Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Global X, διεθνής εταιρεία επενδύσεων στον κλάδο των χρηματιστηριακών διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) –η οποία διαχειρίζεται και το ελληνικό ETF, GREK– επισημαίνει, η Ελλάδα αποτελεί μια σπάνια «ευχάριστη νότα» στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή, με τη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την ενδυνάμωση των τραπεζών και την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» να καθιστούν τους επενδυτές όλο και περισσότερο θετικούς για τις προοπτικές της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της χώρας.Με κέρδη κοντά στο 40% από τις αρχές του έτους, το ελληνικό ETF GREK, όπως τονίζει, αποδεικνύει ξεκάθαρα την αυξανόμενη αισιοδοξία για μια οικονομία που είχε «χτυπηθεί» έντονα τα τελευταία χρόνια. (εδώ)

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Ζάεφ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του και ευρύτερα των Δυτικών Βαλκανίων, υπό το πρίσμα και των εξελίξεων στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις. Ο κ. Ζάεφ είπε πως εκτιμά ιδιαίτερα τη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο προς τη χώρα του όσο και προς την Αλβανία. (εδώ)

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης δρομολογεί μεταξύ άλλων νέο θεσμικό πλαίσιο για περιφερειακά λιμάνια, ακτοπλοΐα και θαλάσσιο τουρισμό. «Για τα λιμάνια ήδη έχουμε κάνει μια πρώτη επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων λιμανιών. Τους έχω ζητήσει να μου παρουσιάσουν όλα τα πιθανά μοντέλα αξιοποίησης, αυτό θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο και σύντομα θα δρομολογηθούν εξελίξεις. Αφού παρουσιαστεί η συγκεκριμένη μελέτη, θα προχωρήσουμε σε οικονομοτεχνικές μελέτες και το τρίτο στάδιο θα είναι ο διεθνής διαγωνισμός. Μέσα στο 2020 θα αρχίσει η αξιοποίησή τους», σημείωσε χθες ο υπουργός σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ακτή Βασιλειάδη. (εδώ)

ΗΠΑ και Ελλάδα επιδιώκουν ακόμη στενότερη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και του εμπορίου, ώστε η σχέση των δύο χωρών να περάσει σε ένα νέο επίπεδο, ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2019, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.«Η ενεργειακή συνεργασία είναι ένα από τα πραγματικά φωτεινά σημεία των σχέσεων ΗΠΑ- Ελλάδας» τόνισε ο κ. Πάιατ. (εδώ)

Ήπια εξασθένιση κατέγραψε τον Οκτώβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 105,3 μονάδες (από 106,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο), επίπεδο ωστόσο υψηλότερο από το αντίστοιχο περσινό (98,9 μονάδες). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, η ήπια υποχώρηση των προσδοκιών στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μετριάστηκε η μετεκλογική ευφορία, αν και ο δείκτης είναι σε υψηλότερα επίπεδα από ότι το προηγούμενο έτος. (εδώ)

Σημαντική άνοδο κατά 37,6% κατέγραψαν τα κέρδη προ φόρων της Revoil το εννεάμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κλείνοντας στα € 1,94 εκατ. έναντι € 1,41 εκατ. το 2018. Οι πωλήσεις της Εταιρίας ανήλθαν στα € 508,39 εκατ. το εννεάμηνο του 2019 από € 518,15 εκατ. το εννεάμηνο του 2018 παρουσιάζοντας οριακή μείωση κατά 1,88% λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών των καυσίμων (τους τελευταίους μήνες του εννιαμήνου), καθώς οι πωλούμενοι όγκοι κινήθηκαν οριακά υψηλότερα.Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα €7,41 εκατ. τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 έναντι €6,10 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 21,5%. (εδώ)

