Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πάουελ: Δεν είναι κατάλληλα για τις ΗΠΑ τα αρνητικά επιτόκια

Πάουελ: Δεν είναι κατάλληλα για τις ΗΠΑ τα αρνητικά επιτόκια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πάουελ: Δεν είναι κατάλληλα για τις ΗΠΑ τα αρνητικά επιτόκια

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν διακρίνει σημαντική ανάγκη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων μετά τις τρεις μειώσεις στις οποίες προχώρησε στο διάστημα Ιουλίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ.

"Θεωρούμε ότι η τρέχουσα στάση νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να συνεχίσει να θεωρείται κατάλληλη υπό την προϋπόθεση ότι τα εισερχόμενα στοιχεία για την οικονομία θα ευθυγραμμίζονται με το outlook μας για μέτρια οικονομική ανάπτυξη, ισχυρή αγορά εργασίας και σταθερό πληθωρισμό", δήλωσε ο Πάουελ στην ομιλία του ενώπιον της Κοινής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Κογκρέσου.

"Εάν, βεβαίως, προκύψουν εξελίξεις που θα προκαλέσουν σημαντική επαναξιολόγηση του outlook, τότε θα αντιδράσουμε αναλόγως", πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες η Fed μείωσε το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο εύρος του 1,5-1,75% προκειμένου να προστατέψει την οικονομία έναντι των κινδύνων μιας ραγδαίας επιβράδυνσης από τις εξασθενίζουσες επιχειρηματικές επενδύσεις και παγκόσμια ανάπτυξη.

Μετά από μερικούς αρκετά δραστήριους μήνες για τη νομισματική πολιτική, ο Πάουελ άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Οκτωβρίου ότι η κεντρική τράπεζα αισθάνεται άνετα με τη στάση αναμονής. Επανέλαβε το ίδιο μήνυμα την Τετάρτη, τονίζοντας όμως ότι η πορεία της Fed δεν είναι προκαθορισμένη.

Τα αρνητικά επιτόκια δεν θεωρούνται κατάλληλα

Ο Πάουελ ανέφερε εξάλλου πως η νέα τάξη πραγμάτων στην οικονομία είναι τα χαμηλότερα επιτόκια, ο χαμηλότερος πληθωρισμός και η χαμηλότερη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο.

Σε ομιλία του την Τρίτη, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άσκησε κριτική στην Fed για τη διατήρηση των επιτοκίων σε τόσο υψηλά επίπεδα και δήλωσε ότι ζηλεύει τα κράτη στην Ευρώπη που έχουν επιτόκια κάτω από το μηδέν.

Ερωτηθείς σχετικά ο Πάουελ είπε  ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν θεωρούνται κατάλληλα στο τρέχον περιβάλλον ανάπτυξης των ΗΠΑ. "Τα υπερβολικά χαμηλά και τα αρνητικά επιτόκια που βλέπουμε σε περιοχές του κόσμου δεν θα ήταν κατάλληλα για την οικονομία μας", είπε. Τα αρνητικά επιτόκια στο εξωτερικό εμφανίζονται όταν "η ανάπτυξη είναι χαμηλή και ο πληθωρισμός το ίδιο".

Για την ανάπτυξη, ο Πάουελ είπε ότι στόχος θα πρέπει να είναι να αναπτύσσεται η οικονομία ταχύτερα από το χρέος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed, η μετανάστευση είναι "κλειδί" για το μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης.

Για τον πληθωρισμό ανέφερε ότι ο κίνδυνος του χαμηλού πληθωρισμού είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο του υψηλού πληθωρισμού.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text