Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Συγκεντρώνουν μετρητά και αποπληρώνουν χρέη οι τουρκικές επιχειρήσεις

Συγκεντρώνουν μετρητά και αποπληρώνουν χρέη οι τουρκικές επιχειρήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συγκεντρώνουν μετρητά και αποπληρώνουν χρέη οι τουρκικές επιχειρήσεις

Αλλαγή στρατηγικής παρατηρείται στον ιδιωτικό τομέα στην Τουρκία, καθώς οι επιχειρήσεις δανείζονται λιγότερο και αποπληρώνουν τα χρέη τους, ενώ μειώνουν τις επενδύσεις και στρέφονται στις εξαγωγές, διακυβεύοντας με αυτό τον τρόπο το όραμα της τουρκικής κυβέρνησης για αναθέρμανση της οικονομίας.

Μολονότι η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο και ενώ οι τράπεζες διοχετεύουν χρήμα στην οικονομία, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν δανείζονται με τον ίδιο ρυθμό, όπως παλαιότερα.

Αντιθέτως, συγκεντρώνουν μετρητά και αποπληρώνουν σταδιακά τα χρέη τους. «Ολοι οι παίκτες στον κλάδο μου προσπαθούν να επιβιώσουν από τη σταδιακή μείωση των αποταμιεύσεων», δήλωσε στο Bloomberg ο Χαλίτ Ντιρέκι της τουρκικής εταιρείας SMG Food.

Οι τράπεζες φαίνεται πως ακολουθούν την ίδια τακτική και πλέον τείνουν να αποπληρώνουν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το πόσο δανείζονται. Το χρέος των τουρκικών τραπεζών σε ξένο νόμισμα μειώθηκε κατά περίπου 20% αγγίζοντας τα 85 δισ. δολάρια από το τέλος το 2017 έως τον Αύγουστο του 2019, σύμφωνα με το Bloomberg. Η μεταβολή οφείλεται στην κατάρρευση της λίρας το 2018, που δημιούργησε δυσμενές επενδυτικό κλίμα. Υστερα από περίπου μία δεκαετία, η οικονομία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε διαφορετικό μηχανισμό για την ενίσχυσή της. Επιπλέον, δεν φαίνεται πως η κατάσταση θα αλλάξει σήμερα, καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική κυβέρνηση, ανένδοτη στις προβλέψεις της, αύξησε ακόμη περισσότερο τον στόχο για οικονομική ανάπτυξη στο 5% του ΑΕΠ για το 2020 έως το 2022.

Ωστόσο, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για φέτος στο 0,5%.

Η επιτυχία των στόχων για τα έτη 2020 έως 2022 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ιδιωτικό τομέα, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Η κυβέρνηση αναμένει ότι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και συνεπώς το φθηνό χρήμα θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία, ώστε να επιτευχθεί ο αναπτυξιακός στόχος.

Οι επενδυτές, από την άλλη πλευρά, ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση μια καλύτερη προσέγγιση του προβλήματος, ώστε να υπάρξει σταθερότητα στην οικονομία. «Ο φιλόδοξος στόχος ανάπτυξης 5% και ορισμένα τρέχοντα μέτρα για την ενίσχυση του δανεισμού ενδεχομένως να σημαίνουν ότι δίνεται προτεραιότητα στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη σε σχέση με τις δυσκολότερες διαρθρωτικές αλλαγές», οι οποίες θα οδηγούσαν σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωπος της Fitsch Ratings, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text