Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων που θα έχουν απαραιτήτως κινεζικό ενδιαφέρον θα ασχοληθούν οι δύο κινεζικές τράπεζες, Bank of China και Industrial & Commercial Bank of China, που ανοίγουν γραφεία στην Ελλάδα. Αυτά θα αφορούν κυρίως τις επενδύσεις στον Πειραιά και την ενέργεια, αλλά και άλλα σημαντικού ύψους προγράμματα εξαγωγών και εισαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών εκατέρωθεν. Ακόμα μεγαλύτερο όμως θα είναι το χαρτοφυλάκιο που θα αναπτυχθεί για τη ναυτιλία και ειδικότερα για παραγγελίες ελληνικών ναυτιλιακών σε κινεζικά ναυπηγεία για νεότευκτα εμπορικά πλοία. (εδώ)

Ανοιχτή πρόσκληση προς τις κινεζικές επιχειρήσεις να διευρύνουν την παρουσία τους σε 14 ελληνικές επιχειρήσεις -κυρίως του ενεργειακού τομέα- αποτελεί το Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας. Με το εν λόγω Μνημόνιο, προτείνεται από ελληνικής πλευράς η είσοδος των κινεζικών επιχειρήσεων στα ΕΛΠΕ, στη ΔΕΠΑ, στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης καθώς και σε μια σειρά αιολικών πάρκων. Έμφαση, επίσης, πέραν του Λιμανιού του Πειραιά, δίνεται και στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αχαΐα, την Κεντρική Μακεδονία και τη Ρόδο. (εδώ)

Στην Έκθεση των Προβλέψεων της Κομισιόν παρατίθεται η αναθεώρηση της βιωσιμότητας του Ελληνικού Χρέους. Μια από τις βασικές παραμέτρους για τη βιωσιμότητα του Χρέους είναι το κόστος εξυπηρέτησης του, δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού.Μόλις τον περασμένο Μάιο, οι Βρυξέλλες- πλήρως ευθυγραμμισμένες με την ανάλυση του ESM- υπολόγιζαν ότι η δαπάνη για τόκους το 2019 θα διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ και θα ανέβει στο 3,7% το 2020. Πλέον, το εντυπωσιακό σπριντ των αποδόσεων και με τη βούλα της Κομισιόν ρίχνει για φέτος τον πήχη στο 3%, ενώ για το 2020 η πρόβλεψη πέφτει στο 2,7%, δηλαδή 1 ολόκληρη μονάδα χαμηλότερα. Στην περίπτωση, δε, που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι το ράλι έχει συνέχεια, τότε και η εκτίμηση για το 2021, που είναι επί του παρόντος 2,6%, θα αποδειχθεί λίαν συντηρητική. (εδώ). Δείτε την πλήρη έκθεση της Κομισιόν εδώ.

Στην κρυφή υπεραξία του ΔΕΔΔΗΕ, τη δυνατότητα δηλαδή να αποτελέσει το δίκτυό του βάση ανάπτυξης δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), «ποντάρει» η κυβέρνηση για να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές στη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της ΔΕΗ.Τα δίκτυα και ειδικά τα δίκτυα 5G που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των ανθρώπων και την οικονομία παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια, προσελκύουν τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο ΔΕΔΔΗΕ πληροί τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει στόχο όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα. (εδώ)

Το μεσοπρόθεσμο πλάνο στρατηγικής ανάπτυξης των ΕΛΠΕ στοχεύει σε μια πρωταγωνιστική παρουσία του ομίλου, τα επόμενα χρόνια, στη διαδικασία μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς.Ο σχεδιασμός των ΕΛΠΕ εστιάζεται σε τρεις στρατηγικούς άξονες: στην α) βελτίωση και β) ανάπτυξη των κύριων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και στην γ) επέκταση δραστηριοτήτων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. (εδώ)

Την προσοχή της Επ. Κεφαλαιαγοράς προσέλκυσε, ώστε να γνωστοποιηθεί το τίμημα της συναλλαγής, η συμφωνία για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΕΝ Α.Ε. από τη Volton. Έτσι, έπειτα από ερώτημα της εποπτικής αρχής η Καράτζη ΑΕ γνωστοποίησε πως το τίμημα ανήλθε στα 14,1 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμήθηκε ότι η θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της Καράτζη ΑΕ θα είναι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, επίδραση που θα αποτυπωθεί στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου για την τρέχουσα χρήση.(εδώ)

