μήνου ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης. (εδώ)

Οριστικός ανάδοχος για σιδηροδρομικό έργο προϋπολογισμού €573 εκατ. αναδείχθηκε η ΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία, ως επικεφαλής (leader με ποσοστό 60%) κοινοπραξίας με τις εταιρείες ALSTOM (20%) και ARCADA (20%). Σημειώνεται πως τον Απρίλιο, η ΑΚΤΩΡ προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή οδικού έργου (Lot 3 της Περιφερειακής Οδού Βουκουρεστίου) με προϋπολογισμό €180 εκατ., ενώ διαθέτει ακόμη τέσσερα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα υπό κατασκευή στη Ρουμανία. (εδώ)

Ο Όμιλος Π. Πετρόπουλος σημείωσε αυξημένες πωλήσεις κατά 30,4% (€ 85,3 εκατομμύρια έναντι € 65,4 εκατ. το εννεάμηνο του 2018). Tο ΕΒΙTDA του Ομίλου ανήλθαν σε €4,5 εκατ. (€3,9 εκατ. το 2018) και τα κέρδη μετά από φόρους παραμένουν στο ίδιο επίπεδο, όπως το αντίστοιχο διάστημα του 2018 στα €1,6 εκατ..Αυτό οφείλεται σε φόρο € 561.256 ως αποτέλεσμα φορολογικού ελέγχου για τις χρήσεις 2014, 2015 και 2016. (εδώ)

Στις πράσινες επενδύσεις της ΔΕΗ, και όχι μόνο, επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών στις επαφές που είχε στη Σαγκάη ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Στάσσης. Στις μεγάλες αλλά και σε μικρές εταιρείες και τράπεζες που είδε στην Κίνα ο κ. Στάσσης, μεταξύ των οποίων τις China Development Bank, Shanghai Electric και China Three Gorges (κατέχει μερίδιο στην πορτογαλική EDP Renovaveis), εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για από κοινού επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά, αλλά και σε μονάδες φυσικού αερίου καθώς και για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, ακόμη και για τη μονάδα Πτολεμαΐδα V. (εδώ)

Μπορεί η διαδικασία για το deal της διαχείρισης και της τιτλοποίησης συνολικού ύψους 26 δισεκ. NPEs της Eurobank να καθυστερεί αλλά η τράπεζα συνεχίζει να διατηρεί ισχυρό χρονικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων τραπεζών.Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με την Pimco μπορεί να έληξε και να έχουν ξεκινήσει οικονομικό έλεγχο Fortress και Bain Capital,  αλλά το πιθανότερο είναι να υπάρξει deal με την Pimco.Με βάση ένα αισιόδοξο σενάριο έως τέλη Νοεμβρίου 2019 θα μπορούσε να κλείσει το deal αλλά οι μεταβιβάσεις των περιουσιακών στοιχείων δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν νωρίτερα από τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο 2020. (εδώ)

Σε ό,τι αφορά το 2020, οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο μάλλον θα συνεχίσουν να αποτελούν τον παράγοντα με την κύρια επίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές των τίτλων σταθερού εισοδήματος για το υπόλοιπο του έτους. Υπάρχει σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς και την προγραμματισμένη κορύφωση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Οι παράγοντες αυτοί συνιστούν, στο σύνολό τους, παράγοντες κινδύνου. Εν μέσω λοιπόν αυτής της διαρκούς μεταβλητότητας της αγοράς, οι επενδυτές αναζητούν όλο και περισσότερο επενδύσεις που μπορούν να προσφέρουν θετική απόδοση. Η άποψή μας είναι ότι, στις συγκεκριμένες συνθήκες, η επιδίωξη χαμηλών, αλλά θετικών αποδόσεων σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο πιστωτικών τίτλων μπορεί να έχει νόημα. (εδώ)

Βελτιώθηκε ελαφρώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο αν και παρέμεινε κοντά σε επίπεδα που δείχνουν στασιμότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Markit. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες από 50,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση που ήταν στις 50,2 μονάδες. Η τελευταία μέτρηση παραμένει πάντως από τις πιο αδύναμες τα τελευταία 6,5 χρόνια. Σε εθνικό επίπεδο, η Γερμανία παραμένει η μόνη χώρα σε τροχιά συρρίκνωσης τον Οκτώβριο (48,9 μονάδες) και η Γαλλία εμφάνισε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τις μεγάλες οικονομίες (52,6 μονάδες). (εδώ)

Συρρικνώθηκε το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα τον Σεπτέμβριο καθώς εισαγωγές και εξαγωγές υποχώρησαν, στην πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η εμπορική ύφεση που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, επιταχύνεται. Το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά και υπηρεσίες συρρικνώθηκε 4,7% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικό προσαρμοσμένο ποσό των 52,45 δισ. δολάρια. (εδώ)

Η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM ενισχύθηκε στις 54,7 μονάδες τον Οκτώβριο από 52,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, η έρευνα της Markit για τον ίδιο κλάδο έδειξε επιβράδυνση της δραστηριότητας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, με τον δείκτη μεταποίησης να μειώνεται στις 50,6 μονάδες. (εδώ)

Η Κίνα και η Γαλλία υπέγραψαν συμβόλαια συνολικού ύψους 15 δισ. δολαρίων (περίπου 13,5 δισ. ευρώ) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα. Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορούν στους τομείς της αεροναυτικής, της ενέργειας και της γεωργίας και σε αυτές περιλαμβάνεται η έγκριση της εξαγωγής από 20 γαλλικές εταιρείες πουλερικών, βοδινού και χοιρινού στην Κίνα. Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να συνάψουν συμφωνία ως το τέλος του Ιανουαρίου του 2020 όσον αφορά το κόστος και την τοποθεσία στην οποία θα οικοδομηθεί μονάδα επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων. (εδώ)

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας εργάζονται για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε βαθμό που θα επιτρέψει να υπογραφεί «προκαταρκτική» συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσά τους πιθανόν ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο, ωστόσο το πού θα υπογραφεί το κείμενο με τη σειρά του μετατρέπεται πλέον σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με τις προτάσεις εκατέρωθεν να συμπεριλαμβάνουν από την Αλάσκα ως την Ελλάδα. Ο κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως το Πεκίνο έριξε στο τραπέζι την ιδέα η συμφωνία να υπογραφεί στην Ελλάδα, όπου ο πρόεδρος Σι αναμένεται να αφιχθεί για επίσκεψη την Κυριακή. (εδώ)

Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμφωνία για να προστατέψουν ονόματα περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προϊόντα, μεταξύ των οποίων η ελληνική φέτα και το ούζο. Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα αύριο. Καλύπτει μια λίστα 100 ευρωπαϊκών προϊόντων στην Κίνα και αντίστοιχα 100 κινεζικά στην Ε.Ε. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text