Αρχική | Οικονομία | Νέο τοπίο στην αγορά κόκκινων δανείων

Νέο τοπίο στην αγορά κόκκινων δανείων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέο τοπίο στην αγορά κόκκινων δανείων

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αποτελεί η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τον σουηδικό όμιλο Intrum. Με χαρτοφυλάκιο ύψους 27 δισ. ευρώ, η Intrum Hellas είναι η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων αυτού του μεγέθους στην Ελλάδα, φιλοδοξώντας να αλλάξει την εγχώρια αγορά κόκκινων δανείων, δίνοντας λύσεις που θα ωφελήσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις και εντέλει την οικονομία, όπως εκτιμούν οι επικεφαλής των δύο ομίλων.

Μιλώντας στην «Κ», ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ιntrum Μάικλ Ερικσον δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία που ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ για το μέγεθός της και εκτιμούν ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς, που βελτιώνει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ταυτόχρονα ενισχύει την αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και για τον όμιλο Intrum, ο οποίος μέσω της Intrum Hellas εισήλθε δυναμικά σε μια νέα, αναπτυσσόμενη αγορά, με ευρύτατες προοπτικές.

Οπως αναφέρουν οι κ. Μεγάλου και Ερικσον, θετικά νέα προκύπτουν και για τους δανειολήπτες. Η Intrum με τα 100 χρόνια ιστορίας, την τεχνογνωσία και τη χρήση σύγχρονων μεθόδων, θα δώσει λύσεις στα μέτρα τους με βάση το προφίλ και τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Intrum ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο, μόλις 4,5 μήνες από την ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ο Χρήστος Μεγάλου, θυμίζοντας ότι η ανάλογη σε μέγεθος και αριθμό εργαζομένων συμφωνία της Intrum με την ιταλική Intesa χρειάστηκε τον διπλάσιο χρόνο. «Τα καταφέραμε γιατί και οι δύο πλευρές ήταν προσηλωμένες στον στόχο. Επιδιώξαμε να ολοκληρώσουμε ταχύτατα τις διαδικασίες και να περάσουμε στην παραγωγή έργου», σημειώνει ο κ. Ερικσον.

«Με τη συμφωνία επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση και αποδοτικότερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας, στο πρότυπο αντίστοιχων σχημάτων που ήδη λειτουργούν σε χώρες με υψηλό απόθεμα NPEs στην Ευρώπη», προσθέτει ο ίδιος και επισημαίνει ότι «ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς διακρατεί όλα τα οφέλη από την ανακτησιμότητα του χαρτοφυλακίου προς διαχείριση, καθώς τα δάνεια που θα διαχειριστεί η Intrum Hellas παραμένουν στον ισολογισμό της. Παράλληλα, η τράπεζα κατέχει ποσοστό συμμετοχής 20% στην Intrum Hellas, δηλαδή σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στην Ευρώπη, με θετικές προοπτικές ανάπτυξης εργασιών», συμπληρώνει.

Οπως σημειώνει ο Μάικλ Ερικσον, η Intrum είχε ήδη κάνει την είσοδό της στην ελληνική αγορά με την απόκτηση χαρτοφυλακίων δανείων που πούλησαν οι τράπεζες και τα οποία θα περάσουν και αυτά στην εσωτερική διαχείριση της Intrum. «Είμαστε υπερήφανοι για την Intrum στην Ελλάδα και τους ανθρώπους της που προέρχονται από την Τράπεζα Πειραιώς. Είμαστε εδώ για να μείνουμε, σε μια αγορά που αναπτύσσεται. Μπορεί οι τράπεζες να βγάζουν από τους ισολογισμούς τους τα προβληματικά δάνεια, αλλά αυτά παραμένουν εδώ και χρειάζονται διαχείριση. Αρα, για εμάς η αγορά είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 75 δισ. ευρώ NPEs που βρίσκονται σήμερα στους ισολογισμούς των τραπεζών. Σε αυτά προστίθενται τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη αγοραστεί από funds και βρίσκονται υπό διαχείριση», προσθέτει.

H Intrum, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, «είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης πιστώσεων με παρουσία σε 24 χώρες της Ευρώπης και μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις στις αγορές όπου δραστηριοποιείται». «Με τη συνέπεια στην υπεραπόδοση που επιτυγχάνει η Intrum στις αγορές που δραστηριοποιείται, θα ενισχυθεί σημαντικά τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και η αποδοτικότητα διαχείρισης για τη μείωση των προβληματικών δανείων της Πειραιώς και, υπό αυτό το πρίσμα, ενισχύονται οι προοπτικές ανάκτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, διευκολύνοντας την επίτευξη αλλά και την πιθανή υπέρβαση των στόχων που έχει θέσει η τράπεζα για μείωση των NPEs έναντι του SSM», συμπληρώνει ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Μεγάλου εκτιμά ότι μια υπεραπόδοση της τάξης του 10%, σε σχέση με τους στόχους που έχει δεσμευθεί να πετύχει η Πειραιώς στον SSM μέχρι το 2021,  μπορεί να μεταφραστεί σε θετική επίπτωση της τάξης των 35-40 μονάδων βάσης στα κεφάλαια της τράπεζας.