"Άμεσος στόχος των ΕΛΠΕ είναι η δημιουργία ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου ήδη διαθέτουμε 600 Mw σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με βραχυπρόθεσμο στόχο τα 300 Mw εγκατεστημένης ισχύος, κυρίως από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα". Αυτό ανέφερε στο 5ο workshop AmChamGr Youth Talks, που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. (εδώ)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ο Όμιλος Σαράντη, σημείωσε αύξηση 17% στα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), με το ποσό να διαμορφώνεται στα 35,41 εκατ. ευρώ από €30,32 εκ. και το περιθώριο EBIΤDA διαμορφώθηκε στα 13,27% το εννεάμηνο του 2019, από 12,39% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παράλληλα παρατηρήθηκε επιτάχυνση στις πωλήσεις του Ομίλου που ανήλθαν σε €266,82 εκ. από € 244,77 εκ. το εννεάμηνο του 2018, αυξημένες κατά 9,01%. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην βελτίωση των πωλήσεων στην Ελλάδα, η οποία ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες της διοίκησης, σε συνδυασμό με την θετική επίδοση των Ξένων Χωρών του Ομίλου. (εδώ)

Σε νέα ρότα κινούνται οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τον όμιλο Μαρινάκη για την Forthnet. Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, στο τραπέζι των συζητήσεων δεν βρίσκεται πλέον η εξαγορά των μετοχών της Forthnet, που ελέγχονται από τις τράπεζες, αλλά μόνο των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιών.Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική διαφοροποίηση του αρχικού σεναρίου εξαγοράς του τηλεπικοινωνιακού ομίλου και κύρια συνέπειά της θα είναι ότι ο όμιλος Μαρινάκη δεν θα ανεβάσει το ποσοστό συμμετοχής του στην Forthnet πέραν του ορίου της καταστατικής μειοψηφίας (1/3 του μετοχικού κεφαλαίου) και, έτσι, δεν θα έχει την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης για τις μετοχές μειοψηφίας. (εδώ)

Έντεκα χρόνια μετά την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά, η εταιρεία πληροφορικής Epsilon Net δρομολογεί τις διαδικασίες για τη μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σήμερα είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να εγκριθεί η πρόταση του ΔΣ προς τους μετόχους. Η πρόταση αφορά την πραγματοποίηση αύξησης κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί με καταβολή μετρητών και την έκδοση νέων κοινών, μετά ψήφου, ονομαστικών μετοχών, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων της εταιρείας. Όπως σημειώνεται, θα ζητηθεί η διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από την Εναλλακτική Αγορά και η εισαγωγή τους στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. (εδώ)

Μόλις προχωρήσει ο διαχωρισμός των κόκκινων δανείων από τον κορμό των τραπεζών, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες θα είναι η αύξηση των εσόδων και της οργανικής κερδοφορίας τους, οι οποίες είναι δύσκολες σε περιβάλλον που η πραγματική Οικονομία δεν έχει πάρει ακόμη μπρος, εκτίμησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας χθες στο NPL Summit 2019 με θέμα "Κόκκινα Δάνεια – Ανοίγματα, Πλατφόρμα Οικονομικής Ανάπτυξης". Αναφορικά με τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, ο κ. Καλαντώνης ανέφερε ότι θα προσθέσουν τεχνογνωσία και ευελιξία για τη μείωση των NPLs, ενώ θα λειτουργήσουν υπό το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο της ΤτΕ και κατόπιν συγκεκριμένων οδηγιών από τις τράπεζες ή τα funds που θα αγοράσουν κόκκινα δάνεια. (εδώ)

Υπέρβαση του ποσού των 9 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων (πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως θα φτάσουν στα 12 δισ.) που προορίζονται για τη λειτουργία του ελληνικού APS "Ηρακλής", δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής των τραπεζών στο σχήμα.Το σχέδιο νόμου για τον "Ηρακλή" αποστέλλεται σήμερα από την κυβέρνηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp), επιζητώντας να λάβει, όσο πιο άμεσα γίνεται, το πράσινο φως για να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του έτους. Παράλληλα, draft του νομοσχεδίου θα σταλεί στην ΕΚΤ, στον SSM και στον ESM. (εδώ)

Το παιχνίδι των παρατάσεων στο Brexit ενδεχομένως να στοιχίσει ακριβά σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αυστραλία έχει ήδη έχει προσφύγει στον ΠΟΕ ζητώντας αποζημίωση τόσο από το Λονδίνο όσο και από τους 27, ενώ συνολικά δεκαπέντε χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Νέα Ζηλανδία, ετοιμάζονται να καταθέσουν ανάλογα «παράπονα» στο διεθνή οργανισμό. (εδώ)

