Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 210 | Νέα από την Διεθνή Οικονομία

Νέα από την Διεθνή Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το 2019 αναμένεται να είναι ένα ασθενές έτος για την παγκόσμια οικονομία η οποία επηρεάστηκε σημαντικά από τις εντάσεις που επιβράδυναν το διεθνές εμπόριο. Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 3,0%, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από 3,7% τον Ιούλιο. Μέχρι το 2017, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσονταν με ρυθμό 3,8%.Οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ μειώνονται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε 2,4% ετήσια ανάπτυξη για το 2019. Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,1 μονάδες σε 1,2% και οι προβλέψεις για την Κίνα μειώθηκαν κατά 0,1 μονάδες σε 6,1%.(WSJ)

***

Μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, ήρθε η σειρά του οίκου Moody's σήμερα να χτυπήσει ηχηρό καμπανάκι, προειδοποιώντας για “ανησυχητικά υψηλές” πιθανότητες μίας παγκόσμιας ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. “Πιστεύω ότι οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά υψηλοί και εάν κάτι δεν ακολουθήσει πιστά το σενάριο, θα έχουμε ύφεση” ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Moody's, Μαρκ Ζάντι, προσθέτοντας: “Ακόμη και εάν δεν έχουμε ύφεση μέσα στους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι είναι αρκετά ξεκάθαρο πως θα έχουμε μία πολύ πιο αδύναμη οικονομία”. (εδώ)

 

***

 

 

***

Το ποσοστό ανεργίας στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,1% στο 5,1%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1998 που είναι διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία για την περιοχή του ΟΟΣΑ. Τον Αύγουστο υπήρχαν 32,9 εκατομμύρια άνεργοι στην περιοχή του ΟΟΣΑ. Στην Ευρωζώνη, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο 7,4%, όσο και τον Απρίλιο του 2008, λίγο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. (εδώ)

***

Επιβραδύνθηκε ελαφρώς ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ στο γ΄ τρίμηνο καθώς μειώθηκαν οι επιχειρηματικές επενδύσεις, αν και οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και μια βελτίωση στον τομέα της στέγασης, διατήρησε σε τροχιά την οικονομική ανάπτυξη. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% και αποτελεί μικρή επιβράδυνση από το 2% του β΄ τριμήνου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 1,6% για το γ΄ τρίμηνο. (εδώ)

***

“Μόνο με μια σημαντική επιδείνωση στις οικονομικές προοπτικές θα δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει η FED σε νέα μείωση επιτοκίων”,  δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζέρομ Πάουελ, μετά και την -τρίτη για το 2019- μείωσή τους κατά 25 μονάδες βάσης που έγινε στις 30/10/2019. Ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι οι κίνδυνοι υφεσιακής στροφής, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, έχουν σημειώσει μια κάποια μείωση, καθώς, όπως είπε, οι καταναλωτές βρίσκονται σε καλή κατάσταση και με τις δαπάνες τους αιμοδοτούν την οικονομία των ΗΠΑ. (εδώ)

***

Ο δείκτης PMI για την μεταποίηση στις ΗΠΑ του ISM, ο οποίος συνήθως επηρεάζει ισχυρά το κλίμα στην αγορά, διαμορφώθηκε στις 48,3 μονάδες για τον Οκτώβριο, χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών, οι οποίοι τον ανέμεναν στις 48,9, αλλά με ανοδική τάση εν σχέσει με τον Σεπτέμβριο (47,8). Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit, εξάλλου, ο οποίος ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα, διαμορφώθηκε για τον Οκτώβριο στις 51,3 μονάδες, κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, που τον ανέμεναν στις 51,5, πάνω όμως από το όριο του 50. (εδώ)

***

Η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του Institute for Supply Management. Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM ενισχύθηκε στις 54,7 μονάδες τον Οκτώβριο από 52,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, η έρευνα της Markit για τον ίδιο κλάδο έδειξε επιβράδυνση της δραστηριότητας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, με τον δείκτη μεταποίησης να μειώνεται στις 50,6 μονάδες. (εδώ)

***

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμειναν αμετάβλητες τον Σεπτέμβριο, καθώς μια πτώση στις τιμές ενέργειας και μεταχειρισμένων οχημάτων, διατήρησαν χαμηλότερα τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξάνονταν κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο και οι δομικές τιμές 0,2%. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο στο 1,7%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4%. (εδώ)

***

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας εργάζονται για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε βαθμό που θα επιτρέψει να υπογραφεί “προκαταρκτική” συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσά τους πιθανόν ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο, ωστόσο το πού θα υπογραφεί το κείμενο με τη σειρά του μετατρέπεται πλέον σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με τις προτάσεις εκατέρωθεν να συμπεριλαμβάνουν από την Αλάσκα ως την Ελλάδα. Ο κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως το Πεκίνο έριξε στο τραπέζι την ιδέα η συμφωνία να υπογραφεί στην Ελλάδα, όπου ο πρόεδρος Σι αναμένεται να αφιχθεί για επίσκεψη στις 10/11/2019. (εδώ)

***

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω το 2020 –αν και η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ανεβάσει ρυθμούς, όπως προβλέπει το ΔΝΤ. Το Ταμείο, στη μελέτη του World Economic Outlook, αναφέρει ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί 5,8% στο επόμενο έτος –χαμηλότερα από το 6,1% που προβλεπόταν για το 2019. Πέρυσι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,6%, σύμφωνα με το ΔΝΤ. (εδώ) Σημειώνεται επίσης ότι, κατά το γ΄ τρίμηνο, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,0%. (εδώ)

***

Ανέβασε ρυθμό τον Οκτώβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τρεις διαδοχικούς μήνες επέκτασης, σύμφωνα με την έρευνα των Caixin Media Co. και Markit για τον κλάδο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Caixin σκαρφάλωσε σε υψηλό 32 μηνών τον Οκτώβριο στις 51,7 μονάδες από 51,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο των 50 μονάδων χωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. (εδώ)

***

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν τριών ετών υποχώρησε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός της Τουρκίας, καθώς η τουρκική λίρα σταθεροποιείται και η ανάπτυξη επιβραδύνεται στη γειτονική χώρα. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,6% σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2016. (εδώ)

***

Τι θα συμβεί εάν οι μη αμερικανικές τράπεζες ξεμείνουν από αμερικανικά δολάρια; Μία γερή (και πικρή) εμπειρία υπήρξε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008. Και παρά τα όσα έχουν αλλάξει δέκα χρόνια μετά, το χρηματοοικονομικό σύστημα εκτός ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά εξαρτημένο από το δολάριο και κατά συνέπεια ευάλωτο σε ενδεχόμενη έλλειψή του. Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο και έρχεται να χτυπήσει το «καμπανάκι», καθώς πολλά στις αγορές θυμίζουν τις συνθήκες, που επικρατούσαν λίγο πριν την πιστωτική ασφυξία. (εδώ)
Δείτε την ανάλυση από ανάλυση εδώ.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text