Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Διασφαλισμένα τα πλεονάσματα - Πιέσεις στην ανάπτυξη

Διασφαλισμένα τα πλεονάσματα - Πιέσεις στην ανάπτυξη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διασφαλισμένα τα πλεονάσματα - Πιέσεις στην ανάπτυξη

Της Δήμητρας Καδδά

Τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας αναμένεται να καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις οι οποίες δίδονται σήμερα στη δημοσιότητα από τον αρμόδιο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και θα τεθούν επί τάπητος κατά τη Σύνοδο του Eurogroup η οποία ακολουθεί παρουσία του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα.

Χθες, κοινοτικές πηγές διευκρίνισαν ότι οι εν λόγω  οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν "δεν φαίνεται να επηρεάζουν (αρνητικά) το κατατεθέν σχέδιο Ελληνικού Προϋπολογισμού για το 2020" και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2020 "επιτυγχάνεται και σύμφωνα με υπολογισμούς της Κομισιόν". Την εν λόγω θετική πρόβλεψη αναμένεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να περιλαμβάνει η έκθεση για τον ελληνικό Προϋπολογισμό που θα ανακοινωθεί στις 20 Νοεμβρίου.

Η σημερινή Σύνοδος του Eurogroup δεν έχει στην ατζέντα της το ελληνικό ζήτημα. Στις 20 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν και άλλες δύο εκθέσεις για την Ελλάδα (το πόρισμα για την 4η αξιολόγηση και η έκθεση και τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες). Το συνολικό πακέτο θα τεθεί επί τάπητος στο Eurogroup της 4ης  Δεκεμβρίου στο οποίο αναμένεται να ληφθεί και η απόφαση αναφορικά με την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος.

Λίγο πιο πριν, περί τα μέσα Νοεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η δική του έκθεση για την Ελλάδα η οποία συντάχθηκε βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του. Πρώτα θα εγκριθεί σε επίπεδο ΔΣ του Ταμείου στις 13 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει τις αιχμές περί διεύρυνσης της φορολογικής βάσης αλλά και μείωσης των συντάξεων οι οποίες καταγράφονται και στην 1η ανακοίνωση που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου (σ.σ. όταν οι εκπρόσωποι του Ταμείου ολοκλήρωσαν την αποστολή ελέγχου της Ελληνικής οικονομίας).

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα αναφορικά με την ελληνικό αίτημα (περί αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων ούτως ώστε να μην οδεύουν στην αποπληρωμή του χρέους αλλά στη στήριξη συμφωνημένων επενδύσεων), όπως ανέφερε  αξιωματούχος της ΕΕ η εν λόγω διαπραγμάτευση σχεδιάζεται να γίνει το 2020 και έχει ως προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Το Eurogroup

Στη σημερινή διπλή συνεδρίαση του Eurogroup σύμφωνα με την ατζέντα θα συζητηθούν τα εξής:

* Θεματική συζήτηση για την ανάπτυξη και την απασχόληση – Επενδύσεις και καινοτομία.

* Διαδικασία επιλογής για τον διορισμό ενός νέου μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.

* Παρουσίαση από την Επιτροπή των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων

* Συνθήκη ΕΜΣ. Δέσμη Νοεμβρίου.

* Ενδιάμεση υποβολή εκθέσεων από την ομάδα υψηλού επιπέδου (HLWG). σχετικά με ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης των Καταθέσεων (ΕΣΑΚ).

* Ενημέρωση σχετικά με την παρακολούθηση του μηχανισμού του δημοσιονομικού μέσου για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση (BICC).

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text