Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 210 | Νέα από την Ευρωπαϊκή Οικονομία

Νέα από την Ευρωπαϊκή Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης συνεχίστηκε με αναιμικούς ρυθμούς το γ΄ τρίμηνο όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2%, ενώ το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 0,3% το γ΄ τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το β΄ τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,2% και στις δύο ζώνες. (εδώ)

 

***

Βελτιώθηκε ελαφρώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο αν και παρέμεινε κοντά σε επίπεδα που δείχνουν στασιμότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Markit. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες από 50,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση που ήταν στις 50,2 μονάδες. Η τελευταία μέτρηση παραμένει πάντως από τις πιο αδύναμες τα τελευταία 6,5 χρόνια. Σε εθνικό επίπεδο, η Γερμανία παραμένει η μόνη χώρα σε τροχιά συρρίκνωσης τον Οκτώβριο (48,9 μονάδες) και η Γαλλία εμφάνισε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τις μεγάλες οικονομίες (52,6 μονάδες). (εδώ)

***

Στο 7,5% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σταθερή σε σχέση με τον Αύγουστο και χαμηλότερα από το 8% του Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008. Η ανεργία στην ΕΕ των 28 διαμορφώθηκε στο 6,3% τον Σεπτέμβριο, σταθερή σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 και χαμηλότερα από το 6,7% του Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται επίσης για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2000. (εδώ)

***

Στο 0,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, χαμηλότερα από το 0,8% του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές (1,6% σε σχέση με 1,5% τον Σεπτέμβριο), ενώ ακολουθεί ο κλάδος των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (1,6% σταθερός σε σχέση με τον Σεπτέμβριο), μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,3% σε σχέση με 0,2% τον Σεπτέμβριο) και ενέργειας (-3,2% έναντι του -1,8% τον Σεπτέμβριο). (εδώ)

***

Χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση η γαλλική οικονομία ενισχύθηκε με ήπιο ρυθμό στο τρίτο τρίμηνο, αψηφώντας τις εξωτερικές απειλές και το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωζώνη. Σε αντίθεση με τη γειτονική Γερμανία, η οποία οδεύει προς τεχνική ύφεση, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3%. Οι Γάλλοι καταναλωτές φαίνεται πως ανταποκρίνονται στις οικονομικές πολιτικές του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες των «Κίτρινων Γιλέκων» προχώρησε σε περικοπές φορολογίας, ανακουφίζοντας κυρίως τους χαμηλόμισθους, και διοχέτευσε δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία. (εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text