Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Νέο επιχειρησιακό σχέδιο για το προσφυγικό

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο για το προσφυγικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέο επιχειρησιακό σχέδιο για το προσφυγικό

Του Αριστοτελία Πελώνη

Με όρους εθνικού ζητήματος θέτει πλέον το προσφυγικό - μεταναστευτικό η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος –κατόπιν και των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών– για τη δίκαιη κατανομή σε ολόκληρη τη χώρα όσων μεταφέρονται από τα νησιά, με βασικό όρο ο πληθυσμός τους να μην ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας. Επιχειρησιακά το σχέδιο για την κατανομή σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο είναι «ξεκάθαρη εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη», όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι έτοιμο και αναμένεται να συζητηθεί σε σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμεσος στόχος της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών είναι η μεταφορά ακόμη 4.000 ατόμων με προσφυγικό προφίλ στην ενδοχώρα έως το τέλος Νοεμβρίου, καθώς και 10.000 επιστροφές έως το τέλος του 2020. Ο κ. Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε σε έναν βαθμό δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση πως «όλοι οι Ελληνες θα βάλουν πλάτη να στηρίξουν τους ακρίτες μας στα νησιά».

Στόχος της κυβέρνησης είναι και η ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας, ενώ προχωράει ο σχεδιασμός για την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους έχουν εισέλθει παράνομα και δεν δικαιούνται άσυλο. «Να ξέρουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Πέτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, ο αριθμός των οποίων «θα είναι αρκετά εκτεταμένος» σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, φαίνεται πως θα είναι σίγουρα πέντε –και, πάντως, όχι λιγότερα– και σε αυτά θα κατευθύνονται όσοι δεν έχουν τον χαρακτηρισμό του πρόσφυγα. Αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα βρίσκονται και στα νησιά και στην ενδοχώρα, και πιθανολογείται ότι θα είναι στρατόπεδα, καθώς θα πρόκειται για δομές με μεγάλη χωρητικότητα. Οι υπόλοιπες δομές που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες στην ενδοχώρα θα είναι ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν οικογένειες με παιδιά, ενώ όπου υπάρχουν ανοικτές δομές θα παραμείνουν σε λειτουργία και θα φιλοξενούν άτομα εφόσον υπάρχει χωρητικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός βρίσκεται στην τελική ευθεία και ο στόχος είναι να μην επιβαρύνονται συγκεκριμένες περιοχές έναντι άλλων. Για παράδειγμα, το πλαφόν του 1% στην Κεντρική Μακεδονία και στην Ηπειρο έχει ξεπεραστεί και στόχος είναι να μειωθεί. Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό έχει ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ την επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Τίποτα, ωστόσο, δεν είναι οριστικό πριν λάβει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό. Αυτό θα είναι και το βασικό αντικείμενο σημερινής σύσκεψης υπό τον κ. Μητσοτάκη με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του και συναρμόδιων υπουργών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, ενώ αναφερόμενος στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης μίλησε για «χαοτικές καταστάσεις και αναρχία» που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. Ενδεικτικά ανέφερε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, υπήρχαν 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου, ενώ μέσα σε τέσσερα χρόνια έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τους τόνους εμμένοντας στη ρητορική περί «ακροδεξιάς Ν.Δ.». Αυτό επανέλαβε χθες και η κ. Εφη Αχτσιόγλου σημειώνοντας πως η Ν.Δ. «πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση, επένδυσε κομματικά και πολιτικά για ψηφοθηρικούς λόγους σε μια ακραία ρητορική», η οποία αυτή τη στιγμή «εκδηλώνεται με κοινωνικά φαινόμενα και εικόνες για τις οποίες η Ν.Δ. δεν είναι άμοιρη πολιτικών ευθυνών». Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε ο κ. Μάκης Βορίδης, με την κ. Αχτσιόγλου να σημειώνει ότι προεκλογικά έλεγε πως οι ανεξέλεγκτες ροές είναι ένα «εθνομηδενιστικό σχέδιο» του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα τις αποδίδει σε γεωπολιτικούς λόγους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text