Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τα σημερινά ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια στην Ελλάδα θα ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση του αιτήματος της κυβέρνησης για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup Μάριο Σεντένο. Η Κομισιόν αναμένεται να εγκρίνει αύριο και μάλιστα με θετικά σχόλια την τέταρτη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, ανοίγοντας τον δρόμο για το «πράσινο φως» και από το Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου, με παράλληλη εκταμίευση προς τη χώρα μας κερδών ύψους 767 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης που έχουν ομόλογα της χώρας μας. (εδώ)

Ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2% για το 2019 και 2,4% για το 2020 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Οι κύριοι μοχλοί της ανάπτυξης θα είναι πιθανότατα οι εξαγωγές και μία ισχυρότερη επίδραση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του δείκτη οικονομικού κλίματος και της μείωσης της ανεργίας, αναφέρει σε έκθεσή της για τη μετάβαση από το 2019 στο 2020. Η νέα κυβέρνηση, σημειώνει, "έχει δεσμευτεί για μία φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και οι επενδυτές θα παρακολουθούν για να δουν αν μπορεί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και να βελτιώσει πολύ το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αν συμβεί αυτό, οι προοπτικές για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα θα είναι σημαντικά ενισχυμένες". (εδώ)

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Σεπτεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2018, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι αύξησης 10,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017.Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Σεπτεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2019, παρουσίασε αύξηση 12,4%. (εδώ)

Οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι αναμένουν στα επόμενα τρία έτη να αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση στη χώρα, αποτελούν το 2019, για πρώτη φορά την πλειονότητα (59,8%), ενώ οι απαισιόδοξες επιχειρήσεις για το μέλλον έχουν πλέον συρρικνωθεί σε 7,4%, έναντι τριπλάσιου ποσοστού πριν δύο χρόνια.Ειδικότερα, ως προς την πορεία του κύκλου εργασιών τον επόμενο χρόνο, αύξηση αναμένει το 40% των επιχειρήσεων (συν 12 ποσοστιαίες μονάδες από 2018), σε μονοψήφια ποσοστά περιορίζονται πλέον οι επιχειρήσεις που αναμένουν μείωση τζίρου (-8% σε σχέση με το 2018), ενώ οι μισές περίπου επιχειρήσεις του δείγματος (45%) εκτιμούν ότι θα παραμείνουν οι πωλήσεις τους σταθερές. (εδώ)

Δύο είναι οι "μνηστήρες" που μπαίνουν στην τελική ευθεία για διεκδίκηση της χειμαζόμενης Κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms. Πρόκειται για τα επενδυτικά σχήματα: Impala του Δημήτρη Βιντζηλαίου και Lime Capital που είναι και μέτοχος της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της αλλαντοβιομηχανίας.Με βάση το χρονοδιάγραμμα της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι προτάσεις θα κριθούν όχι μόνο από το ύψος της προσφοράς αλλά από το ύψος του "κουρέματος" που ζητάνε από τις τράπεζες. (εδώ)

Στην έκδοση και διάθεση ομολογιών ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ με λήξη το 2024 προτίθεται να προβεί η άμεση θυγατρική της Μυτιληναίος με έδρα στο Λουξεμβούργο, Mytilineos Financial Partners.Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την Έκδοση θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της έκδοσης. Υπενθυμίζεται ότι η Μυτιληναίος έχει δρομολογημένες ή υπό εξέταση επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ στην ηλεκτροπαραγωγή, τη μεταλλουργία και τις ΑΠΕ. (εδώ)
Η S&P Global Rating ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε αξιολόγηση 'BB-' στην εταιρεία Mytilineos.Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι το σταθερό outlook αντανακλά "την άποψη μας ότι η εταιρεία "θα δημιουργεί σταθερά κέρδη όσο θα σημειώνει πρόοδο με το φιλόδοξο πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών (capex)".(εδώ)

Το φράγμα των 5 εκατ. TEUs έσπασε σήμερα το πρωί το λιμάνι του Πειραιά, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΛΠ στις 9.58 διακινήθηκε το εμπορευματοκιβώτιο με αριθμό CSUN7025891 που εκφορτώθηκε από το πλοίο COSCO SHIPPING CAPRICORN.Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του porteconomics, το λιμάνι του Πειραιά έχει ήδη από το 2018 καταφέρει να ανέβει 2 θέσεις στην πανευρωπαϊκή κατάταξη των λιμανιών διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων το 2018, από την 8η θέση το 2017 στην 6η θέση το 2018.(εδώ)

Επιταχυνόμενες εξελίξεις για τις τράπεζες και τη μείωση των κόκκινων δανείων δρομολογούνται από σήμερα, με επίκεντρο τον "Ηρακλή" και τις ανακοινώσεις της Alpha Bank για το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο που προβλέπει τιτλοποίηση-μαμούθ και απόσχιση (carve-out) της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της. Το σχεδιασμό τους για τη στρατηγική και τους στόχους μείωσης των NPEs/NPLs θα παρουσιάσουν μέχρι την Παρασκευή και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου 2019. (εδώ)

Τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία χθες βράδυ επί ενός προϋπολογισμού ύψους 168,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για το έτος 2020, γνωστοποίησε η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με ανακοίνωσή της.Το ΕΚ απέσπασε από τα κράτη μέλη μια αύξηση κατά 850 εκατομμύρια σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα διατεθεί για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, την ψηφιακή μετάβαση και το πρόγραμμα Erasmus+ για τους νέους. (εδώ)

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να επιβάλλει δασμούς σε εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά σύμφωνα με το ''Section 232'' και ίσως χρειαστεί να βρει άλλους τρόπους αν θέλει να επιμείνει σε δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από Ευρώπη ή Ιαπωνία, αναφέρουν ειδικοί, όπως μεταδίδει το Reuters. Ωστόσο, η αρχική εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο δεν αφορούσε το εμπόριο αυτοκινήτων, ενώ οι συνομιλίες με την ΕΕ δεν έχουν ξεκινήσει επίσημα καθώς οι δύο πλευρές παραμένουν σε αντίθεση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. (εδώ)

Η κάτω Βουλή της Ιαπωνίας ενέκρινε σήμερα μία περιορισμένης έκτασης εμπορική συμφωνία, που έκλεισε το Τόκιο με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μείωση των εκατέρωθεν δασμών. Μεταξύ των αγαθών, που εντάχθηκαν στη συμφωνία είναι τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα τα ιαπωνικά προϊόντα μηχανολογικού εξοπλισμού.Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί τώρα και από το δεύτερο σώμα του Κοινοβουλίου. Ωστόσο το γεγονός ότι ψηφίστηκε από την κάτω Βουλή αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες αυτή να αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο. (εδώ)

Την απόκτηση της εταιρείας Bolsas y Mercados Espanoles (BME), που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, διεκδικούν η ελβετική SIX Group, που κατέχει ηγετική θέση στην ελβετική αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, και η Euronext, που κατέχει μεταξύ άλλων τις εταιρείες διαχείρισης των χρηματιστηρίων Παρισίων και Αμστερνταμ. (εδώ)

Νέα παράταση διάρκειας 90 ημερών που επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei, έδωσε χθες η αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα, συνεχίζονται με κάποια σημάδια προόδου οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η παραχώρηση νέας παράτασης προς τη Huawei μπορεί να θεωρηθεί επίσης σημάδι προόδου ή τουλάχιστον μη επιδείνωσης στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text