Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μια σαφή φάση δυναμικής επανεκκίνησης, σημειώνει ο ΣΕΒ στο Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας. Προς το παρόν, όμως, οι τάσεις που διαμορφώνονται παραμένουν μικτές. Παρά τη βελτίωση του μίγματος της οικονομικής πολιτικής μετά την πρόσφατη κυβερνητική αλλαγή, η διεθνής οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο έχουν αρχίσει να επιβραδύνονται. Επίσης, παρά την τεράστια άνοδο των επιχειρηματικών προσδοκιών και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, και παρά τη δραματική βελτίωση στην αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μια βαθμίδα από Β+ σε ΒΒ- από την Standard & Poor’s, η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας, αν και βελτιούμενες, δρουν ακόμη περιοριστικά (εδώ). Δείτε το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας εδώ.

Η τροχιά ριζικής αναβάθμισης στην οποία έχουν εισέλθει οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας,με αφορμή τα διαδοχικά ταξίδια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα και του προέδρου της Κίνας Σι Τζιπίνγκ στην Ελλάδα. Ο ελληνικός τουρισμός έχει εισέλθει στην εποχή του κινέζικου «δράκου». Σηματοδοτώντας ένα μεγάλο ασιατικό στοίχημα, το οποίο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αλλάξει το μέλλον του επιδρώντας καταλυτικά στο σύνολο της οικονομίας. Ένα στοίχημα το οποίο σε πρώτη φάση αφορά την Κίνα και σε δεύτερη την Ινδία. Τις δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη, οι οποίες διαθέτουν δύο από τις δυναμικότερες (εθνικές) μεσαίες τάξεις του κόσμου. (εδώ)

Νέες απώλειες υπέστησαν το 2018 τα μερίδια αγοράς των ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας στις βασικές χώρες προορισμού υπό τον ασφυκτικό ανταγωνισμό που ασκείται από τα αντίστοιχα τουρκικά προϊόντα. Αν και στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές τα ελληνικά ψάρια εξακολουθούν να κυριαρχούν, οι εξαγωγές τους προς Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία υποχώρησαν σε σύγκριση με το 2017, ενώ την ίδια ώρα οι εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακιού από την Τουρκία σημείωσαν σε αρκετές περιπτώσεις ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 70%. (εδώ)

Αύξηση 7,6% κατέγραψαν οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας στο πρώτο εξάμηνο, οι οποίες ανήλθαν σε 223 εκ. ευρώ. Ο κλάδος που κάποτε αριθμούσε δεκάδες εταιρείες έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια και οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά, ενώ οι ζημιές είναι το κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων ισολογισμών. Κάποιες εταιρείες έχουν επιχειρήσει να αλλάξουν την εικόνα των αποτελεσμάτων με νέες δραστηριότητες, κυρίως στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αρκετές από αυτές που έχουν μείνει στο χρηματιστήριο εξάγουν ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων. Η Κίνα είναι μία τεράστια αγορά και λίγες παραγγελίες θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του κλάδου. (εδώ)

Θετικά είναι τα μηνύματα που έλαβε η Bank of America για τις προοπτικές της Ελλάδας και των ελληνικών assets, από το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με τις τράπεζες, την κυβέρνηση, τους επίσημους πιστωτές, την Τράπεζα της Ελλάδος και αναλυτές. Όπως επισημαίνει, μετά τις εκλογές του Ιουλίου η ίδια είχε τονίσει πως η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τρεις κύριες προκλήσεις: την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων με την παράλληλα μείωση του φορολογικού βάρους, την αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των NPLs των τραπεζών και την ενίσχυση της ανάπτυξης. (εδώ)

Όπως ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας Jumbo κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων, η επέκταση της αλυσίδας στη Μυτιλήνη εντάσσεται το πλάνο ανάπτυξης στην Ελλάδα, το οποίο πλέον έχει κατεβάσει "ταχύτητα" καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη δικτύου στη Ρουμανία, από την οποία προέρχεται το 16% των εσόδων και το 20% των προ φόρων κερδών. Η Jumbo έχει την τελευταία 5ετία μεταβάλλει το επιχειρηματικό της μοντέλο, αλλαγή που έχει ήδη αποτυπωθεί στα ενισχυμένα οικονομικά αποτελέσματά της. (εδώ)

