Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πάνω από 20.000 ακίνητα κάθε είδους αναμένεται να διατεθούν στην αγορά τα επόμενα χρόνια, είτε μέσω απευθείας πωλήσεων είτε πλειστηριασμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των τιμών. Πρόκειται για τα ακίνητα που αποτελούν τις εγγυήσεις των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, που πωλήθηκαν ή πρόκειται να πωληθούν τους επόμενους μήνες σε επενδυτικά funds και ομίλους, όπως η Apollo Global Management, η Bain Capital και η Centerbridge Partners και τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να «πέφτουν» στην αγορά. (εδώ)

Δεκαέξι συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν έναν νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα και ενισχύουν τους ήδη στενούς σινοελληνικούς δεσμούς σε πολλά πεδία, υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην Ελλάδα. (εδώ)

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το εννιάμηνο είχαν δείξει υπέρβαση των συνολικών εσόδων κατά 1,939 δισ. ευρώ, με επιμέρους υπερβάσεις 644 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ και 76 εκατ. ευρώ στα έσοδα από ΕΝΦΙΑ. Ένα μεγάλο μέρος της υπέρβασης εσόδων ΦΠΑ (κοντά στα 300 εκατ. ευρώ) συνδέεται με τις ετεροχρονισμένες εισπράξεις ΦΠΑ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος ενώ ο Σεπτέμβρης παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια εμφανίζει αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ, καθώς πολλοί φορολογούμενοι είτε εξοφλούν εφάπαξ τις οφειλές τους είτε τις «βάζουν» σε πιστωτικές κάρτες, με το δημόσιο να εισπράττει και πάλι μονομιάς το συνολικό ποσό. (εδώ)

Δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα.Καθώς το ύψος του προϋπολογισμού είναι μεγάλο και προοπτικά αναμένεται να περιλάβει και επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ όταν εγκριθεί και η κατασκευή τέταρτου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, στο χρηματοδοτικό σχήμα πρόκειται να συμμετάσχουν και άλλες κινεζικές τράπεζες, όπως η Bank of China και η Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), που έλαβαν πρόσφατα άδεια εγκατάστασης στην Ελλάδα από την ΤτΕ. (εδώ)

Εντείνεται, αντί να εκτονώνεται η κρίση στην MLS Πληροφορική. Η εισηγμένη εταιρεία συνεχίζει να βρίσκεται σε περιδίνηση, με τη διοίκηση να αδυνατεί μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε ενέργειες που θα καθησυχάσουν την αγορά και θα αποσυμπιέσουν την κρίση που σοβεί για διάστημα άνω του μηνός. Μόλις την περασμένη Παρασκευή γνωστοποιήθηκε πως ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη της MLS, ο Γιάννης Ζάννας, Επιχειρησιακός Διευθυντής και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, αποχώρησε από την εταιρεία. (εδώ)

O οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε πως αναβαθμίζει την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να αντανακλά τη βελτιωμένη οικονομία και το μικρότερο ρίσκο του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank από B- σε B, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς στο Β-. Όσον αφορά το outlook o οίκος το αναβάθμισε και στις τέσσερις από «σταθερό» σε «θετικό». (εδώ)

Ισχυρή σημειολογία για τη χώρα μας περιλαμβάνει η μεθοδολογία των stress tests που δημοσιοποιήθηκε. Μεγάλη σημασία θα αποδοθεί στα σενάρια που θα καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σε συνεργασία με την ΕΚΤ και οι λοιπές αρμόδιες αρχές όπως η Κομισιόν  για τη μακροοικονομική κατάσταση της χώρας στο τέλος του 2019. Μετά την ανακοίνωση της μεθοδολογίας και την αξιολόγησή της από τις Ελληνικές τράπεζες, οι μακροοικονομικές αναλύσεις στο adverse senario εμφανίζονται πολύ σημαντικές για τη χώρα μας για δύο κυρίως λόγους: α) H Ελλάδα σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται σε ανάπτυξη - επομένως το adverse senario δεν μπορεί να καθηλώσει τους ρυθμούς της οικονομίας  σε πολύ χαμηλά επίπεδα. β)Οι τιμές του real estate αφενός βρίσκονται σε ανάκαμψη, αφετέρου προέρχονται από μια υποχώρηση της τάξης του 60% και άρα επίσης στο adverse senario οι αρχές , δεν μπορούν να οδηγηθούν σε ακραία επίπεδα.(εδώ)

 

