Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Πώληση 900 ακινήτων από τη Eurobank – Καταλύτης το mega deal για την αγορά

Πώληση 900 ακινήτων από τη Eurobank – Καταλύτης το mega deal για την αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώληση 900 ακινήτων από τη Eurobank – Καταλύτης το mega deal για την αγορά

Της Νένας Μαλλιάρα

Την αυλαία των μαζικών αγορών ακινήτων των τραπεζών από διεθνή εξειδικευμένα funds, ανοίγει η Eurobank, ολοκληρώνοντας την πώληση περίπου 900 ακινήτων.

Το mega deal εγκαινιάζει την ενεργητική διαχείριση την οποία θα ακολουθήσουν όλες οι τράπεζες προκειμένου να μειώσουν το στοκ των ακινήτων τους, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ανάλογες μαζικές πωλήσεις ακινήτων επεξεργάζονται, σε διαφορετικό στάδιο ετοιμότητας η καθεμία, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, η πώληση των 900 ακινήτων της Eurobank, αποτελεί το πρώτο ισχυρό δείγμα του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για τα ελληνικά ακίνητα, όχι πλέον σε μεμονωμένη βάση, αλλά μέσω αγορών "πακέτων" ακινήτων. Διαχείριση των ακινήτων των τραπεζών και ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον δρομολογούν εφεξής τις μεγάλες ανακατατάξεις στον χάρτη της εγχώριας αγοράς ακινήτων.

Τα τρία "πακέτα" ακινήτων του mega deal της Eurobank

Tο mega deal της Eurobank περιλαμβάνει τρεις συναλλαγές, οι δύο εκ των οποίων υπογράφηκαν τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και η τρίτη και εμβληματική αναμένεται να υπογραφεί αύριο, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Ειδικότερα, η Τράπεζα υπέγραψε την Δευτέρα:

- Την πώληση του χαρτοφυλακίου 180 εμπορικών ακινήτων, Opus, και

- Την πώληση του χαρτοφυλακίου 65 οικιστικών ακινήτων, Athens Residential, ενώ υπογράφει αύριο

- Την πώληση του χαρτοφυλακίου Star, 640 ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη συναλλαγή για το χαρτοφυλάκιο Star έχει τρέξει η Delfi Partners & Company, εταιρία Real Estate Asset Management & Workout, από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης χαρτοφυλακίων ακινήτων των τραπεζών, αλλά και θεσμικών επενδυτών στην ευρύτερη της Ελλάδας γεωγραφική περιοχή. Η Delfi Partners διαθέτει τη μόνη asset management πλατφόρμα για τη διάθεση ακινήτων μέσω δικτύου συνεργατών σε Ευρώπη, Β. Αφρική, Μ. Ανατολή και Ασία. Το χαρτοφυλάκιο Opus έτρεξε η Property Solutions και το Athens Residential μόνη της η Τράπεζα.

Τα χαρτοφυλάκια Opus και Athens Residential αγοράστηκαν από εταιρίες του επενδυτικού fund ακινήτων, Brook Lane που έχει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά (είχε αποκτήσει από την Alpha Bank τα ακίνητα που ανήκαν στην "Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική), και το οποίο, με την εξαγορά των δύο χαρτοφυλακίων της Eurobank, πραγματοποιεί την πρώτη αγορά μεγάλου "πακέτου" ακινήτων, εγκαθιδρύοντας την παρουσία του στην Ελλάδα.

Το χαρτοφυλάκιο Opus είναι αξίας 70 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει εμπορικά ακίνητα από πλειστηριασμούς, ιδιοχρησιμοποιούμενα τα οποία η Eurobank θα μισθώσει με τη μέθοδο sale & lease back, καθώς και καλά ακίνητα εισοδήματος, ήδη μισθωμένα. Το χαρτοφυλάκιο έχει διασπορά ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και λοιπή επικράτεια. Συγκεντρωμένο στην περιοχή της Αθήνας είναι το "πακέτο" ακινήτων Athens Residential, αξίας 7 εκατ. ευρώ.

Τα δύο χαρτοφυλάκια πουλήθηκαν με discount της τάξεως του 15% - 20%. Πρόκειται για μικρό discount, το οποίο είναι ενδεικτικό του αυξημένου ενδιαφέροντος των επενδυτών, οι οποίοι στρέφονται στα ελληνικά ακίνητα, αναζητώντας υψηλές αποδόσεις σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.

Το χαρτοφυλάκιο – "γίγας", Star

Η πώληση του "πακέτου" Star αναμένεται να γίνει σε private equity fund, με έδρα σε Λονδίνο και Μάλτα, το οποίο θα εγκαινιάσει την παρουσία του στην ελληνική αγορά, έχοντας ήδη μεγάλη παρουσία στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Σερβία).

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων Star περιλαμβάνει ακίνητα μικρότερης αξίας και εμπορευσιμότητας και είναι συνολικού ύψους 25 – 26 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες φέρουν το τίμημα για την εξαγορά του διαμορφώνεται με discount της τάξεως του 35%.

Σημειώνεται ότι η διαχείριση ακινήτων μικρής και μέσης αξίας θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες όσον αφορά τη διαχείριση του στοκ των ακινήτων τους (διευκρινίζεται ότι δεν γίνεται λόγος για ακίνητα που είναι συνδεδεμένα ως ενέχυρα με "κόκκινα" δάνεια, αλλά για ακίνητα τα οποία έχουν περιέλθει στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια). Η διάθεση του χαρτοφυλακίου Star της Eurobank συνιστά το πρώτο τεστ της αγοράς προς την κατεύθυνση αυτή, δίνοντας και στα επενδυτικά funds που προσβλέπουν σε πιο μακροχρόνιες αποδόσεις από το ελληνικό real estate τη δυνατότητα να ανοίξουν πλατφόρμα διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα. Παράλληλα δε, θα διευκολύνει και τα fundsπου ενδιαφέρονται για την αγορά εξασφαλισμένων NPLs να αποκτήσουν εικόνα του πώς δουλεύει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας έτσι μεγαλύτερη συμμετοχή τους στις προσεχείς πωλήσεις "κόκκινων" δανείων.

Οι μεταβιβάσεις των ακινήτων των τριών χαρτοφυλακίων της Eurobank αναμένεται να γίνουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text