Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 210 | Τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2019

Τα αποτελέσματα του 9μήνου του 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρά το μικρό αριθμό εταιριών που δημοσίευσαν αποτελέσματα 9μήνου μέχρι την ημερομηνία κλεισίματος της ύλης του περιοδικού (6/11/2019), τα πρώτα στοιχεία είναι θετικά. Οι εννέα (9) εταιρίες που δημοσίευσαν αποτελέσματα, εμφανίζουν συνολικό κύκλο εργασιών 14.221 εκατομμύρια ευρώ, μέγεθος που είναι ανώτερο κατά 0,9% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών των ίδιων εταιριών κατά το 9μηνο του 2018. Αν από τον υπολογισμό αφαιρέσουμε την “Ελληνικά Πετρέλαια”, τότε η αύξηση σε σχέση με το 2018, φθάνει στο 9,8%. Το μέγεθος αυτό διαφέρει από την αύξηση που είχε εμφανιστεί κατά το α’ εξάμηνο της χρήσης, που (χωρίς τις εταιρίες πετρελαιοειδών και τη ΔΕΗ) έφθανε στο 3,9%. Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμησή μας είναι ότι για το σύνολο του έτους, οι συνολικές πωλήσεις των εισηγμένων εταιριών (εξαιρουμένων των εταιριών πετρελαιοειδών, της ΔΕΗ και -βεβαίως- των τραπεζών) θα σημειώσουν αύξηση κατά περίπου 4,5% σε σχέση με το σύνολο του 2019. Θα επανέλθουμε στη διατύπωση της πρόβλεψης αυτής, όταν ολοκληρωθούν οι δημοσιεύσεις των εννεάμηνων αποτελεσμάτων.

Στον τομέα των κερδών μετά από φόρους, το σύνολο των εννέα εταιριών εμφανίζει κέρδη ύψους 604,3 εκατομμυρίων, μέγεθος μειωμένο κατά -21,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Αν εξαιρέσουμε την “Ελληνικά Πετρέλαια”, τα κέρδη φθάνουν στα 437,3 εκατομμύρια ευρώ, και το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Η πρόβλεψή μας για το σύνολο του έτους είναι ότι (εξαιρουμένων των εταιριών πετρελαιοειδών, της ΔΕΗ και των τραπεζών) τα συνολικά κέρδη θα σημειώσουν αύξηση κατά 14% έως 15%.

Η εξέλιξη αυτή είναι ικανοποιητική και δείχνει ότι, οι ελληνικές επιχειρήσεις όντως συνεχίζουν με ικανοποιητικό ρυθμό την ανάκαμψή τους, μετά την κρίση των προηγούμενων ετών. Παράλληλα, η κερδοφορία, αλλά και οι προοπτικές, δηλώνουν ότι, μπορεί να υποστηριχθεί ανώτερο επίπεδο τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Καθώς δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο, αλλά και καθώς οι περισσότερες εταιρίες δεν έχουν υποχρέωση δημοσίευσης λόγω συμμετοχής τους σε διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, εκτιμάται ότι ο αριθμός των εταιριών που θα δημοσιεύσουν στοιχεία 9μήνου, δε θα υπερβεί τις 35. Εν τούτοις, θα είναι ένα αρκετά ικανοποιητικό δείγμα που θα δείξει με επάρκεια τις τάσεις της αγοράς.

Στον παρακάτω πίνακα, πάνω στο όνομα της κάθε εταιρίας, υπάρχει σύνδεσμος που σας οδηγεί στην “οικονομική έκθεση” ή στον “ισολογισμό” του 9μήνου.

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel εδώ. Ο πίνακας ενημερώνεται με κάθε ανακοίνωση αποτελέσματος.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text