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θα πάψει να χρηματοδοτεί νέα έργα που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα — μη εξαιρουμένου του φυσικού αερίου — από το 2022, απόφαση που επαινείται για τη συμβολή της στις προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.Η ΕΤΕπ θα θέσει σε εφαρμογή στα τέλη του 2021 έναν κανόνα «αποδοτικότητας», δηλαδή ένα όριο εκπομπών 250 γραμμαρίων CO2 ανά κιλοβατώρα, προς τον οποίο θα πρέπει να συμμορφώνονται όλα τα μελλοντικά έργα ώστε να εγκρίνεται η χρηματοδότησή τους. (εδώ)

Πλεόνασμα €18,7 δισ. κατέγραψε η Ευρωζώνη στο εμπορικό της ισοζύγιο τον Σεπτέμβριο.Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης ανήλθαν σε €196,2 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2019, αυξημένες κατά 5,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2018 (€186,5 δισ.) Οι εισαγωγές της Ευρωζώνης, στο μεταξύ, διαμορφώθηκαν σε €177,6 δισ. εμφανίζοντας αύξηση 2,1% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2018 (€173,9 δισ.). (εδώ)

Στο 0,7% επιβράδυνε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, από 0,8% τον προηγούμενο μήνα. Ένα χρόνο νωρίτερα ο πληθωρισμός ήταν στο 2,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.Σε επίπεδο Ε.Ε. οι χαμηλότεροι ετήσιοι ρυθμοί καταγράφηκαν σε Κύπρο (-0,5%), Ελλάδα -0,3%) και Πορτογαλία (-0,1%), ενώ οι υψηλότεροι σε Ρουμανία (3,2%), Ουγγαρία (3,0%) και Σλοβακία (2,9%). (εδώ)

Ο εμπορικός πόλεμος και η αβεβαιότητα που προκαλεί δεν πλήττουν μόνο τη γερμανική οικονομία αλλά και ακόμη δύο μεγάλες εξαγωγικές οικονομίες, την κινεζική και την ιαπωνική. Στην Κίνα, βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις και επενδύσεις διαμορφώθηκαν πολύ χαμηλότερα από το προβλεπόμενο, υποδηλώνοντας επιβράδυνση της οικονομίας, ενώ στην Ιαπωνία η οικονομία ήταν σχεδόν στάσιμη το τρίτο τρίμηνο.Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο στο 4,7% σε ετήσια βάση, από 5,8% τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ιαπωνία ο ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο 1,8%. (εδώ)

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έγιναν σε πόλεις της Χιλής χθες Πέμπτη, ενώ η κυβέρνηση συνέχιζε να επεξεργάζεται την πρότασή της για την αναθεώρηση του Συντάγματος - που αποτελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990) - με την ελπίδα ότι έτσι θα βάλει τέλος στις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις ταραχές που οδεύουν να συμπληρώσουν έναν μήνα.  Έπειτα από διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκεσαν πολλές ώρες στο κοινοβούλιο, ο κυβερνητικός συνασπισμός και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν «Συμφωνία για την κοινωνική ειρήνη και το νέο Σύνταγμα». (εδώ)

Προκαλεί σε στεριά και θάλασσα η Τουρκία, επιδιώκοντας να βάλει πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει της τριμερούς συνάντησης του Βερολίνου. Η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ κλιμακώνεται, ενώ την ίδια ώρα ο λεγόμενος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί με δηλώσεις του για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Οι διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία επισημαίνουν ότι στο διάστημα μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, η Άγκυρα θα κλιμακώσει τις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώκοντας την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς.Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων ξεκίνησε από το απόγευμα της Τετάρτης στέλνοντας το γεωτρύπανο "Πορθητής" στ’ ανατολικά της Κύπρου, ενώ χθες έστειλε και το σεισμογραφικό "Orouc Reis" δυτικά. Παραμένουν στα νότια τόσο το γεωτρύπανο "Yavuz", όσο και το σεισμογραφικό "Barbaros". (εδώ)

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή πετρελαίου από χώρες εκτός OPEC το 2020, αναμένοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη. Αναλυτικότερα, η ΙΕΑ αναμένει ότι η παραγωγή των χωρών εκτός OPEC θα αυξηθεί στα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια το επόμενο έτος, από 2,2 εκατομμύρια βαρέλια που ανέμενε προηγουμένως. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text