Αρχική | Χρηματιστήριο | Εισηγμένες Εταιρίες | Οι 3 άξονες του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της Alpha Bank

Οι 3 άξονες του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της Alpha Bank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι 3 άξονες του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της Alpha Bank

Πρωτοβουλίες για εμπροσθοβαρή μείωση των κόκκινων δανείων, την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού μοντέλου για την επάνοδο στην κερδοφορία και κινήσεις που θα ενισχύσουν την εταιρική διακυβέρνηση του ομίλου της Alpha Bank, αναμένεται να ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Ψάλτης την προσεχή Τρίτη 19 Νοεμβρίου. Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα παρουσιαστεί σε αναλυτές και επενδυτές μαζί με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου και θα αποτελέσει τη στρατηγική της νέας διοίκησης για την οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της και τον μετασχηματισμό της τράπεζας.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», το σχέδιο περιλαμβάνει εμπροσθοβαρή μείωση των κόκκινων δανείων της τράπεζας θέτοντας σε εφαρμογή το project Galaxy, που προβλέπει την πώληση/τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω των περίπου 10 δισ. ευρώ μέσω μοντέλου carve out, δηλαδή μαζί με τη μεταφορά του προσωπικού που εργάζεται στις διευθύνσεις καθυστερήσεων της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά περίπου 700 εργαζομένων σε ανεξάρτητη εταιρεία που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με τον επενδυτή που θα αναλάβει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας και ο οποίος θα επιλεγεί έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία.

Η επιλογή του μοντέλου carve out κρίνεται από τη διοίκηση της τράπεζας επιβεβλημένη για την ταχύτερη επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία  στην Ελλάδα ανέρχονται σε 21,3 δισ. ευρώ, και με βάση το πλάνο που έχει καταθέσει η διοίκηση της Alpha Bank στον SSM, θα μειωθούν στα 16,2 δισ. ευρώ στα τέλη του χρόνου.

Ηδη η τράπεζα έχει δρομολογήσει δύο μεγάλες πωλήσεις/τιτλοποιήσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Η πρώτη κίνηση αφορά την πώληση του χαρτοφυλακίου Neptune ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις, για το οποίο η τράπεζα έχει λάβει ήδη μη δεσμευτικές προσφορές, και η δεύτερη την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Orion ύψους 1,9 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι ανακοινώσεις της διοίκησης σε ό,τι αφορά τα σχέδιά της για τον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων με την επωνυμία «Ηρακλής», οι λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται έως την προσεχή εβδομάδα να έχουν οριστικοποιηθεί και να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Να σημειωθεί ότι σε μοντέλο carve out έχει καταλήξει η Alpha Bank σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία doValue για τη θυγατρική της στην Κύπρο, με την ανάθεση της διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη μεταφορά του προσωπικού που εργάζεται στη μονάδα καθυστερήσεων της Alpha Bank Cyprus.

Εκτός από την αποφασιστική μείωση των κόκκινων δανείων, βασικός άξονας του επιχειρησιακού σχεδίου, που αναμένεται να ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank, θα είναι επίσης η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και η αποκατάσταση της κερδοφορίας της τράπεζας μέσω της εφαρμογής μιας πελατοκεντρικής προσέγγισης, καθώς επίσης και η εφαρμογή μιας νέας δομής εταιρικής διακυβέρνησης που θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του ομίλου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text