Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 210 | Νέα από τις Διεθνείς Επιχειρήσεις

Νέα από τις Διεθνείς Επιχειρήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές που οδήγησαν σε καθυστέρηση τριών ετών, αλλά και δύο μήνες μετά τα καταστρεπτικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις της, η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ, η Aramco, οδεύει προς την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στις 3 Νοεμβρίου. Το Ριάντ σκοπεύει να πουλήσει περίπου το 3% των μετοχών της γιγαντιαίας εταιρείας ώστε να εξασφαλίσει περί τα 20 δισ. δολ. Στη διάρκεια του περασμένου έτους είχε κέρδη ύψους 111 δισ. δολαρίων και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είχε έσοδα 46,9 δισ. δολαρίων. Φιλοδοξία του Σαουδάραβα πρίγκιπα και ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου των Σαούδ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είναι να αποτιμηθεί η εταιρεία στα 2 τρισ. δολάρια. Αν επιτύχει αυτή την αποτίμηση, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή της Ιστορίας.

***

Η διαχειρίστρια εταιρεία του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ (HKEX) απέσυρε ξαφνικά την πρόταση των 29,6 δισ. στερλίνων (36,4 δισ. δολάρια) για την εξαγορά του London Stock Exchange Plc μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε από τη βρετανική εταιρεία και τις συνεχείς αρνήσεις των μετόχων.Η απόφαση είναι μια σπάνια υπαναχώρηση για τον διευθύνοντα σύμβουλο της HKEX Charles Li, ο οποίος έβλεπε το Λονδίνο ως το κέντρο των συναλλαγών ανάμεσα στις ανατολικές και δυτικές αγορές. Η απόσυρση αφήνει το LSE ελεύθερο να διεκδικήσει την εξαγορά, έναντι 27 δισ. δολαρίων, της Refinitiv. (εδώ)


***

Γενική υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη προκάλεσε χθες στο Xρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης η αγωγή που υπέβαλε η Ουάσιγκτον κατά μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, της Halk Bankasi ή Halkbank, την οποία κατηγορεί από πέρυσι ότι παραβίασε το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης. Συγκεκριμένα, την κατηγορεί ότι μεσολάβησε προς όφελος της Τεχεράνης διευκολύνοντας την πώληση ιρανικού πετρελαίου, ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου κατατέθηκαν σε δικούς της λογαριασμούς και ότι στη συνέχεια η τράπεζα μετήλθε διάφορους μηχανισμούς με τους οποίους παρέκαμψε τις κυρώσεις για να θέσει στη διάθεση των ιρανικών αρχών 20 δισ. δολάρια. Την κατηγορεί επίσης πως διευκόλυνε την αγορά τροφίμων και φαρμάκων από Ιρανούς πελάτες της. Παράλληλα, όμως, διευρύνει αυτή τη φορά τις κατηγορίες της και καταγγέλλει την τουρκική  τράπεζα για απάτη και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. (εδώ)

***

H Apple προστέθηκε στη λίστα των αμερικανικών επιχειρήσεων, που ήρθαν σε σύγκρουση με την Κίνα για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο η εταιρεία έκανε τελικά πίσω φοβούμενη να χάσει την απήχηση ως ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αμερικανικά brands στην Κίνα. Η κατασκευάστρια των iPhone έδωσε αρχικά την έγκρισή της για μία εφαρμογή χαρτών, που επιτρέπει στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ να παρακολουθούν τις κινήσεις της αστυνομίας. Πρόκειται για την HKmap.live, η οποία αποκαλύπτει την παρουσία αστυνομίας σε περιοχές με ένα emoji σκύλου. Πρόκειται για μία εφαρμογή crowdsourcing, η οποία στηρίζεται στις πληροφορίες και τα updates των χρηστών. (εδώ)

***