Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η Κίνα ρίχνει 29 δισ. δολάρια στις τράπεζες

Η Κίνα ρίχνει 29 δισ. δολάρια στις τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας πρόσθεσε απροσδόκητα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα την Παρασκευή για να βοηθήσει τις τράπεζες εν μέσω της φορολογικής περιόδου, μια κίνηση την οποία οι αναλυτές είδαν ως ένα σημάδι ότι τα μεγάλης κλίμακας μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας είναι απίθανα στο εγγύς μέλλον.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) προσέφερε δάνεια ενός έτους ύψους 200 δισ. γιουάν (29 δισ. δολαρίων) στις τράπεζες την Παρασκευή. Διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο 3,25%, παρουσιάζοντας συγκράτηση στη νομισματική πολιτική μετά από τα χειρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας. Η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε «εύλογο, επαρκές» επίπεδο, καθώς η κίνηση αυτή αντισταθμίζει την ανάγκη των εταιρειών για χρηματοδότηση για την πληρωμή φόρων, ανέφερε η PBOC σε δήλωση.

Η κεντρική τράπεζα επίσης απελευθέρωσε άλλα 40 δισεκατομμύρια γιουάν την ίδια μέρα, καθώς η προαναγγελθείσα μείωση των συντελεστών των αποθεματικών των τραπεζών τέθηκε σε ισχύ, ανεβάζοντας τη συνολική ένεση ρευστότητας στα 240 δισεκατομμύρια γιουάν. Οι αρχές έχουν αποφύγει να προσθέσουν ρευστό μέσω πράξεων ανοικτής αγοράς εδώ και 15 συνεχόμενες ημέρες, επικαλούμενες την άφθονη ρευστότητα.

Η μετριοπαθής ένεση υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στον περιορισμό της νομισματικής χαλάρωσης, ακόμη και ενώ η οικονομία επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο λόγω των ασθενών επενδύσεων και ζήτησης. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αυτή την εβδομάδα χαλάρωσαν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για επενδύσεις σε έργα υποδομής, ένα άλλο σταδιακό μέτρο που αποσκοπεί στην υποστήριξη της παραγωγής.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η PBOC μείωσε το κόστος χρηματοδότησης ενός έτους για τις τράπεζες για πρώτη φορά από το 2016, επιδιώκοντας να ηρεμήσει τις αγορές που ήταν νευρικές εν μέσω μιας απότομης πτώσης στα κρατικά ομόλογα και μιας επιβράδυνσης της οικονομίας.

«Είναι άλλη μια πράξη περιθωριακής χαλάρωσης, καθώς η ρευστότητα που απορροφάται από την περικοπή των συντελεστών των αποθεματικών μπορεί να μην είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια των φορολογικών πληρωμών», δήλωσε ο Peiqian Liu, οικονομολόγος για την Κίνα της Natwest Markets στη Σιγκαπούρη.

Ο Liu επεσήμανε επίσης ότι η PBOC τείνει να διεξάγει μεσοπρόθεσμες δανειοδοτικές πράξεις γύρω στα μέσα του μήνα από τον Ιούλιο, πριν από την ανακοίνωση του βασικού δανειακού επιτοκίου, το de facto επιτόκιο αναφοράς για τα νέα δάνεια των τραπεζών. Η δράση στα μέσα του μήνα θα μπορούσε να γίνει «τακτική» στο μέλλον, καθώς η PBOC τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο για να ωθήσει το βασικό δανειακό επιτόκιο προς τα κάτω, είπε.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Κίνας μειώθηκε κατά 1 μονάδα βάσης στο 3,24%, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite Index έκλεισε κατά 0,6% χαμηλότερα.

Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg

«Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης μπορεί να αποτελεί άλλο ένα κίνητρο για την κίνηση της PBOC – η πτώση της συνολικής κοινωνικής χρηματοδότησης τον Οκτώβριο ήταν πολύ πέρα ​​από την τυπική εποχική υποχώρηση. Η PBOC μπορεί να θέλει να προσφέρει πιο μακροπρόθεσμες πιστώσεις στις τράπεζες για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης».

– David Qu, Bloomberg Economics

«Δεν νομίζω ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα», δήλωσε ο Stephen Chiu, αναλυτής Asia FX & Rates του Bloomberg Intelligence. «Έχουν πάντα το βλέμμα τους στη συγκράτηση των οικονομικών κινδύνων, οπότε θα είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν κάνουν χαλάρωση».

Πηγή: www.mononews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text