Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Αισιοδοξία Euroxx για άνοδο των τραπεζικών μετοχών

Αισιοδοξία Euroxx για άνοδο των τραπεζικών μετοχών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αισιοδοξία Euroxx για άνοδο των τραπεζικών μετοχών

Αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών συστημικών τραπεζών δηλώνει η Euroxx Securities σε νέα έκθεσή της, επισημαίνοντας ότι οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι δύσκολοι αλλά επιτεύξιμοι, ενώ «βλέπει» περιθώριο ανόδου 18%-35% για τις μετοχές τους.

Οπως τονίζει η χρηματιστηριακή εταιρεία, υπάρχουν πολλοί θετικοί καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες όπως: 1) το θετικό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, 2) οι προσδοκίες για συστημική λύση για τη μείωση των NPEs (σχέδιο «Ηρακλής»), 3) η συνεχιζόμενη μείωση στα κόστη, 4) η ανάκαμψη στη δημιουργία προμηθειών, 5) η βελτίωση της αγοράς ακινήτων, 6) οι προσδοκίες για υψηλότερη ρευστότητα μετά την πλήρη άρση των capital controls και 7) οι χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που στηρίζουν τις αποτιμήσεις.

Παράλληλα επισημαίνει ότι το προφίλ ρευστότητας των τραπεζών έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά τον μηδενισμό του ELA και τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα, ενώ οι κεφαλαιακές τους θέσεις είναι ισχυρές. Αν και ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 15,8% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου του 14,3%, ωστόσο το υψηλό ποσοστό των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων υπονομεύει την ποιότητα του κεφαλαίου. Το επόμενο διάστημα, η Euroxx εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε περαιτέρω εκδόσεις τίτλων Tier ΙΙ για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση προκειμένου να υποστηρίξουν τους στόχους μείωσης των NPEs.

Σε ό,τι αφορά αυτούς τους στόχους, η Euroxx εκτιμά πως είναι δύσκολοι αλλά εφικτοί. Το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να διευκολύνει την πιο αποτελεσματική διαχείριση των NPEs και NPLs, η οποία, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα και την τεχνογνωσία των τραπεζών στην εσωτερική διαχείριση των επισφαλών δανείων, θα συμβάλει στην ταχύτερη μείωση των NPEs, κάτι το οποίο είναι ο βασικός μοχλός για τη βελτίωση της κερδοφορίας.Ετσι, αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του 2019 κατά 17% κυρίως χάρη στα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Παράλληλα μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2020-2021 κατά 6%-13%, λόγω των χαμηλότερων προσδοκιών αύξησης των εσόδων από προμήθειες και των υψηλότερων προβλέψεων λόγω της επιτάχυνσης της μείωσης των NPEs  και προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα αυξηθούν στα 714 εκατ. ευρώ το 2019 (από 609 εκατ. που προέβλεπε πριν), στα 855 εκατ. ευρώ το 2020 (από 905 εκατ. ευρώ πριν) και στο 1,033 δισ. ευρώ το 2021 (από 1,181 δισ. ευρώ πριν).

Οι τιμές-στόχοι

Η Εθνική και η Eurobank παραμένουν οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx και δίνει τιμή-στόχο τα 3,80 ευρώ (από 3 ευρώ πριν) και το 1,30 ευρώ (από 1,10 ευρώ πριν), αντίστοιχα, βλέποντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 24% και του 35%. Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 2,30 ευρώ (από 2 ευρώ πριν) και το περιθώριο ανόδου στο 19%, ενώ για την Πειραιώς στα 3,60 ευρώ (από 3,30 ευρώ πριν), με περιθώριο ανόδου 18%.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text