Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 210 | Νέα από την Διεθνή Οικονομία

Νέα από την Διεθνή Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το 2019 αναμένεται να είναι ένα ασθενές έτος για την παγκόσμια οικονομία η οποία επηρεάστηκε σημαντικά από τις εντάσεις που επιβράδυναν το διεθνές εμπόριο. Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 3,0%, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από 3,7% τον Ιούλιο. Μέχρι το 2017, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσονταν με ρυθμό 3,8%.Οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ μειώνονται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε 2,4% ετήσια ανάπτυξη για το 2019. Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,1 μονάδες σε 1,2% και οι προβλέψεις για την Κίνα μειώθηκαν κατά 0,1 μονάδες σε 6,1%.(WSJ)

***

Μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, ήρθε η σειρά του οίκου Moody's σήμερα να χτυπήσει ηχηρό καμπανάκι, προειδοποιώντας για “ανησυχητικά υψηλές” πιθανότητες μίας παγκόσμιας ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. “Πιστεύω ότι οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά υψηλοί και εάν κάτι δεν ακολουθήσει πιστά το σενάριο, θα έχουμε ύφεση” ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Moody's, Μαρκ Ζάντι, προσθέτοντας: “Ακόμη και εάν δεν έχουμε ύφεση μέσα στους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι είναι αρκετά ξεκάθαρο πως θα έχουμε μία πολύ πιο αδύναμη οικονομία”. (εδώ)

 

***

 

 

***

Το ποσοστό ανεργίας στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,1% στο 5,1%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1998 που είναι διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία για την περιοχή του ΟΟΣΑ. Τον Αύγουστο υπήρχαν 32,9 εκατομμύρια άνεργοι στην περιοχή του ΟΟΣΑ. Στην Ευρωζώνη, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο 7,4%, όσο και τον Απρίλιο του 2008, λίγο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. (εδώ)

***

Επιβραδύνθηκε ελαφρώς ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ στο γ΄ τρίμηνο καθώς μειώθηκαν οι επιχειρηματικές επενδύσεις, αν και οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και μια βελτίωση στον τομέα της στέγασης, διατήρησε σε τροχιά την οικονομική ανάπτυξη. Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% και αποτελεί μικρή επιβράδυνση από το 2% του β΄ τριμήνου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 1,6% για το γ΄ τρίμηνο. (εδώ)