Μάχη με τον χρόνο για να λειτουργήσουν εκ νέου οι μηχανές της δίνει η χειμαζόμενη αλλαντοβιομηχανία Creta Farms. Η εταιρεία έχει καταφέρει να ανακτήσει από την αγορά περί το 1 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο θα της επιτρέψει να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τις μηχανές της, να αγοράσει πρώτες ύλες, να παράξει προϊόν, να τοποθετηθεί εκ νέου στο ράφι αλλά και να πληρώσει ένα μηνιάτικο στους εργαζομένους της. Την ίδια στιγμή πάντως η εκταμίευση των 4 εκατ. ευρώ από τις Τράπεζες, καθυστερεί, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες έχουν εγκρίνει τη χορήγηση ενδιάμεσης χρηματοδότησης στην αλλαντοβιομηχανία. (εδώ)

Τη διανομή προσωρινού μερίσματος μικτού ποσού 0,35 ευρώ ανά μετοχή έναντι του καταβλητέου μερίσματος χρήσης 2019 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Motor Oil κατά τη συνεδρίασή του στις 13 Νοεμβρίου. Κατά την ίδια συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο όρισε την ημερομηνία αποκοπής στις 10/12/2019, την ημερομηνία των δικαιούχων στις 11/12/2019 και την ημερομηνία καταβολής στις 17/12/20119. (εδώ)

Αύξηση στις πωλήσεις και τα EBITDA της Σαράντης περιμένει η Optima Bank η οποία επιβεβαιώνει σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη σύσταση "Accumulate" με τιμή στόχο τα 9 ευρώ.Ειδικότερα, για το εννεάμηνο, η Optima Bank περιμένει αύξηση των πωλήσεων κατά 8,4%  σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. (εδώ)

Η S&P Global Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Titan Cement Co. σε 'BB' από 'BB+' προηγουμένως, με σταθερό το outlook. Η υποβάθμιση, αναφέρει ο οίκος στην έκθεση του, αντανακλά την επιβράδυνση της ανάκαμψης της Titan το 2019, μετά την πιο αδύναμη από το αναμενόμενο επίδοση του περασμένου έτους. (εδώ)

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε στο τρίτο τρίμηνο, αποφεύγοντας μια ύφεση, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας. Αναλυτικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά το προσαρμοσμένο ποσοστό του 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το μέγεθος είναι καλύτερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για ύφεση 0,1%. Σε εποχικά προσαρμοσμένες τιμές βάσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5% σε ετήσια βάση στο γ' τρίμηνο, ευθυγραμμισμένο με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. (εδώ)

«Διαρκή επέκταση» της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο διάστημα προέβλεψε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των αγορών περί επικείμενης σοβαρής επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας. Η θετική επίδραση της πρόσφατης μείωσης επιτοκίων δανεισμού από τη Fed δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητή και η χαμηλή ανεργία ενισχύει την κατανάλωση των νοικοκυριών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν «αξιοπρόσεκτες απειλές», περιλαμβανομένων της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιπτώσεων που έχει ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ -Κίνας, «οι συνάδελφοί μου και εγώ βλέπουμε ως πιθανότερη τη συνεχή επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας». (εδώ)

Υψηλότερα διαμορφώθηκαν οι τιμές καταναλωτή τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,4% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, έναντι εκτιμήσεων για 0,3%. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,2% τον Οκτώβριο από τον Σεπτέμβριο, όπως αναμενόταν και από τους αναλυτές. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές καταναλωτή στον Οκτώβριο αυξήθηκαν 1,8%, υψηλότερα από την ετήσια αύξηση κατά 1,7% στους δύο προηγούμενους μήνες. (εδώ)

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που η Wall Street κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ένα κλίμα ευφορίας επικρατούσε στις αγορές διεθνώς, χάρη σε πληροφορίες ότι ΗΠΑ και Κίνα είναι πολύ κοντά στο να υπογράψουν τη λεγόμενη «Πρώτη Φάση» της εμπορικής συμφωνίας. Οι επενδυτές βιάστηκαν και πάλι. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις διαπραγματεύσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να έχουν κολλήσει και πάλι. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα δοθεί τέλος στον εμπορικό πόλεμο, που εδώ και 16 μήνες ανοίγει βαθιές πληγές στην παγκόσμια οικονομία. Το νέο μεγάλο αγκάθι, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, είναι τα αγροτικά προϊόντα. (εδώ)

