Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Αλμα λειτουργικών κερδών για Ελλάκτωρ στο εννεάμηνο του 2019

Αλμα λειτουργικών κερδών για Ελλάκτωρ στο εννεάμηνο του 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αλμα λειτουργικών κερδών για Ελλάκτωρ στο εννεάμηνο του 2019

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο κλάδος των παραχωρήσεων συνέχισαν να ενισχύουν τη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου Ελλάκτωρ και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους, αυξάνοντας σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα σε επίπεδο εννεαμήνου και αντισταθμίζοντας την υποχώρηση του κύκλου εργασιών του κλάδου της κατασκευής. Στο πλαίσιο αυτό, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 153,3% στο φετινό εννεάμηνο και ανήλθαν σε 151,2 εκατ. ευρώ, από 59,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ το λειτουργικό περιθώριο κέρδους εκτινάχθηκε σε 15% από 4,3% πέρυσι.

Ωστόσο, ο όμιλος Ελλάκτωρ παρέμεινε ζημιογόνος, με τις ζημίες μετά από φόρους να διαμορφώνονται σε 4,7 εκατ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερα από τις ζημίες 102,8 εκατ. ευρώ του περυσινού εννεαμήνου, όταν είχαν εγγραφεί και απομειώσεις από ζημίες σε έργα εκτός Ελλάδος. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 31,1 εκατ. ευρώ, από ζημίες 77,4 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2018. Μειωμένος εμφανίζεται πάντως ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 1,01 δισ. ευρώ, από 1,38 δισ. ευρώ κατά το περυσινό εννεάμηνο, κυρίως λόγω της μείωσης του τζίρου του κατασκευαστικού κλάδου. Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αν. Καλλιτσάντσης, σημείωσε ότι «η συνεχώς ανοδική πορεία του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των παραχωρήσεων επιβεβαιώνει πλήρως τη στρατηγική του ομίλου για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας μας σε αυτές τις δραστηριότητες».

Ειδικότερα, ο κλάδος των παραχωρήσεων εμφάνισε αύξηση κατά 40,8% των κερδών μετά από φόρους σε 33,3 εκατ. ευρώ, από 23,7 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό εννεάμηνο. Αιτία ήταν η συνεχιζόμενη αύξηση της κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους, με την Αττική Οδό να καταγράφει άνοδο κατά 4,4%, τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου κατά 6,2%, την Ολυμπία Οδό κατά 5,1% και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου κατά 6,5%.

Αντίστοιχα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημείωσαν αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 65,1% σε 17,4 εκατ. ευρώ, από 10,6 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος (άνοδος κατά 6,4%), αλλά και των βελτιωμένων μετεωρολογικών συνθηκών (6,6%).

Στον αντίποδα, ο κλάδος της κατασκευής σημείωσε μείωση των εσόδων σε 718,2 εκατ. ευρώ (από 1,09 δισ. ευρώ), λόγω της περιορισμένης δημοπράτησης νέων έργων και της καθυστέρησης στην υπογραφή συμβάσεων για έργα που έχει ήδη εξασφαλίσει η Ακτωρ. Οι δε ζημίες μετά από φόρους περιορίστηκαν σε 43 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 131,7 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του εννεαμήνου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου διαμορφώθηκε σε 1,3 δισ. ευρώ, ωστόσο προς υπογραφή βρίσκονται νέες συμβάσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου έργων του ομίλου να υπολογίζεται σε 2,1 δισ. ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text