Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πώς έπεσαν στα δίχτυα των Αρχών Νίκας, Λαβίδας

Πώς έπεσαν στα δίχτυα των Αρχών Νίκας, Λαβίδας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς έπεσαν στα δίχτυα των Αρχών Νίκας, Λαβίδας

Ενας Ελβετός χρηματιστής που συνελήφθη πέρυσι στη Σερβία και εκδόθηκε στις ΗΠΑ φέρεται να είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, ο συνδετικός κρίκος κυκλωμάτων εσωτερικής πληροφόρησης (insider trading), που λειτουργούσαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν εμπλέξει οι αμερικανικές αρχές τον Μπράιαν Κοέν, τραπεζικό στέλεχος της Goldman Sachs, και δύο Ελληνες επιχειρηματίες, τον Γιώργο Νίκα, γιο του ιδρυτή της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας και πρόεδρο του Δ.Σ. της «Μέγας Γύρος» και τον Τηλέμαχο Λαβίδα, γιο του Αθανάσιου Λαβίδα επικεφαλής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Lavipharm.

Σε διάφορα κατηγορητήρια γίνεται αναφορά σε έναν Ελβετό χρηματιστή, ο οποίος φέρεται να κινούσε τα νήματα στην υπόθεση που αφορά ουσιαστικά την αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών. Σε αυτά υπάρχουν διαφορετικά κωδικά ονόματα για τον Ελβετό και δεν είναι σαφές εάν αφορούν το ίδιο άτομο, παρότι, κατά το Bloomberg, ο συγκεκριμένος trader περιγράφεται με παρόμοιους όρους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο χρηματιστής ονομάζεται Μαρκ Ντεμάν-Ντεμπί. Συνελήφθη πέρυσι στη Σερβία, έπειτα από ένταλμα των ΗΠΑ για απάτη με χρεόγραφα, και εκδόθηκε τον Μάιο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει στο Bloomberg εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών της Σερβίας.

To όνομά του δεν εμφανίζεται σε κανένα δικαστικό έγγραφο, δεν έχει εμφανιστεί μπροστά σε δικαστική αρχή, ούτε σε κάποια λίστα φυλακής, κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει ότι συνεργάζεται με τις Αρχές. Συνεντεύξεις με ανθρώπους που γνώριζαν τις δραστηριότητες του Ελβετού trader, τον συνδέουν με τις υποθέσεις στις ΗΠΑ, ενώ για κάποιους συνδέεται με ένα δίκτυο inside trading στη Γαλλία. Τουλάχιστον ένα άτομο το οποίο κατηγορήθηκε στη Γαλλία ήταν σε επαφή με τον Βαλίντ Σουσέρ, ο οποίος έχει ήδη κριθεί ένοχος για ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών στο Λονδίνο από τον Ιούνιο.

Τα κατηγορητήρια περιέχουν ενδείξεις για τη λειτουργία ενός δικτύου χρηματιστών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, οι οποίοι είχαν σχέσεις με τραπεζικά στελέχη, στοιχημάτιζαν επενδυτικά με βάση πληροφορίες που συνέλεγαν από αυτούς, ενώ μοιράζονταν μεταξύ τους όσα μάθαιναν σε συναντήσεις ή μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Signal και το Whatsapp. Πολλοί από αυτούς τους Ευρωπαίους χρηματιστές συναντιούνταν σε κλαμπ του Λονδίνου, ή πήγαιναν το καλοκαίρι στο Μονακό.

Η ελληνική εμπλοκή

Αναφερόμενο στην εμπλοκή των δύο επιχειρηματιών, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι ο κ. Ντεμπί διαπραγματευόταν μετοχές και της Ariad Pharmaceuticals. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι ο Τηλέμαχος Λαβίδας, ο πατέρας του οποίου ήταν την περίοδο εκείνη μέλος του Δ.Σ. της Ariad, έλαβε πληροφορίες ότι η εταιρεία έπρεπε να σταματήσει τις κλινικές δοκιμές και τις μεταβίβασε στον Γιώργο Νίκα, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων ταχείας εστίασης στη Νέα Υόρκη.

Το Βloomberg υπενθυμίζει ότι τόσο στον κ. Νίκα όσο και στον κ. Λαβίδα απαγγέλθηκαν κατηγορίες όπως και στον Μπράιαν Κοέν, ο οποίος λέγεται ότι έδινε εμπιστευτικές πληροφορίες στον κ. Νίκα. Ο κ. Λαβίδας, που συνελήφθη στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι ο ρόλος του στο κύκλωμα ήταν «σχετικά μικρός».

Από την άλλη, ο κ. Κοέν που δήλωσε αθώος είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ για τον κ. Νίκα, το Bloomberg αναφέρει ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lavipharm σε ανακοίνωσή της πριν από λίγες ημέρες ανέφερε πως η εταιρεία δεν συνδέεται με την υπόθεση που διερευνάται από τις Αρχές στις ΗΠΑ και στην οποία εμπλέκεται το όνομα του Τηλέμαχου Λαβίδα, μέλους του Δ.Σ. της. Aπό την άλλη, ο κ. Νίκας πριν από λίγες ημέρες παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της φερώνυμης εταιρείας αλλαντικών.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text