Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Η λύση του "γρίφου" για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στον κυβερνητικό ορίζοντα

Η λύση του "γρίφου" για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στον κυβερνητικό ορίζοντα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η λύση του "γρίφου" για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στον κυβερνητικό ορίζοντα

Tου Δημήτρη Γκάτσιου

Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στα κορυφαία θέματα των συζητήσεων.

Τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την ειρηνική ολοκλήρωση της πορείας προς την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με την οποία κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, το "γαλάζιο" οικοσύστημα στρέφει το βλέμμα του στη διαχείριση των θεμάτων-αιχμή της ατζέντας.

Εν αναμονή, δε, της ανακοίνωσης των τελικών αποφάσεων που σχετίζονται με την από εδώ και πέρα στρατηγική, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται ότι θα έχει συζήτηση επί του ζητήματος και με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, στο πλαίσιο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στις δύο το μεσημέρι, με κύριο αντικείμενο την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Το πλέγμα των δράσεων που θα αναπτυχθούν στοχεύει ευθέως να τεθούν ισχυρά αναχώματα στην περαιτέρω διόγκωση του προβλήματος, τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν, σε όλους τους τόνους, ότι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου θα γίνει πράξη, πάντα υπό το πρίσμα της ενημέρωσης και της συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα.

Στο δια ταύτα, πάντως, το όλο θέμα παραμένει κομβικό. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι η δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει άμεσα το κυβερνητικό "στρατόπεδο", καθώς πρόκειται για μία κολοσσιαία σε χαρακτηριστικά επιχείρηση, με το πλάνο που θα έρθει στο προσκήνιο να περιλαμβάνει ένα τετράγωνο κινήσεων. Ποιες θα είναι αυτές:

- Η φύλαξη των συνόρων

- Η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων

- Η ολοκλήρωση της γεωγραφικής κατανομής των προσφύγων, πάντα με την επισήμανση του 1% ανά περιφέρεια και με τον κομβικό αστερίσκο ότι ήδη επιβαρυμένες περιοχές δεν θα επιβαρυνθούν άλλο.

- Η επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο

Την ίδια στιγμή, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει ότι επιδιώκει φυγή προς τα εμπρός, μέσω των θετικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί ή αναμένεται να ψηφιστούν, με αιχμή το φορολογικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που, όπως τονίζουν στελέχη, δίνει ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διευκολύνει την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και στοχεύει στην ανόρθωση της μεσαίας τάξης, μέσα από την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής.

Όχημα το νέο φορολογικό

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν ότι η εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας και η κατάκτηση της αυτοδυναμίας οφείλεται (σε μεγάλο βαθμό) στο γεγονός ότι το "γαλάζιο" οικοσύστημα κατόρθωσε να προσελκύσει τις προσδοκίες της μεσαίας τάξης.

Προσδοκίες που έγιναν εμφατικές, όπως σχολιάζουν, μετά την εφαρμογή της "ταξικής πολιτικής" από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ως αποτύπωμα την υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων, προκειμένου η Κουμουνδούρου να "αγοράσει" εκλογική πελατεία, δίνοντας επιδόματα σε διάφορες ομάδες.

"Στις 7 Ιουλίου, οι πολίτες στήριξαν την ανάγκη πολιτικής αλλαγής  με μείωση των φόρων και των παράλογων εισφορών, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως, για να εξασφαλίσει την πολιτική κυριαρχία που επιδιώκει, απαραίτητος όρος είναι η διατήρηση και η ενίσχυση των ερεισμάτων του στη συγκεκριμένη οικονομική και κοινωνική κατηγορία", σχολιάζουν πηγές.

Τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας εγκλωβίζονται, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, στις "παιδικές ασθένειες της Κουμουνδούρου" και "στις εποχές του 4%", το βλέμμα των "γαλάζιων" παραμένει σταθερά προσηλωμένο στη στήριξη της μεσαίας τάξης. Και το νέο φορολογικό που έρχεται προς ψήφιση αποτυπώνει το διαυγές "θέλω" της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

"Σε λίγες ημέρες θα είναι πραγματικότητα και το νέο φορολογικό μας σύστημα. Ένα σύστημα που το προσδιορίζουν τρία ρήματα: Ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες από βάρη που τις καθήλωναν. Κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα. Και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, επεκτείνοντας δραστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές", επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text