Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Κρίσιμη εβδομάδα για την τιτλοποίηση της Eurobank

Κρίσιμη εβδομάδα για την τιτλοποίηση της Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κρίσιμη εβδομάδα για την τιτλοποίηση της Eurobank

Τις λεπτομέρειες του Ηρακλή αναμένει η διοίκηση της Eurobank προκειμένου να καταλήξει στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo ύψους 7,5 δις ευρώ, με στόχο η συναλλαγή να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του μηχανισμού μείωσης των κόκκινων δανείων που θα φέρει την κρατική εγγύηση.

Η προσπάθεια προσαρμογής της τιτλοποίησης έτσι ώστε να «κουμπώσει» στις απαιτήσεις του Ηρακλή έχει ανοίξει τη διαδικασία, διευρύνοντας τις συζητήσεις και με τον όμιλο της Fortress, ο οποίος έχει επανέλθει στη διεκδίκηση του χαρτοφυλακίου Cairo και της εταιρείας διαχείρισης FPS, μετά τη λήξη της περιόδου αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την Pimco, που παραμένει στη διαδικασία.

Πηγές από την πλευρά της Eurobank εξηγούν ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην προσαρμογής της τιτλοποίησης στις απαιτήσεις του Ηρακλή, χωρίς ωστόσο αυτό να αλλάζει το βασικό χαρακτηριστικό της συναλλαγής που είναι η διάθεση του 20% του mezzanine τίτλου σε επενδυτές.

Στη βάση αυτή το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που συνεδριάζει σήμερα αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις μετά την οριστικοποίηση των λεπτομερειών του Ηρακλή, που αναμένονται έως τα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, η τράπεζα έχει ζητήσει την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου από την DBRS προκειμένου να αποσπάσει την πολυπόθητη βαθμολογία ΒΒ-, που αποτελεί αναγκαίο όρο ώστε να πάρει την κρατική εγγύηση για τον senior τίτλο του χαρτοφυλακίου που θα τιτλοποιηθεί.

Η άσκηση θεωρείται κρίσιμη, καθώς η συμμετοχή στον «Ηρακλή» προϋποθέτει ότι η αξιολόγηση θα διενεργείται χωρίς την ωφέλεια της κρατικής εγγύησης, γεγονός που σημαίνει ότι τα δάνεια αυτά θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν «καλά δάνεια», δηλαδή να έχουν μεγάλες πιθανότητες να εισπραχθούν. Να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση BB- στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Pillar, ύψους 2 δις ευρώ.

Πηγές με γνώση του θέματος, πάντως, εξηγούν ότι η αλλαγή του σχεδιασμού της Eurobank έτσι ώστε η τιτλοποίηση να προσαρμοστεί στα δεδομένα του «Ηρακλή» μπορεί να αποτελέσει μια θετική εξέλιξη, στον βαθμό που θα ισχυροποιήσει τον ισολογισμό της νέας τράπεζας. Αυτό γιατί στο ενεργητικό της νέας Eurobank που θα δημιουργηθεί, όπως προβλέπει το σχέδιο μετασχηματισμού, θα υπάρχει ένα ομόλογο υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα συνοδεύεται με την κρατική εγγύηση, πιστοποιώντας την προοπτική εξυγίανσης του ισολογισμού της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πηγή: www.mononews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text