Η διοίκηση της εταιρίας Φίλιππος Νάκας δήλωσε στην έκτακτη γενική συνέλευση ότι, παρατηρείται μία τόνωση της ψυχολογίας και μια περιορισμένη άνοδο των πωλήσεων που θεωρείται κάπως ευθραυστη. Η εταιρία επενδύει σημαντικά στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, με το 17% των πωλήσεων να πραγματοποιείται μέσω αυτού, ποσοστό που μέσα στην επόμενη διετία θα μπορούσε να αυξηθεί στο 25% με 30%, δήλωσε η διοίκηση. Στην γενική συνέλευση αποφασίστηκε επίσης και η επιστροφή κεφαλαίου ύψους €0,09/ ανά μετοχή και πως μέσα στις αρχές του 2020 θα συγκληθεί συνέλευση για την διανομή μερίσματος. (εδώ)

Με «όπλο» την επαναφορά ενός ανταγωνιστικού, ως προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, φορολογικού πλαισίου, θα προχωρήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν ανακοινώσει τρεις από τις εισηγμένες ΑΕΕΑΠ, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 620 εκατ. ευρώ. Η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, εκτιμά ότι το ύψος της αύξησης κεφαλαίου της μπορεί να φθάσει έως 0,5 δισ. ευρώ. Πιθανότατα να προχωρήσει σε έναν συνδυασμό αύξησης κεφαλαίου με παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων και πώλησης μετοχών από τους σημερινούς μετόχους. Η Trastor ΑΕΕΑΠ, θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως το ποσό των €72,6 εκατ. προκειμένου να διεκδικήσει σημαντικά επαγγελματικά ακίνητα που θα βγουν προς πώληση το επόμενο διάστημα. Η BriQ Properties στοχεύει στην  άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των 50 εκατ., μέσω της αύξησης κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. (εδώ)

Την εντυπωσιακή επιστροφή που πραγματοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες στις αγορές φέτος υπογραμμίζει η JP Morgan σε νέα έκθεσή της, προσθέτοντας πως βλέπει ευκαιρίες στους τίτλους Tier 2 που έχουν εκδώσει η Εθνική και η Πειραιώς, ενώ εκτιμά πως και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις χρέους το επόμενο διάστημα. Η θετική αυτή έκθεση της JP Morgan για τον κλάδο έρχεται μετά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την S&P στις 8/11/2019. (εδώ)

Με στόχο τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και τον τραπεζικό τομέα, οι εκπρόσωποι της Bank of China συμφώνησαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό να συνεργαστούν στη βάση ενός πιο συγκεκριμένου προγράμματος. Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός τομέας αλλά και το Χρηματιστήριο βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας. (εδώ)

Τα σενάρια για την οικονομία αναμένουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να δουν πού θα κινηθεί το επικείμενο stress test που θα διενεργηθεί το 2020 με στοιχεία του 2019.Μετά την ανακοίνωση της μεθοδολογίας και την αξιολόγησή της από τις ελληνικές τράπεζες, οι μακροοικονομικές αναλύσεις στο adverse scenario εμφανίζονται πολύ σημαντικές για τη χώρα μας, κυρίως για δύο λόγους: α) Οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε ανάκαμψη, ενώ προέρχονται από μια υποχώρηση της τάξης του 60%. Έτσι στο adverse scenario οι αρχές δεν μπορούν να οδηγηθούν σε ακραία επίπεδα σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακινήτων, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος των ενεργητικών των τραπεζών. β) H Ελλάδα βρίσκεται σε ανάπτυξη, παρά την επιβράδυνση που καταγράφεται σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, και εκτιμάται πως το adverse scenario δεν μπορεί να καθηλώσει τους ρυθμούς της οικονομίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα. (εδώ)

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας έτσι το νομικό πλαίσιο για ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, χωρίς όμως να αναφερθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που θα πληγούν από τις κυρώσεις.Η απόφαση αυτή, η οποία αντανακλά τη γενικότερη φθορά των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, έχει στόχο να τιμωρήσει την Άγκυρα για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. (εδώ)

Η οριακή ανάκαμψη του κλάδου της μεταποίησης δεν αρκεί για να αποτρέψει την τεχνική ύφεση στη Γερμανία, όπως προβλέπει η πλειονότητα των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Η πλειονότητά τους στην εν λόγω έρευνα αναμένει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, θέτοντας την οικονομία σε τεχνική ύφεση, η οποία εξ ορισμού σημαίνει δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης. (εδώ)

