Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Μάχη Pimco και Fortress για κόκκινα δάνεια της Eurobank

Μάχη Pimco και Fortress για κόκκινα δάνεια της Eurobank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μάχη Pimco και Fortress για κόκκινα δάνεια της Eurobank

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Κρατικές εγγυήσεις 2,5 δισ. ευρώ θα αξιοποιήσει η Eurobank μέσω της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Cairo, που σύμφωνα με πρόταση της διοίκησης θα ενταχθεί στον κρατικό μηχανισμό εγγυήσεων, δηλαδή στον «Ηρακλή». Οι τελικές λεπτομέρειες της συναλλαγής, όπως και ο επενδυτής που θα αναλάβει την τιτλοποίηση, θα ανακοινωθούν μετά την οριστικοποίηση των βασικών παραμέτρων του «Ηρακλή», που αναμένεται περί τα τέλη της εβδομάδας, οπότε και το προσχέδιο νόμου θα αποσταλεί προς έγκριση στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Η μάχη δίνεται μεταξύ δύο διεκδικητών, της Pimco και της Fortress, και σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank που συνεδρίασε χθες με αυτό το θέμα, δεν προχώρησε στην ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή, αναμένοντας τις οριστικές λεπτομέρειες του «Ηρακλή», που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κρίνει σε ένα βαθμό και το ύψος του τιμήματος που προσφέρει ο κάθε επενδυτής.

Ιδιαίτερης σημασίας για την εξέλιξη του θέματος θεωρείται άλλωστε η επίσκεψη του βασικού μετόχου της Eurobank, Πρεμ Γουάτσα, που αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Από την πλευρά της τράπεζας δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποια από τις δύο προσφορές, δηλαδή της Pimco ή της Fortress, είναι πιο υψηλή καθώς, όπως σημειώνεται, και οι δύο προσφορές θεωρούνται ικανοποιητικές. Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό επενδυτικό fund επανήλθε στο παιχνίδι της διεκδίκησης μετά τη λήξη, στα τέλη Σεπτεμβρίου, της περιόδου αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που είχε δοθεί στην Pimco, η οποία είχε αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής ήδη από τον Ιούνιο, κατά την αρχική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την τιτλοποίηση του πρώτου χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Pillar.

Η άκαρπη περίοδος των διαπραγματεύσεων και κυρίως το τίμημα που προσέφερε η Pimco για την τιτλοποίηση του Cairo και την εξαγορά του 80% της εταιρείας διαχείρισης FPS θεωρήθηκαν μη ικανοποιητικά, επαναφέροντας στο παιχνίδι της διεκδίκησης τη Fortress, χωρίς ωστόσο να δίνονται λεπτομέρειες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το τίμημα της συναλλαγής προσδιορίζεται μεταξύ 300 εκατ. ευρώ έως 360 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείονται βελτιωτικές κινήσεις μετά την απόφαση για ένταξη της τιτλοποίησης στον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων. Το γεγονός ότι το ύψος των κρατικών εγγυήσεων προσδιορίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι στο ύψος αυτό θα είναι και το τμήμα των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που θα εκδοθούν. Οπως εξηγούν ωστόσο πηγές κοντά στη διαδικασία, η προσαρμογή της τιτλοποίησης στον «Ηρακλή» δεν μπορεί να αλλάξει το βασικό χαρακτηριστικό της συναλλαγής, που είναι η διάθεση του 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) σε επενδυτές, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό το υπόλοιπο τμήμα των ομολογιών θα δοθεί στους μετόχους της τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση της DG Comp, αλλά και το προσχέδιο του νομοσχεδίου για τον «Ηρακλή», για να μπορέσει μια τράπεζα να αξιοποιήσει τον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων θα πρέπει να έχει διαθέσει προηγουμένως το 50+1% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) σε επενδυτές έναντι ανταλλάγματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο προσχέδιο.

Βασικός όρος επίσης του «Ηρακλή» προκειμένου το Δημόσιο να παράσχει την κρατική εγγύηση, είναι οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης που θα εκδοθούν να φέρουν βαθμολογία BB-. Προκειμένου να καλύψει αυτή την προϋπόθεση η τράπεζα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήσει την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου Cairo από την DBRS για να «αποσπάσει» την απαιτούμενη βαθμολογία ΒΒ- που προβλέπει ο «Ηρακλής».

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text