Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Συνεχίζεται η κρίση στην MLS, αποχωρούν διοικητικά στελέχη

Συνεχίζεται η κρίση στην MLS, αποχωρούν διοικητικά στελέχη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συνεχίζεται η κρίση στην MLS, αποχωρούν διοικητικά στελέχη

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Εντείνεται, αντί να εκτονώνεται η κρίση στην MLS Πληροφορική. Η εισηγμένη εταιρεία συνεχίζει να βρίσκεται σε περιδίνηση, με τη διοίκηση να αδυνατεί μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε ενέργειες που θα καθησυχάσουν την αγορά και θα αποσυμπιέσουν την κρίση που σοβεί για διάστημα άνω του μηνός.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή γνωστοποιήθηκε πως ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη της MLS, ο Γιάννης Ζάννας, Επιχειρησιακός Διευθυντής και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, αποχώρησε από την εταιρεία.

Ο Ζάννας εργαζόταν στην εταιρεία τα τελευταία 12 χρόνια, αρχικά ως απλό στέλεχος, στη συνέχεια ως Financial Manager μέχρι το 2012 και κατόπιν ως Επιχειρησιακός Διευθυντής.

Θεωρείτο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γιάννη Καματάκη, ιδρυτή και επικεφαλής της MLS, σε σημείο που ορισμένοι εντός της εταιρείας να τον αποκαλούν "πνευματικό τέκνο του Καματάκη".

Συνεχίζεται η κρίση στην MLS, αποχωρούν διοικητικά στελέχη

Η αποχώρησή του Ζάννα θεωρείται πως εντάσσεται στο γενικότερο προβληματισμό που υπάρχει εντός της εταιρείας για τον παραγκωνισμό στελεχών, και το προσωποκεντρικό μάνατζμεντ που ασκείται.

Προβληματισμός υπάρχει και για τη μεταβολή των ισορροπιών εντός της εταιρείας που λέγεται ότι προκάλεσε η προσθήκη του Δημήτρη Κατραβά, πρώην CEO της MediaMarkt Ελλάδος, στο διοικητικό σχήμα, ως αναπληρωτής CEO. Πληροφορίες αναφέρουν πως και άλλα στελέχη της εταιρείας είχαν υποβάλλει την παραίτησή τους, χωρίς να γίνουν δεκτές.

Στην αγορά έχει επίσης σχολιαστεί έντονα το γεγονός ότι ο εξαιρετικά εξωστρεφής σε άλλες συνθήκες Γιάννης Καματάκης, ιδρυτής και επικεφαλής της MLS, απέχει πλέον από δημόσιες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις αναφορικά με τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η εταιρεία.

Κυρίως, από τα μέτρα που εξετάζονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν σημαντικά ζητήματα όπως το άνοιγμα της εταιρείας προς τους δανειστές της ή την αναπροσαρμογή του, υπέρ του δέοντος φιλόδοξου, όπως εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε, business plan που εκπονήθηκε.

Αντιθέτως, παρότι έμπειρα στελέχη της εταιρείας με γνώση των συνθηκών της αγοράς και των κρίσιμων ισορροπιών με επενδυτές και τράπεζες έχουν προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να αποσυμφορηθεί η πίεση προς την εταιρεία, η διοίκηση εμφανίζεται προσώρας ανακόλουθη.

Οι εξαγγελίες

Οι αγορές μερικών χιλιάδων μετοχών που πραγματοποιεί ο βασικός μέτοχος από το ταμπλό μικρό αντίκτυπο έχουν καθώς η αγορά έχει εστιάσει στα τρία ομόλογα που έχει εκδώσει η εταιρεία.

Εν προκειμένω η MLS έχει ανακοινώσει πως αποφάσισε την αγορά ιδίων ομολογιών από τα τρία ομολογιακά δάνεια (λήξεως 2020, 2022, 2024 με συνολική ονομαστική αξία 16,7 εκατ. ευρώ) που έχει εκδώσει και τα οποία διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έως το ποσό των 1,67 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη μείωση των υποχρεώσεών της, καθώς κατόπιν της αγοράς θα προβεί στην ακύρωση των αποκτώμενων ομολογιών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν η εισηγμένη έχει προχωρήσει σε αγορές ομολογιών.

Στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών αναφέρουν πως σημαντικό μέρος των θεσμικών χαρτοφυλακίων που αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας εκτίμησε πως δεν διακρίνεται προοπτική κερδοφορίας για το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, αναφέρουν πως στην αγορά αναμένονταν μια κίνηση από πλευράς MLS αναφορικά με τα ομόλογά της την περασμένη εβδομάδα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, συνδέοντας με αυτό την πρόσφατη σημαντική υποχώρηση της μετοχής στο Χρηματιστήριο.

Νέα "βουτιά" στο ταμπλό

Πράγματι, ενώ για ορισμένες ημέρες ο τίτλος είχε σταθεροποιηθεί στα επίπεδα πέριξ του 1,75 ευρώ (μετά τη "βουτιά" 62%, από τα 4,70 ευρώ), υπήρξαν νέες ρευστοποιήσεις που οδήγησαν στα 1,38 ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα η μετοχή έχασε ακόμη ένα 21,5% και πλέον η πτώση από την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου (27/9) ανέρχεται στο -69%.

Τότε ξεκίνησαν και οι ρευστοποιήσεις κυρίως από θεσμικά χαρτοφυλάκια λόγω της υστέρησης των πωλήσεων του νέου προϊόντος MAIC και της εικόνας συγκεκριμένων μεγεθών του ισολογισμού, όπως οι ταμειακές ροές, τα άυλα περιουσιακά στοιχεία κ.α.

Η εικόνα των τριών ομολόγων της εταιρείας παραμένει επίσης αρνητική καθώς το πρώτο και το τρίτο (με βάση την ημερομηνία έκδοσης) βρίσκονται στο 92% και 94% αντίστοιχα της ονομαστικής του αξίας, το δεύτερο (ΜΛΣ02, λήξεως στις 31 Αυγούστου του 2022) όμως παραμένει στο 74% της ονομαστικής αξίας.

Επισήμως από πλευράς MLS δεν υπάρχει σχολιασμός για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ωστόσο, από το ευρύτερο περιβάλλον της MLS γίνεται γνωστό πως το ζήτημα των ομολόγων αποτελεί προτεραιότητα. Επισημαίνουν πως το κουπόνι των ομολόγων που έληγε στις 25 Οκτωβρίου καταβλήθηκε κανονικά και το ίδιο αναμένεται να συμβεί με το αντίστοιχο της 29ης Νοεμβρίου.

Αποδίδουν τη συμπεριφορά των δύο ομολόγων που κινούνται στο λίγο κάτω από την ονομαστική τους αξίας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης σε "C", από "Β", πλην θεωρούν "υπερβολή" την εικόνα του έτερου ομολόγου, στο 74%. "Η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί αρκεί να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις και ενέργειες από πλευράς διοίκησης", σημειώνουν.

"Υπάρχει υπερβολή και ορισμένα εξ όσων διαδίδονται είναι αναληθή. Η αγορά πρέπει να αφομοιώσει τα πραγματικά δεδομένα. Δεν τίθεται ζήτημα λειτουργίας της εταιρείας, απάτης, ή ψευδών στοιχείων στις λογιστικές μας καταστάσεις, αλλά πρέπει να αποφασιστεί να εστιάσει σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες από πλευράς διοίκησης που όμως όσο καθυστερούν δεν εξομαλύνουν την κατάσταση", υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Έλεγχος

Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν πως οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων γύρω από την εταιρεία έχουν εισέλθει στο δεύτερο στάδιο. Στο πρώτο στάδιο η έρευνα εστιάστηκε στο σκέλος των λογιστικών καταστάσεων της εταιρείας και των ταμειακών διαθεσίμων. Να σημειωθεί πως ο έλεγχος αφορά στην μέσω επιστολών ενημέρωση που ζητά η εποπτική αρχή, ενώ επί του παρόντος δεν είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία από πλευράς Επ. Κεφαλαιαγοράς.

"Δεν υφίσταται θέμα παραίτησης διοικητικών στελεχών"

Σε ανακοίνωση πάντως που εξέδωσε σήμερα η εταιρεία υποστηρίζει ότι "η αποχώρηση του κ.Ι.Ζάννα έγινε για καθαρά προσωπικούς λόγους", ενώ συγχρόνως του εύχεται κάθε επιτυχία στα νέα του επαγγελματικά βήματα. Παράλληλα, δηλώνει ότι "πέραν τούτου, δεν υφίσταται θέμα παραίτησης διοικητικών στελεχών".

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text