Στις -2,1 μονάδες βελτιώθηκε ο γερμανικός δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW τον Νοέμβριο, κερδίζοντας 20,7 μονάδες από τον Οκτώβριο.Υπάρχει ολοένα και αυξανόμενη ελπίδα ότι το περιβάλλον της διεθνούς οικονομικής πολιτικής θα βελτιωθεί στο κοντινό μέλλον, γεγονός που εξηγεί τη ραγδαία άνοδο στον δείκτη ZEW τον Νοέμβριο, επισήμανε ο πρόεδρος του ινστιτούτου ZEW. (εδώ)

Μικρή πτώση, στο 3,8%, σημείωσε το ποσοστό ανεργίας στη Μ. Βρετανία το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο, ενώ η απασχόληση συρρικνώθηκε κατά 58.000 θέσεις, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η αύξηση στις μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές επιβραδύνθηκε στο 3,6% από 3,8%. (εδώ)

Η οριστική ρήξη είναι αδιανόητη, αλλά και η ουσιαστική επανασύνδεση ανέφικτη. Η σχέση Τουρκίας-ΗΠΑ ταλανίζεται από την ασάφεια, καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον, σε μία (κατά πολλούς ύστατη) προσπάθεια συνεννόησης με τον  ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ.Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει πάντως να έχει προσφέρει έως τώρα σημάδια αποδοχής της φόρμουλας Τραμπ. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να παίξει τα χαρτιά του μέχρι την τελευταία στιγμή. Άλλωστε, στο τραπέζι βρίσκεται και η υπόθεση της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, η οποία διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. (εδώ)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσει ως την Πέμπτη 14η Νοεμβρίου εάν θα επιβάλλει όπως έχει απειλήσει επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας επιπλέον δασμούς ύψους έως και 25% στα εισαγόμενα οχήματα ευρωπαϊκής προέλευσης, καθώς και τα ανταλλακτικά τους. Η λήψη της απόφασης αυτής είχε ήδη αναβληθεί νωρίτερα φέτος για έξι μήνες από τον Λευκό Οίκο. (εδώ)

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις που πραγματοποιεί στα ανοιχτά της Κύπρου ενδέχεται να επιφέρει αναστάτωση στις συνομιλίες με την Ε.Ε., διεμήνυσε την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας παράλληλα πως η Τουρκία μπορεί να στείλει στην Ευρώπη συλληφθέντες μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.«Δεν σας συμφέρει να δίνετε τελεσίγραφα στην Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Κύπρο. Δεν τους δίνουμε πολλή σημασία και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας», προσέθεσε. (εδώ)

Δημιουργικός χώρος απασχόλησης, πρωτοποριακές δραστηριότητες, υψηλότερες αποδοχές, γενναιόδωρο πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους η εργασία στην Google αποτελεί όνειρο όσων θέλουν να απασχοληθούν στον κλάδο της τεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, ο τεχνολογικός γίγαντας οφείλει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του σε περισσότερους από 120.000 περιστασιακά εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν προσληφθεί υπό το καθεστώς συμβασιούχων ή εποχικής απασχόληση και δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους μόνιμους εργαζόμενους. (εδώ)

Τελικά την κούρσα με το πρώτο εθνικό νόμισμα βασιζόμενο στο blockchain φαίνεται να κερδίζει η Τυνησία! Μόλις κυκλοφόρησε επίσημα το "e-dinar", το πρώτο ψηφιακό νόμισμα οργανωμένο από κάποια Κεντρική Τράπεζα.Ήδη έχει πραγματοποιεί μια συναλλαγή. Μια συμβολική μεταφορά ενός δηναρίου μεταξύ του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Marouane El Abassi και ενός εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (εδώ)

Σε λεπτομέρειες για την αρχική δημόσια προσφορά της προέβη η Saudi Aramco, η πιο κερδοφόρος εταιρεία του πλανήτη, η οποία έχει αναγάγει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο σε «σημαία» της γενικότερης προσπάθειας της Σαουδικής Αραβίας να διαφοροποιήσει την οικονομία της και σε άλλους τομείς, πέραν του πετρελαίου. Η Saudi Aramco θα δώσει την ευκαιρία στους μικροεπενδυτές να αρχίσουν να κάνουν τις εγγραφές τους για την αρχική δημόσια προσφορά της (IPO) από τις 17 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ενημερωτικό έγγραφο της εταιρείας. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text