Στο ερώτημα τι περισσότερο μπορεί να κάνει η Intrum σε σχέση με την αποτελεσματική, όπως υποστηρίζουν και οι δύο πλευρές, μονάδα ανακτήσεων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς που απέκτησε ο σουηδικός όμιλος, οι κ. Μεγάλου και Ερικσον απαντούν κατ’ αρχάς ότι «το ύψος της επένδυσης στη μονάδα της τράπεζας, η αποτίμηση της οποίας ανήλθε σε 410 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της κοινής εταιρείας, που θα προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στην αγορά». Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμούν ότι «όταν σε αυτή τη βάση προστεθεί η τεχνογνωσία της Intrum, οι δυνατότητες θα πολλαπλασιαστούν».

Οπως σημειώνει ο επικεφαλής του σουηδικού ομίλου, η Intrum έχει αναπτύξει πρακτικές και τεχνολογία που της επιτρέπουν να βλέπει μακροπρόθεσμα τους πελάτες της και τις οικονομίες στις οποίες δραστηριοποιείται. «Για εμάς τα data είναι ένα βασικό στοιχείο και δίνουμε μεγάλη σημασία στην ανάλυση», επισημαίνει, προσθέτοντας με σημασία ότι «με 100 χρόνια εμπειρίας, ξέρουμε λίγο καλύτερα». O κ. Ερικσον αναφέρεται ενδεικτικά στην ισορροπία που κρατάει η εταιρεία μεταξύ των διαθέσιμων πόρων και των δυνατοτήτων είσπραξης, στην έμφαση που δίνεται στους φιλικούς διακανονισμούς που προκύπτουν ως αποτέλεσμα ειλικρινούς συνεργασίας με τον οφειλέτη και στην αξιοποίηση των δεδομένων με τρόπο που να προσφέρονται λύσεις βιώσιμες και στα μέτρα του δανειολήπτη.

Στόχος της Ιntrum Hellas, η αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής»

Η Ιntrum Hellas φιλοδοξεί να έχει έναν σημαντικό ρόλο στην αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων και μέσω του σχεδίου «Ηρακλής». Οπως αναφέρει ο κ. Ερικσον, ο μηχανισμός APS του υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 30 δισ. ευρώ, σε πρώτη φάση, προβλέπει την ύπαρξη ανεξάρτητων εταιρειών διαχείρισης (servicers). Το γεγονός ότι η Intrum Hellas είναι ανεξάρτητος διαχειριστής μεγάλου μεγέθους αποτελεί «πλεονέκτημα όσο αφορά την αξιολόγηση (rating) των εκδόσεων», σύμφωνα με τους κ. Μεγάλου και Ερικσον. «Οι εκδόσεις μεγάλου ύψους προϋποθέτουν και σημαντικές υποδομές των διαχειριστών που θα αναλάβουν να τις τρέξουν», σημειώνουν οι ίδιοι.

Οσον αφορά το σχέδιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχε υποβάλει η Τράπεζα Πειραιώς στις εποπτικές αρχές τον Μάρτιο 2019, αυτό προβλέπει, όπως αναφέρει ο κ. Μεγάλου, μη οργανική μείωση των NPEs της τάξης των 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. ευρώ θα υλοποιηθούν μέσω τιτλοποιήσεων.

«Συνολικά, μαζί με την οργανική μείωση, τα NPEs της τράπεζας θα μειωθούν κατά 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021».

Η μείωση αυτή σχεδιάζεται να γίνει και με την αξιοποίηση του μηχανισμού APS του υπουργείου Οικονομικών. «Η Τράπεζα Πειραιώς θα αξιοποιήσει τον μηχανισμό APS μόλις αυτός γίνει διαθέσιμος και αξιολογηθούν οι τελικοί όροι. Η ύπαρξη συστημικής λύσης για τα NPEs είναι εξαιρετικά θετική για την τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα γενικότερα. Προϋποθέσεις που συντελούν στην επιτυχή αξιοποίηση του APS είναι το διαχειρίσιμο κόστος των εγγυήσεων, η μηδενική επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας, ως αποτέλεσμα του senior tranche που θα καλύπτεται από εγγυήσεις, και γενικά ό,τι θα μπορούσε να διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών για τις τιτλοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν», αναφέρει ο κ. Μεγάλου.

Η Ιntrum, πέραν του βασικού της συνεργάτη που είναι η Πειραιώς, σύμφωνα με τον κ. Ερικσον  εξετάζει το σύνολο της αγοράς, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μέσω των τιτλοποιήσεων. Ηδη έχουν ανακοινωθεί τιτλοποιήσεις και πωλήσεις της τάξης των 25 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text