Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Σε κρίση Κομισιόν και ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός

Σε κρίση Κομισιόν και ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε κρίση Κομισιόν και ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός

Του Γ. Αγγέλη

Πριν από έξι ημέρες η κα Φον Ντερ Λάιεν, νέα πρόεδρος της Κομισιόν έπρεπε να είχε αναλάβει τα καθήκοντά της μαζί με το νέο κολέγιο Επιτρόπων.

Τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί καθώς τρεις από τους υποψήφιους Επιτρόπους έχουν απορριφθεί (υποψήφιοι Γαλλίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας) και οι αντικαταστάτες τους ακούγεται ότι έχουν επίσης... σοβαρά προβλήματα στο να εξασφαλίσουν την έγκρισή τους από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η νέα Κομισιόν θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τη νομιμοποίησή της το αργότερο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Διαφορετικά η εγκατάσταση της κας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν θα πρέπει να περιμένει το 2020 για να ξαναδοκιμάσει την τύχη της.

Στις Βρυξέλλες κάποια στιγμή ακούστηκαν "φήμες” για το ενδεχόμενο παραίτησης της νεόκοπης προέδρου της Κομισιόν, οι οποίες διαψεύσθηκαν αμέσως από το περιβάλλον της, με τη συνοδευτική διευκρίνιση ότι "όσοι το λένε αυτό δεν γνωρίζουν την Ούρσουλα...”.

Σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν έχει πατήσει το "pause” όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει σε όλα τα επίπεδα η Επιτροπή Γιουνκέρ, συνεχίζει την διαχείριση μόνο στα τρέχοντα θέματα και το Ευρωκοινοβούλιο περιμένει με το δάχτυλο στη... σκανδάλη τους εκλεκτούς της κας Φον Ντερ Λάιεν.

Και οι εκκρεμότητες είναι μεγάλες και κρίσιμες. Μία από αυτές αφορά στο μέγα θέμα του επόμενου Προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021 – 2027. Το Ευρωκοινοβούλιο κατ' αρχήν φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν ως ανεπαρκή για έναν στόχο της τάξης του 1,1 τρισ. ευρώ, ήτοι στο επίπεδο του 1,11% του ευρωπαϊκου ΑΕΠ.

Το ίδιο και οι χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης οι οποίες βλέπουν με απόλυτη εχθρότητα την πρόθεση της Κομισιόν να περιορίσει τους πόρους του Ταμείου Συνοχής και να απορροφήσει, έτσι, τις απώλειες των εσόδων του Προϋπολογισμού από το Brexit (η Βρετανία έχει "καθαρή” συμβολή στον Προϋπολογισμό), αφού η Γερμανία και οι άλλοι "πλούσιοι” της Ε.Ε. δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις απώλειες αυτές με αύξηση της δικής τους συνδρομής. Οι κινήσεις της φιλανδικής Προεδρίας μέχρι στιγμής δεν φαίνονται ικανές να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα αυτά και όπως όλα δείχνουν μέσα στο 2019 δεν φαίνεται ικανή προοπτική για να κάνει ο Προϋπολογισμός έστω και ένα βήμα. Πολύ περισσότερο που η Κομισιόν λόγω του ότι έχει μπλοκάρει η συγκρότησή της, δεν είναι σε θέση να αναλάβει την παραμικρή πρωτοβουλία...

Μέσα αυτό το περιβάλλον και με τον ESM δια στόματος Ρέγκλιγκ να παραδέχεται ότι αυτή την στιγμή έχουν "παγώσει” τα δύο μεγάλα ζητήματα που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους οικονομικής θωράκισης της Ευρώπης (το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Ασφάλισης Καταθέσεων -European Deposit Insurance Scheme, EDIS) και τη συγκρότηση ενός δημοσιονομικού μηχανισμού για τη μακροοικονομική σταθεροποίηση και τη ρευστότητα για τη λειτουργία της τραπεζικής ένωσης), γίνεται περισσότερο κατανοητό γιατί ο Μάριο Ντράγκι έσπευσε να δρομολογήσει πριν αποχωρήσει από την ΕΚΤ, ένα νέο πρόγραμμα "άμυνας” με το QII.

Παρ' όλα αυτά η χρονική σύγκλιση της οικονομικής και της πολιτικής κρίσης στην Ευρώπη φαίνεται να οδηγούν σε μία "κρίση εξουσίας” που δεν έχει ξανασυναντήσει τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. Τόσο οι τελευταίες επισημάνσεις Ντράγκι όσο και η παρέμβαση Ρέγκλιγκ για τις κρίσιμες οικονομικές εκκρεμότητες της Ε.Ε. φωτογραφίζουν τις "κερκόπορτες” που η Σύνοδος Κορυφής του Δεκέμβρη θα πρέπει να αντιμετωπίσει χωρίς αναβολή.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text