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε σε αρνητική από σταθερή την προοπτική του αξιόχρεου της Βρετανίας, επικαλούμενος το Brexit, το οποίο κατ’ αυτόν αποτελεί καταλύτη της μείωσης της ισχύος των θεσμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.Η αξιολόγηση του οίκου για το μακροπρόθεσμο χρέος του Λονδίνου παραμένει αμετάβλητη στη βαθμίδα Aa2. (εδώ)
Παράλληλα η Βρετανία δημοσίευσε τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και σχεδόν μια δεκαετία καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και οι ανησυχίες για το Brexit πλήττουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τον μεταποιητικό τομέα. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε 1,0% έναντι αύξησης 1,3% στο δεύτερο τρίμηνο. (εδώ)

Τη μεγαλύτερη άνοδό τους μέσα στα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, κατά 1,5%, εμφάνισαν τον μήνα Σεπτέμβριο οι εξαγωγές της Γερμανίας, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Και αυτά προσέφεραν μια κάποια αίσθηση ανακούφισης, μιας και εντείνεται η ανησυχία πως η γερμανική οικονομία, η μέχρι πρότινος ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα περιερχόταν σε ύφεση το γ΄ τρίμηνο του έτους – ωστόσο, αναλυτές θεωρούν πως συνολικά για το 2019 η εικόνα των εξαγωγών θα είναι αποθαρρυντική. Πέραν τούτου, η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 0,6%, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει 0,4%. Η κάμψη αποδίδεται κυρίως στον κλάδο της μεταποίησης. (εδώ)

Οσο πιο κοντά πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας για την Aramco, όταν η αγορά θα αποφασίσει ποια είναι η αποτίμησή της, τόσο φαίνεται να απομακρύνεται ο αρχικός στόχος των 2 τρισ. δολαρίων που είχε θέσει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ομως, τη στιγμή που οι ξένοι επενδυτές αντιδρούν αμφισβητώντας την υψηλή αποτίμηση που θέλει να πετύχει το Ριάντ, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στρέφεται σε πλούσιες οικογένειες της χώρας ζητώντας τους να επενδύσουν στη μετοχή της πιο κερδοφόρας εταιρείας του πλανήτη. (εδώ)

Το κουτί της Πανδώρας για την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση ενδεχομένως να ανοίξουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί και όχι οι μεγάλες τράπεζες.Την τελευταία δεκαετία οι γίγαντες του κλάδου της τεχνολογίας, που φιλοξενούνται στη Σίλικον Βάλεϊ, έχουν συγκεντρώσει τεράστια ισχύ, η οποία είναι ανεξέλεγκτη λόγω έλλειψης κανονιστικού πλαισίου. Μετά την κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας. Μεγάλοι κερδισμένοι από την κίνηση αυτή ήταν οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκμεταλλευόμενες τα χαμηλά επιτόκια επαναγόρασαν τις μετοχές τους και διένειμαν μερίσματα στους επενδυτές. (εδώ)

Αποτελεί ήδη κοινό τόπο στον πλανήτη πως η ναυτιλία επιβαρύνει σημαντικά το παγκόσμιο ισοζύγιο εκπεμπόμενων ρύπων (SΟx, NOx, αιωρούμενα σωματίδια). Ενδεικτικό της «έντασης ρύπων» της ναυτιλίας είναι το γεγονός πως, ενώ η τελευταία καταναλώνει μόλις το 3% της παγκόσμιας ενέργειας, η ίδια ευθύνεται για το 12% ρύπων SΟx/NOx, δηλαδή για το σχεδόν τετραπλάσιο ποσοστό. Σε αυτήν τη βάση κρίνεται απολύτως λογική η απαίτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας, που περιορίζει δραστικά την ανώτατη περιεκτικότητα θείου των ναυτιλιακών καυσίμων (από 3,5% σε 0,5%) από τον Ιανουάριο του 2020. Ομως, το εν λόγω μέτρο δεν αποδεικνύεται επαρκές, ειδικότερα εάν συνεκτιμήσει κανείς τα «ρυθμιστικά παράθυρα» που αφήνει, τα οποία χρήζουν ξεχωριστής ανάλυσης και τα οποία ξεφεύγουν από τη στόχευση του παρόντος άρθρου. (εδώ)

Η Ημέρα των Singles, αφιερωμένη σε όσους δεν έχουν κάποια σχέση, εξελίσσεται σε χρυσωρυχείο για τον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba. H εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις έχουν σπάσει το φράγμα των 30 δισ. δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα καταγραφεί ρεκόρ στο 11ο έτος από την καθιέρωση της ημέρας. ο ποσό αντιστοιχεί σε πάνω από το 80% των online πωλήεσων που είχε η μεγάλη αμερικανική ανταγωνίστριά της, Amazon.com, στο σύνολο του περασμένου τριμήνου. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text