Αισθητή και δη απροσδόκητη επιβράδυνση παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Οκτώβριο, σε μία απόδειξη ότι όσο και εάν στέλνονται θετικά μηνύματα από το Πεκίνο για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα του «πολέμου» των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Η αδύναμη ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, είχε ως αποτέλεσμα η βιομηχανική παραγωγή της χώρας να αυξηθεί μόλις 4,7% ύστερα από άνοδο 5,7% τον προηγούμενο και έναντι προβλέψεων ότι θα διατηρήσει αυτούς τους ρυθμούς. (εδώ)

Η Κίνα και οι ΗΠΑ πραγματοποιούν "εις βάθος" συζητήσεις για τη "φάση 1" της εμπορικής συμφωνίας και η κατάργηση δασμών είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας διευθέτησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Το πόσοι και ποιοι δασμοί θα καταργηθούν θα πρέπει να αντανακλά πλήρως τη σπουδαιότητα της "φάσης 1" της συμφωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκάο Φενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Η Κίνα έχει τονίσει πολλές φορές ότι ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε με τους πρόσθετους δασμούς και θα πρέπει να τερματιστεί με την άρση των πρόσθετων δασμών", δήλωσε ο Γκάο. (εδώ)

Μπορεί η εισβολή στη Συρία και οι διπλωματικές ακροβασίες του Ερντογάν να συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά κρίσιμη σημασία και γι' αυτά έχουν οι εξελίξεις στην τουρκική οικονομία. Ο παράγων οικονομία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής υποστήριξης της πολιτικής του Τούρκου προέδρου.Πολλοί είναι οι παράγοντες που οδήγησαν σε ύφεση την τουρκική οικονομία. Η απώλεια εμπιστοσύνης στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική προκάλεσε εκτεταμένη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έως τον Αύγουστο του 2018. Αυτό προκάλεσε άνοδο του πληθωρισμού και τελικά αύξηση των επιτοκίων και του εξωτερικού χρέους, το οποίο αντανακλά το επίπεδο δανεισμού σε ξένο νόμισμα. (εδώ)

Σε «αιχμηρές» δηλώσεις κατά των ΗΠΑ προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε την Τετάρτη ότι ελπίζει οι Αρχές των ΗΠΑ να απελάσουν τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν -ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια- στη χώρα του.Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε και την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Αρμενία, υπογραμμίζοντας ότι ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών. Ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ, σχολιάζοντας την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, πρόσθεσε ότι δημιουργεί μια «πολύ σοβαρή πρόκληση» για τις ΗΠΑ. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να επιλύσουν την κατάσταση. (εδώ)

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνεχάρη την Τζανίνε Άνιες, τη γερουσιάστρια που ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Έβο Μοράλες την Κυριακή, αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. (εδώ)

Την είσοδό της στη λιανική τραπεζική φέρεται να ετοιμάζει η Google, σύμφωνα με πηγές που φέρονται να γνωρίζουν τα σχέδια του τεχνολογικού γίγαντα. Ειδικότερα, η εταιρεία σχεδιάζει να προσφέρει από το 2020 λογαριασμούς όψεως, στην πιο τολμηρή έως τώρα κίνησή της να εισέλθει στον τομέα της λιανικής τραπεζικής, τη στιγμή που οι περισσότερες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου εστιάζουν στην παροχή πιστωτικών καρτών και στις πλατμόρφες πληρωμών. (εδώ)

Παγκοσμίως, μια τεράστια "στρατιά” νεοτραπεζών στοχεύει σε όλη τη γκάμα των καταναλωτών και μικρών επιχειρήσεων.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της McKinsey υπάρχουν 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις παγκοσμίως που προσφέρουν νέες και παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, έναντι 2.000 μόλις πριν από τρία χρόνια.Πίσω από αυτήν την έκρηξη, βρίσκονται οι νέες τεχνολογικές υποδομές που κάνουν την ίδρυση μιας νεοτράπεζας φθηνή και εύκολη, καθώς και μια αναδυόμενη γενιά πελατών που προτιμούν να διεκπεραιώνουν τα πάντα μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Έτσι, ενώ η ίδρυση μιας παραδοσιακής τράπεζας μπορεί να απαιτήσει χρόνια και αρκετά εκατομμύρια για νομικά και άλλα έξοδα, μια startup μπορεί μέσω μιας εφαρμογής να συνδεθεί με προϊόντα που παρέχουν οι παραδοσιακές τράπεζες και να ξεκινήσει τη λειτουργία της με αρχικό ελάχιστο κεφάλαιο ύψους 500.000 δολαρίων. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text